Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Vuurwerkangst bij honden

De meeste honden zijn bang voor vuurwerk. Is jouw hond ook bang voor vuurwerk? Sommige honden schrikken van een knal maar lopen rustig weer verder. Deze honden herstellen snel van de schrik. Andere honden zijn erg bang en durven soms daarom weken niet normaal te wandelen. Wat kun je doen om je hond te helpen bij vuurwerkangst? Hoe pak je de vuurwerktraining voor je hond aan? Voor honden die vaak gestrest of angstig zijn hebben we ook ondersteunende supplementen zoals AminoCalm. Neem gerust contact met ons op voor een gratis uitgebreid advies op maat hierover.

Stress signalen herkennen

Herkennen van angst en stress bij je hond is belangrijk als je wil beginnen aan vuurwerktraining. Je hond kan niet praten maar laat met zijn gedrag en lichaamstaal wel veel zien. Het begint dus met het leren herkennen van deze signalen. Dit kan je leren bij een goede hondenschool, maar het boek “Kalmerende Signalen” van Turid Rugaas is ook een goed uitgangspunt. Het boek Stadshonden van Denis Vrolijk welke je ook in onze webshop vindt, is ook zeker een geweldige aanrader om meer te leren over stresssignalen bij je hond. De onderstaande filmpjes op Youtube raden wij ook aan.

Woordenboek van de hond: https://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA

Understandig dog body language: https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg

How to speak dog: https://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iA

Vuurwerktraining voor je hond

Het kan enorm schelen wanneer je op tijd met deze angst aan de slag gaat als jouw hond bang is voor vuurwerk. Zo hebben veel hondenscholen wel speciale vuurwerktraining. Wij hebben een speciale blog geschreven waarin ook stapsgewijs een plan van aanpak staat voor vuurwerktraining. Dit raden wij aan voor honden die nog niet heel bang zijn of bijvoorbeeld pups waarbij je een positieve associatie wil laten ontstaan met vuurwerkgeluiden om zo angst te voorkomen.

Heb je een echt bange hond bekijk dan bijvoorbeeld de online trainingen die wij voor je hebben uitgezocht, daar vind je ook eentje bij specifiek voor vuurwerktraining. Je kan ook een goede gedragstherapeut inschakelen, dit is vooral zeer aan te raden bij honden die heel angstig zijn. Ook zijn er speciale CD’s met vuurwerkgeluiden te krijgen met instructies hoe dit te oefenen met je hond. Ik heb zelf ook veel vooruitgang geboekt bij één van mijn honden door dit vaak te oefenen. Begin op tijd, dus niet pas in december, maar liever nog maanden eerder!

snuffelkleden
Snuffelkleden op maat: https://www.facebook.com/5050shopSDB

Snuffelen en trucjes bij vuurwerktraining

  • Beloningsgerichte training doet meer dan alleen betere manieren en trucjes aanleren: het voorziet in een taal die jou de mogelijkheid geeft om consistent te communiceren met jouw huisdier. Gebruik de kracht van beloningen tijdens de geluidstraining en gebeurtenissen om de focus van je hond af te leiden.
  • Het oefenen van trucjes zorgt er voor dat de aandacht van jouw hond gefocust wordt op een bekende activiteit die productief en leuk is. Geef je hond bekende en makkelijke opdrachten om te doen en beloon met lekkere snoepjes of andere beloningen zoals spel of aandacht. Het doel is om je hond blij en gefocust te houden.
  • Als jouw hond geen trucjes kan, zijn er nog veel andere opties. Doe een rustig trekspelletje, laat je hond speuren naar snoepjes in een snuffelkleed (laat bijvoorbeeld eentje op maat maken bij de 50-50 shop!), enzovoort.
  • Honden die te gespannen zijn, zullen langzamer opdrachten opvolgen of zelf helemaal geen opdrachten meer uitvoeren. Dat is niet omdat ze niet willen luisteren naar jou, maar omdat dat een reactie is op stress. Als honden erg opgewonden of angstig zijn (net als mensen), kunnen ze minder goed rationeel nadenken. Ze kunnen tijdelijk dingen “vergeten” die ze normaal gesproken goed kennen, of ze kunnen minder goed focussen op wat ze aan het doen zijn.

Andere hulpmiddelen als je hond bang is voor vuurwerk

  • Als jouw hond bang is voor vuurwerk, kan je ook ondersteunen met andere dingen om rustig te blijven. Lees hierover de tips in ons artikel: Vuurwerkangst bij honden En kijk in onze webshop bij alle supplementen die je kan geven bij stress en angst, zoals AminoCalm. Twijfel je welk supplement het beste bij je hond past? En is jouw hond bang voor vuurwerk? Stuur ons een berichtje op Facebook of een e-mail, we denken graag met je mee!
  • Gebruik een goed zittend ontsnappings-proof tuigje voor honden die heel angstig zijn aangelegd als je gaat wandelen. Maak dat tuig dan het liefste nog aan jezelf vast met een lijn aan een heupband zodat de lijn ook niet uit je hand kan schieten maar vast blijft. Een hond die schrikt kan op de vlucht slaan met alle gevolgen van dien! Ieder jaar verdwijnen er honden die van vuurwerk schrikken en niet allemaal komen ze gezond weer terug…

(Vrije vertaling van origineel artikel op Fearfreehappyhomes.com met eigen aanvullingen.)

Online cursus als jouw hond bang is voor vuurwerk

Zie je nu al op tegen oud en nieuw, omdat je hond last heeft van vuurwerkangst? Doe er dan nu iets aan, zodat jij en je hond tijdens de jaarwisseling meer rust hebben. Want, helaas: het gaat niet vanzelf over.

Deze op maat gemaakte blended cursus Vuurwerkangst van de Zwerfhondenschool in samenwerking met CB-Doggy en andere partners helpen jou en je hond de jaarwisseling door. Hier vind je meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden: https://www.zwerfhondenschool.com/product-page/online-cursus-vuurwerkangst