Wanneer is een hond gelukkig?

Wanneer is een hond gelukkig?

Hoe weet ik of mijn hond gelukkig is? 

Misschien is het de manier waarop ze met hun staart kwispelen, of hoe ze door de kamer rondrennen als je thuiskomt. Je weet waarschijnlijk wel dat je hond gelukkig is, maar je kunt niet helemaal precies uitleggen hoe je dat weet. Dus… wanneer is een hond gelukkig?

Honden voelen emoties die vergelijkbaar zijn met die van ons, maar ze kunnen ze niet uiten zoals wij. Ze tonen hun gevoelens door middel van lichaamstaal, gedrag en zelfs gezondheid. En er zijn specifieke signalen die wijzen op hondengeluk. Lees verder om te leren hoe honden emoties tonen en hoe je kunt zien wanneer jouw hond gelukkig is.

Een gelukkige hond, hoe zorg ik daarvoor?

Iedere hond is anders en honden hebben net als mensen hun voorkeuren. Wat de ene hond fantastisch vindt, kan een andere hond juist eng vinden. Voor elke hond kan het weer iets heel anders zijn wat hem gelukkig maakt. Ga als baasje op onderzoek uit wat voor jouw hond nou écht leuk is en hem blij maakt. 

Wij noemen een paar voorbeelden die we hebben verzameld van bevriende honden:

  • “Sjaak wordt extreem gelukkig van het strand en zand onder zijn voetjes.”
  • “OMA wil graag rollen in poep en mest. Er is niks fijners dan dat!”
  • Lazar kruipt heel graag (samen) onder de dekens. Hij heeft dan ook zijn eigen tweepersoons dekbed voor op de bank. En dat voor een hondje van nog geen 13 kilo. 
  • Jura vindt autorijden ge-wel-dig! Het maakt niet uit waar we heen gaan, zolang ze maar lekker in de auto mee mag. Als ik naar de benzinepomp moet om te tanken, neem ik haar bijvoorbeeld altijd mee. Voor mij geen moeite en voor haar een fantastisch uitje! 
  • Lela is raar 😂 ze vindt eigenlijk alles leuk, zolang ze maar bij haar mens is. Dingen die ze leuk vindt om samen te doen vindt ze niets aan zonder haar mens!
  • “Peppe is gelukkig als hij los mag lopen op een afgesloten losloopplaats met zijn hondenneef Sjefke, de eigenwijze teckel. Spelen, stoeien en rennen 🐾🐾”
  • “Mars word heel gelukkig van sokken, theedoeken pikken en dan heel hard rondjes rennen om mij heen springend over de bank en de tafel. Ik ren dan gespeeld kwaad achter hem aan anders is hij diep teleurgesteld.”

Weet jij waar jouw hond echt gelukkig van wordt? Je kan onderaan deze blog een reactie achterlaten!

Basisbehoeftes voor geluk bij honden

gelukkige hond

Er zijn ook voorwaarden die wel voor elke hond belangrijk zijn voor hun welzijn en daarmee hun geluk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Veilig onderdak
  • Schoon, droog beddengoed
  • Voldoende vers en schoon water waar de hond altijd bij kan
  • Voer van goede kwaliteit 
  • Een gepaste hoeveelheid voer zodat je hond niet te zwaar wordt
  • Positieve aandacht zoals aaien, wandelen, trainen, contact-liggen, spelen, etc. De behoeftes hiervan verschillen per hond. De ene vindt het bijvoorbeeld fijn om geaaid te worden terwijl andere honden dat juist niet willen. 
  • Medische zorg: breng je hond minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor een algehele controle. Ga vaker bij veranderend gedrag of fysieke veranderingen.
  • Veel honden hebben ook behoefte aan sociaal contact met andere honden. Kies fijne contacten voor je hond uit zo vaak als prettig is voor jouw hond. 
  • Ontspanning en uitdaging. Geef je hond voldoende ontspannen activiteiten zoals Hersenwerk of speurspelletjes en snuffelwandelingen. Maak of bezoek bijvoorbeeld een snuffeltuin voor wat afwisseling. 
  • Geef je hond ook uitdagingen met nieuwe dingen doen, bekijken, ruiken, etc. Laat hem dingen ontdekken door bijvoorbeeld je hond de wandelroute te laten bepalen. Zo leer je ook wat hij eigenlijk zelf het leukste vindt om heen te gaan. En dat kan per dag verschillen!

Kunnen honden emoties voelen?

Honden hebben de emotionele ontwikkeling van een kind van ongeveer 2,5 jaar oud. Dit betekent dat ze emoties als vreugde, angst en woede ervaren. In feite hebben honden dezelfde hormonen en ondergaan ze dezelfde soorten chemische veranderingen als wij mensen doen (bron)

Net als een 2-jarig kind mist jouw hond de woordenschat om te kunnen vertellen hoe hij zich voelt. Maar net als bij een peuter, communiceren de lichaamstaal en het gedrag van honden hun emoties. De meesten van ons weten bijvoorbeeld hoe het eruit ziet als onze hond ‘gefrustreerd’ is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door te blaffen of klagend janken, meestal naar jou als baasje. Een gefrustreerde blaf klinkt heel anders dan een blije blaf en hondeneigenaren voelen het verschil normaalgesproken feilloos aan. 

Signalen van een gelukkige hond

Er zijn veel signalen waaraan je een gelukkige hond kan herkennen. Deze kan je voornamelijk herkennen in hun lichaamstaal en hun gedrag. Wij maken een opsomming van een aantal veelvoorkomende signalen van een gelukkige hond.

Lichaamstaal:

  • Slappe oren: hun oren vallen op natuurlijke wijze en rusten tegen de zijkanten van hun hoofd. Als hun oren juist naar achteren staan, is dit meestal een teken van een gestrest of angstig hondje.
  • Zachte ogen: wanneer een hond gelukkig is, zullen zijn ogen een normale, zachte vorm hebben. Hun blik zal ontspannen en zachtaardig zijn en ze zullen vaak knipperen.
  • Een lichaam dat soepel beweegt en meedoet met de staart: wanneer een hond gelukkig is, ziet zijn hele lichaam er zacht, ontspannen uit en wiebelt het alle kanten op! Er zal geen spanning zijn en hun spieren zullen er ontspannen uitzien.
  • Glimlachen: blije honden lijken vaak te glimlachen. De mond is open, de hoeken zijn naar boven gericht en hoewel sommige tanden zichtbaar kunnen zijn, is dit niet op een agressieve manier.
  • Omrollen om hun buik te laten zien. Een blije en ontspannen hond gaat soms op zijn rug liggen en laat zijn buik hierbij zien. Om zo te liggen slapen moet een hond wel echt ontspannen zijn. 
  • Een “speelboog” maken met hun achterste in de lucht en de borst op de grond als een uitnodiging om te spelen.

Signalen in het gedrag van een gelukkige hond:

  • Goed gedrag: gelukkige honden gedragen zich meestal “goed”. Destructief gedrag is typisch een teken van verveling of een gebrek aan mentale stimulatie. Verlatingsangst is een andere veelvoorkomende oorzaak van extreem destructief gedrag bij honden. Dan is angst en stress dus de oorzaak en zal je echt aan de slag moeten met je hond eerst te leren rustig alleen te kunnen zijn. 
  • Genieten van wandelingen, spelen en sociale ontmoetingen. Een hond die gelukkig is en weinig stress ervaart zal het heerlijk vinden om er op uit te gaan en andere honden te ontmoeten. Veel honden worden langzamer naarmate ze ouder worden, bijvoorbeeld door artrose in hun gewrichten. Lichamelijk ongemak kan het geluk van je hond zeker in de weg zitten. Honden die zich niet goed voelen zullen ook sneller uitvallen naar andere honden of angstig zijn. Het is zaak om medische oorzaken te onderzoeken en te behandelen als jouw hond dit laat zien!
  • Goede eetlust: hoewel niet elke hond extreem gulzig is, kan een plotselinge verminderde eetlust een teken zijn dat uw hond ziek of ongelukkig is.

Factoren zoals ras, leeftijd en gezondheid kunnen het gedrag van jouw hond beïnvloeden. En natuurlijk speelt de persoonlijkheid van de hond een rol in de manier waarop hij geluk laat zien. Je weet zelf waarschijnlijk de signalen van jouw hond ook, en die kunnen net even anders er uit zien dan de bovenstaande lijst. 

Hou vooral in gedachten dat bij een verandering in het gedrag of lichaamstaal er dus iets aan de hand kan zijn. Een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden om medische oorzaken uit te sluiten. En ga aan de slag met een gedragstherapeut in het geval van verlatingsangst, stress of andere angsten van je hond. Zo zorg je er voor dat hij weer gelukkiger kan worden!

Ondersteuning voor een ongelukkige hond

Sommige honden hebben ondersteuning nodig omdat ze bijvoorbeeld angstig zijn. Het lukt ze anders niet om gelukkig te worden omdat de stress of angst dagelijks te veel voor ze is. Zoek dan begeleiding van een dierenarts en gedragstherapeut en ga na wat de oorzaak van het probleem is. Help je hond vervolgens om aan de slag te gaan met dit probleem, met medicatie, training, management van prikkels en bijvoorbeeld ook ondersteuning van supplementen daarbij. Hierover kan je vrijblijvend contact met ons opnemen. In onze webshop vind je de verschillende supplementen die we hebben.