Mijn hond loopt onrustig heen en weer

Mijn hond loopt onrustig heen en weer

Waarom loopt een hond onrustig heen en weer?

Een hond die onrustig heen en weer loopt is meestal het gevolg van stress of angst. In de meeste gevallen als een hond onrustig heen en weer loopt geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem – eerder slechts een gedragsreactie op algemene nervositeit of angst. Dit is vergelijkbaar met als mensen gaan ijsberen. Sommige honden doen het puur om jouw aandacht te krijgen.

Honden kunnen onrustig heen en weer lopen terwijl ze op iemand of iets wachten – zoals wanneer een familielid thuiskomt of wachten op hun maaltijd. Sommige honden ijsberen met een waardevol speeltje of lekkernij in hun mond en kunnen er zelfs bij janken. Het onrustig heen en weer lopen van je hond is niet op zichzelf een medisch probleem. Maar de onrust die er aan ten grondslag ligt, kan je wel aanpakken zodat je hond zich prettiger voelt. Hoe comfortabeler een hond is, hoe kleiner de kans dat hij zich angstig voelt. Als de angst of onrust wordt behandeld, zal de hond ook stoppen met ijsberen.

Medische oorzaken voor ijsberen

Er zijn echter ook bepaalde medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond gaat ijsberen en onrustig is. Neem contact op met je dierenarts als het onrustig heen en weer lopen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen. Denk hierbij aan verminderde eetlust, helemaal weigeren om te eten of te drinken, plotseling gewichtsverlies, verkleurde urine, overmatig kwijlen, janken of huilen of juist overmatige dorst.

Mogelijke oorzaken voor het onrustig heen en weer lopen van een hond zijn o.a.:

  • Lichamelijk ongemak: Denk hierbij aan opkomende diarree of misselijkheid. Een opgeblazen buik, dat een symptoom kan zijn van een maagdilatatie, kan een hond ook onrustig maken.
  • Leverziekte: Het lijkt misschien vreemd om leverziekte op te nemen als mogelijke oorzaak van het onrustig heen en weer lopen van je hond. Het is echter zo dat schade aan de lever abnormaal neurologisch gedrag veroorzaken. Hieronder valt ook ijsberen en plotselinge gedragsveranderingen. De reden hiervoor is dat als de lever niet goed functioneert, de gifstoffen niet goed uit het lichaam worden gefilterd. Deze gifstoffen kunnen de bloedbaan binnendringen en het neurologische systeem van de hond aantasten.
  • Ziekte van Cushing: De ziekte van Cushing is de overproductie van het hormoon cortisol. Het komt het meest voor bij oudere honden, maar kan ook voorkomen bij jongere honden. De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Cushing zijn ijsberen, dwalen, rusteloosheid, hijgen en een verhoogde dorst. Dit is een ernstige aandoening die behandeling vereist.
  • Dementie: Honden kunnen ‘hondendementie’ of cognitieve stoornissen ontwikkelen. De symptomen van dementie treden langzaam op en zijn aan het begin misschien niet heel duidelijk aanwezig. De hond kan gedesoriënteerd of verward raken en hierdoor kan hij doelloos ijsberen, ronddwalen of rondcirkelen.
  • Hersentumor: Oudere honden zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van tumoren in de hersenen of langs de hersenstam die abnormaal gedrag veroorzaken. Deze tumoren zullen het neurologische systeem aantasten en ervoor zorgen dat de hond gaat ijsberen onrustig lijkt.

In al deze gevallen is het belangrijk om snel contact op te nemen met de dierenarts!

Andere oorzaken voor onrustig heen en weer lopen

  • Angsten: Angst kan verschillende dingen omvatten, van verlatingsangst tot angst. Angst is wanneer uw hond te gestrest raakt en emotioneel niet met deze stress om kan gaan. Het kan worden veroorzaakt door trauma uit het verleden of slechte ervaringen. De meeste honden die ernstige angst ervaren, kunnen medicijnen krijgen, natuurlijk of op recept, om hun angst te verlichten. In sommige gevallen kan een professionele hondengedragstherapeut u ook helpen om met uw hond te werken om hun angst te verminderen.
  • Opwinding (stress/angst)
  • Behoefte aan aandacht: Sommige honden zullen onrustig heen en weer lopen als ze je aandacht willen trekken. Ze kunnen dan ook op zoek gaan naar een speeltje of iets anders om in de bek te pakken. Dit doen honden soms ook bij opwinding, bijvoorbeeld als er iemand thuis komt.
  • Een waarschuwing voor iets ongewoons in de omgeving: Een hond kan jouw aandacht willen trekken om je te wijzen op iets in de omgeving. Sommige honden lopen ook in de tuin of ander terrein onrustig heen en weer om te waken.

Oplossingen als je hond onrustig heen en weer loopt

Soms zullen honden ijsberen door een externe bron van stress. Als het gedrag langer dan een paar uur aanhoudt, moet je beoordelen en proberen vast te stellen of hij aandacht zoekt, last heeft van angst, of dat er een medische aandoening is waardoor hij onrustig heen en weer loopt..

Honden die angstig zijn, kunnen baat hebben bij een gedragstherapeut en supplementen bij stress en angst. Een overdreven angstige hond kan medicijnen nodig hebben om hem te kalmeren, deze zijn via de dierenarts te krijgen. Ervaringen of trauma uit het verleden kunnen ook een rol spelen bij de angst van je hond en geruststelling kan al een heel stuk helpen hierbij. Het is een fabel dat je een angstige hond niet mag steunen! Een bange hond kan je zeker niet nog banger maken door hem te troosten. Je biedt dan juist veiligheid en rust.

Honden bij wie de diagnose is gesteld dat ze een gezondheidsprobleem hebben waardoor ze ijsberen, zoals een leverziekte, de ziekte van Cushing, dementie of hersentumoren, hebben gespecialiseerde veterinaire zorg nodig. Behandelingen zullen variëren afhankelijk van de exacte oorzaak en de ernst van de aandoening. Medicijnen en/of operaties kunnen worden geadviseerd door de dierenarts.