Zoomies bij je hond begrijpen

Zoomies bij je hond begrijpen

Zoomies bij je hond, ook wel bekend als frenetische uitbarstingen, zijn plotselinge periodes van hyperactieve bewegingen en energie-uitbarstingen. Dit gedrag is vrij algemeen bij honden van alle leeftijden en rassen en kan om verschillende redenen voorkomen. In dit artikel zullen we een diepgaande uitleg geven over zoomies bij je hond, waarom ze dit gedrag vertonen en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat zijn zoomies bij je hond?

Een hond doet vaak “zoomies” wanneer hij overtollige energie hebben om te verbranden. Het is een leuke en grappige weergave van hun enthousiasme die een glimlach op ieders gezicht kan toveren. Dit gedrag kan variëren van snelle rennen, springen en draaien, tot het rollen over de grond of het achter zich aan jagen van hun staart. Honden kunnen tijdens zo’n uitbarsting ongeveer enkele minuten tot zelfs een uur bezig zijn met dit gedrag.

Waarom vertonen honden zoomies?

Er zijn verschillende redenen waarom honden zoomies vertonen. Sommige honden kunnen dit gedrag vertonen als reactie op opwinding of stress, terwijl andere honden het vertonen als uitlaatklep voor overtollige energie. Alle soorten honden, van de Basset Hound tot de Duitse Dog, kunnen “zoomies” ervaren. Jongere pups doen het meestal meer omdat ze meer energiereserves hebben, maar zelfs oudere honden kunnen deze spurts hebben.

Zoomies bij honden kunnen van tijd tot tijd worden waargenomen en hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn er verschillende mogelijke verklaringen waarom ze kunnen optreden. Het kan opwinding, stressvermindering of gewoon de behoefte om wat overtollige energie te verbruiken omvatten.

1. Loslaten van stress en spanning

Na het badderen rennen honden vaak energiek rond. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een (soms maar kleine) angst die ze kunnen voelen en is een manier voor hen om het los te laten. Na een stressvolle of opwindende gebeurtenis, zoals een bad, voelen honden zich vaak overweldigd door energie. Zoomies zijn dan een geweldige manier om te helpen deze opgebouwde spanning uit hun lichaam en geest los te laten.

2. Opwarmen

Honden willen misschien opwarmen nadat ze buiten zijn geweest door door hun huis te rennen. Dit kan ook het geval zijn wanneer ze als een gek rondrennen nadat ze in het water zijn geweest, zoals een bad, zwembad of meer.

3. Een viering van iets leuks

Verschillende eigenaren hebben gemerkt dat hun hond na het poepen ineens rondrent. Het is alsof ze iets cruciaals hebben voltooid en dat even moeten vieren! Soms doet een hond dit ook omdat er nog een stukje ontlasting (al dan niet vastzittend nog aan een grassprietje) uit zijn bibs hangt. Door rond te rennen proberen ze er van af te komen of ze doen het ook wel uit schrik. Dit laatste gedrag wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als zoomies.

4. Verwerking van prikkels

Meestal vinden “zoomies” plaats op bepaalde tijden van de dag. Je ziet dit vooral bij jonge honden terug die moeite hebben om alle prikkels van de dag te verwerken. Aan het eind van de dag krijgen ze dan de ‘gekke 5 minuten’. Dit valt dus eigenlijk onder overprikkeling of verwerking van prikkels die zich door de dag heen hebben opgestapeld.

5. Pijn als oorzaak

Hondenzoomies worden meestal geassocieerd met positieve emoties. Maar korte pijn in het achterste gebied van het lichaam van je hond dit ook kan veroorzaken. Dit kan voorkomen door zoiets als vlooienbeten of artritis die oplaait. Jouw hond kan hierdoor schrikken, waardoor ze vluchten in een poging om aan de vervelende sensatie te ontsnappen.

6. Blijdschap tonen

Honden kunnen erg opgewonden raken als ze iets enthousiast worden door iets, zoals een persoon of een andere hond. Dit zorgt er soms voor dat ze in cirkels rondrennen alsof ze hun vreugde gewoon niet kunnen bedwingen.

Moet je iets doen tegen zoomies bij je hond?

Zoals je hierboven kon lezen zijn er verschillende redenen van zoomies. Sommige daarvan zijn gewoon goed en hoef je verder niks mee. Maar een hond die standaard elke dag overprikkeld is of niet goed met bepaalde dingen om kan gaan zal je zeker wat kunnen helpen. Hier volgen enkele tips om zoomies bij honden te beheersen als het gaat om de minder positieve redenen:

  • Voorspelbaarheid: Probeer je hond een regelmatige routine te geven, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en hun energie op een voorspelbare manier kunnen uiten.
  • Uitlaatkleppen: Zorg ervoor dat je hond regelmatig genoeg beweging krijgt en uitlaatkleppen heeft, zodat ze hun overtollige energie kwijt kunnen.
  • Training: Het is belangrijk om je hond regelmatig uit te dagen, zowel fysiek als mentaal. Dit zal hun energie verminderen en hen helpen om beter met stress om te gaan.
  • Socialisatie: Honden hebben regelmatig sociale interactie nodig met andere honden en mensen. Zorg ervoor dat je hond voldoende kans krijgt om te socialiseren en nieuwe mensen en honden te ontmoeten.

Conclusie

Zoomies bij je hond is een normaal gedrag en kan om verschillende redenen voorkomen. Het is belangrijk om te weten waarom jouw hond dit gedrag vertoont en hoe je ermee om kunt gaan. Door jouw hond regelmatig uitlaatkleppen te geven, hem te trainen en te socialiseren, kunt je hun frenetische uitbarstingen beheersen en hen helpen om een gezonde en gelukkige hond te worden.