Winkelwagen
L-theanine, de voordelen voor honden

De voordelen van L-theanine voor honden

Wat is L-theanine?

L-theanine is een niet-essentieel aminozuur die niet veel voorkomt in het dieet van de hond (ook niet in dat van mensen). Het bereikt de hersenen via voeding en verhoogt daar het GABA-niveau. GABA is onder andere verantwoordelijk voor het gevoel van welbehagen, maar is ook belangrijk voor het geheugen en voor het herstel van spieren.

De eigenschappen van L-theanine kunnen worden samengevat als een ontspannend middel zonder sedatie. Oftewel, je hond ontspant maar wordt er niet sloom van. De effecten zijn vergelijkbaar met citroenmelisse, maar daarvan kan een hond wel wat sloom van worden. Wij hebben bewust gekozen om geen citroenmelisse te gebruiken in AminoCalm, al lijkt citroenmelisse op het gebied van slaap een betere werking te hebben. Puur voor ontspanning is L-theanine echter de beste optie. Behalve dat het helpt bij stress, verbetert het ook de aandacht enigszins.

Wat zegt het onderzoek?

In een dubbelblind studie bij mensen werkte L-theanine zelfs beter dan Xanax. Een niet onomstreden middel dat door artsen wordt voorgeschreven. Uit het onderzoek:

“Relative to placebo, both Theanine and the active control (1mg of Xanax) failed to modify anticipatory anxiety after acute usage. However, theanine was able to promote relaxation as assessed by the tranquil-troubled subscale of the VAMS (self-report survey). “
http://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:284103

Een dubbelblind studie is een studie waarbij zowel de onderzoeker als ook de onderzochte niet weet welk middel aan wie wordt toegediend. Dit is dus de meest objectieve manier om de werking van een stof te onderzoeken.

En bij honden?

Een studie met beagles liet zien dat beagles die L-theanine toegediend kregen meer interactie hadden met hun baasjes dan de honden die een placebo kregen. Ook andere studies met andere dieren hebben de effectiviteit aangetoond.

In de VS zijn er veel middelen voor honden te verkrijgen met L-theanine. Een vooraanstaand platform voor dierengezondheid, Veternary Place, stelt dat het een veilig middel is en populair is omdat het geen nare bijwerkingen hebben zoals bijvoorbeeld Xanax of andere angstremmende medicatie.
(http://www.veterinaryplace.com/dog-medicine/l-theanine/)

Een ander bewezen voordeel van L-theanine is dat het de hersenen beschermt. Uit onderzoek bij dieren kwam het volgende naar voren:

“ In addition has been shown to exert neuroprotective effects in animal models possibly through its antagonistic effects on group 1 metabotrophic glutamate receptors. Behavioural studies in animals suggest improvement in learning and memory “
http://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:284100

Is L-theanine het veilig?

L-theanine is niet alleen effectief het is ook nog eens erg veilig. Een onderzoek bij ratten liet zien dat zelfs bij een dagelijkse dosering van 4 gram per kilo lichaamsgewicht er geen negatieve effecten optreden. Alleen voor honden met een veel te lage bloeddruk raden wij gebruik af. Krijgt je hond medicatie? Overleg dan altijd voor de zekerheid met je dierenarts. Dat doen wij zelf ook altijd voor onze honden!

L-theanine vind je in AminoCalm en AminoCalm herbs, welke een brede werking hebben bij stress en angst. Wil je juist een hoge dosering kies dan voor onze L-theanine capsules:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen