Sint-Janskruid tegen dwangmatig gedrag bij je hond

Sint-Janskruid tegen dwangmatig gedrag bij je hond

Veel honden vertonen dwangmatig gedrag. Meestal beheersbaar, maar soms zeer ernstig. Denk aan honden die constant hetzelfde rondje in de tuin lopen. Honden die alleen maar bezig zijn met hun stok of balletje, of constant hun eigen staart achterna jagen. Dierenartsen schrijven bij ernstige gevallen vaak een antidepressiva voor. Bijvoorbeeld Fluoxetine (Prozac is op basis van deze stof) en daar worden goede resultaten mee behaald. Het gebruik van deze middelen is echter niet zonder gevolgen, en de stof kent een heel arsenaal aan bijwerkingen. Een goede dierenarts zal het daarom ook echt alleen voorschrijven bij ernstige gevallen. Een alternatief is er ook: Sint-Janskruid.

Onderzoek naar Sint-Janskruid

In 2015 vond er een onderzoek plaats waarbij dit middel werd vergeleken met een andere stof: Hypercine. Dit is het werkzame bestandsdeel in Sint-Janskruid. Een kruid dat je met wat goede wil in je achtertuin kan kweken en eigenlijk geen nadelige bijwerkingen kent. Bij hoge doseringen moet je de zon vermijden.
Aan het onderzoek deden 18 honden mee die alleemaal zeer veel last hebben van ‘tail chasing’. Ze zaten constant hun staart achterna. Dit kan in enkele gevallen heel ernstig zijn. Zo ernstig dat er ook wel honden geëuthanaseerd zijn. Het doel van het onderzoek was het vergelijken van de behandeling van Fluoxetine en met Sint-Janskruid.

Tabel1
De honden werden verdeeld in drie groepen. De Fluoxetine-groep, de Sint-Janskruid-groep en tot slot een placebogroep. Tijdens het onderzoek werden een aantal dingen gemeten. Het aantal keer dat de hond het dwangmatige gedrag liet zien, de duur ervan en de intensiteit.

De resultaten

De resultaten waren verbluffend en spraken in het voordeel van Sint-Janskruid. In de eerste weken was er al minimale vooruitgang bij de honden in deze groep. Hetzelfde gold voor de groep die Fluoxetine voorgeschreven kreeg. Tussen vier en zes weken is er nog meer verbetering te zien in de groep die Sint-Janskruid kreeg. De vooruitgang van de Fluoxetine-groep stagneerde juist. Na 12 weken was het verschil nog groter. Er was sprake van een substantiële verbetering bij alle honden in de groep.

Tabel3

We kunnen twee conclusies trekken op basis van dit onderzoek. Allereerst dat Sint-Janskruid effectiever is in het behandelen van dwangmatig gedrag dan het onderzochte antidepressivum. De tweede conclusie is, dat het effect groter wordt naarmate het langer wordt gegeven. De top wordt na ongeveer 15 weken behaald.

Lees hier het volledige onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4522532/

Dit onderzoek laat zien hoe effectief Sint-Janskruid is op het gebied van dwangmatig gedrag. Maar veel hondenbaasjes zullen beamen dat het werkzaam is bij heel veel stress- en angst gerelateerde klachten. Eigenlijk alle klachten waar dierenartsen nu vaak antidepressiva voor uitschrijven. Sint-Janskruid kan dus een belangrijk onderdeel vormen van de oplossing voor deze klachten. Het is minstens net zo belangrijk is dat een hond voldoende uitdaging en rust krijgt. En bij ernstige of plotselinge gedragsproblemen is stap één om bij de dierenarts uit te sluiten of er geen medische oorzaak is voor het gedrag. Ook raden wij zeer aan om met een goede (en gecertificeerde zoals via http://www.pdte.eu/) gedragstherapeut aan de slag te gaan.

Zoek je goede begeleiding in je eigen omgeving voor je hond? Wij helpen je graag (gratis) op weg met een verwijzing en een advies op maat voor ondersteunende supplementen.