Angst bij honden: over serotonine en tryptofaan
Dit is het tweede artikel in een reeks artikelen over angst bij honden. Ditmaal wil ik vooral de rol van serotonine bespreken als het gaat om angst, stress en depressie bij honden.
De rol van serotonine bij angst bij honden?
Serotonine is zowel een hormoon en neurotransmitter. Het staat ook wel bekend als het 'gelukshormoon'. Maar behalve voor de gemoedstoestand is serotonine ook belangrijk voor de spijsvertering en het immuunsysteem van de hond. In de darmen fungeert serotonine als hormoon een geeft het bijvoorbeeld het signaal af wanneer de hond honger heeft of vol zit. In de hersenen is het een neurotransmitter en is het verantwoordelijk voor het gevoel van welbehagen. Het is ook essentieel voor honden om dingen te leren. Honden met een tekort aan serotonine zijn angstig of zelfs depressief en zijn vaak moeilijk te bereiken door de baas. Niet gek als je weet waar het allemaal voor dient.
Hoe produceert een hond serotonine?
Om serotonine te produceren heeft het lichaam tryptofaan nodig. Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Het gros van de tryptofaan bevindt zich in het verteringskanaal van de hond. Tryptofaan wordt onder andere uit voeding gehaald. Diervoederfabrikanten voegen soms tryptofaan toe maar dit is veel te weinig en vaak van slechte kwaliteit. Natuurlijke producten met relatief veel tryptofaan zijn vers vlees en aardappelen. Maar ook bananen, eieren en verse vis bevatten veel van dit aminozuur. Tryptofaan wordt omgezet in serotonine daarvoor is ook vitamine 6 noodzakelijk.
De allereerste reden waarom honden een tekort kunnen krijgen is dat voeding te weinig tryptofaan bevat. Hoewel diervoederfabrikanten het dus weliswaar toevoegen is het veelal te weinig. Een andere reden is dat honden moeite hebben met het omzetten van tryptofaan tot serotonine. De belangrijkste reden is echter stress. Stress zorgt voor afbraak, maar dat niet alleen. Stress zorgt ook nog eens voor de aanmaak van cortisol. Cortisol geeft de hond kortstondig meer energie zodat hij/zij kan vechten of vluchten. Een tekort aan serotonine lijdt tot angst en een chronisch tekort zal leiden tot depressie.
Een scan van de hersenen (van een mens in dit geval) waarin het serotonineniveau van een depressief persoon wordt vergeleken met die van een niet-depressief persoon.
Hoe kan je je hond helpen bij een serotonine tekort?
Een tekort aan serotonine is geen pretje voor de hond. En hoe langer het duurt, hoe groter de kans op depressie is. Met voeding, beweging en supplementen is het echter weer op een goed niveau te krijgen. Allereerst voeding. Geef je hond tryptofaan-rijk eten. Verse biologische vis, eieren of biologisch vlees. Biologisch is belangrijk omdat hier minder van het stresshormoon cortisol in terug te vinden is. Vermijd energierijk voer (brokken met graan, 'beloningssnoepjes'), dit zorgt voor een insulinepiek en vergroot de kans op stress.
Ten tweede, beweging. Een hond heeft altijd beweging nodig. Beweging zorgt voor aanmaak van serotonine in de hersenen. Het lichaam mag best geprikkeld worden maar is het verstandig om niet heel ruw te spelen of heel hard te rennen. Rustig naast de fiets of een flinke wandeling waar stevig wordt doorgelopen zijn veel effectiever dan heel hard achter stokken of ballen aan rennen.
Het is niet zinvol om serotonine rechtstreeks aan een hond te geven. Serotonine dat oraal wordt ingenomen komt namelijk niet in het centrale zenuwstelsel terecht omdat het niet voorbij de hersenbarrière komt.
Tot slot, supplementen. L-tryptofaan zit in diverse supplementen. Helaas is de dosis is meestal veel te laag of haast onbetaalbaar. Daarnaast ben je er nog niet met alleen L-tryptofaan alleen. Tryptofaan heeft vitamine b6 nodig. CBDoggy met AminoCalm een supplement ontwikkeld die de juiste dosering en verhouding L-tryptofaan en vitamine b6 heeft (naast een aantal andere werkzame stoffen). De baas zal echter er voor moeten zorgen dat de hond middels beweging en inspanning dat dit in het lichaam ook wordt omgezet tot serotonine. Daarmee zal de hond een stuk gelukkiger en minder angstig zijn!
Aanvullende opmerkingen.
Ik wil absoluut niet op de stoel van de gedragsdeskundige zitten. Wat ik wel wil noemen is dat het bestraffen van ongewenst gedrag als gevolg van angst zorgt voor de aanmaak van cortisol in de hersenen. Dit is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Wij raden de volgende artikelen aan over angst bij honden van gedragsdeskundigen.
Via Michelle Vrolijk: Angst en Stress
http://michellevrolijk.nl/Angst%20en%20stress.pdf
Via Monique Bladder
http://www.moniquebladder.nl/angst-kun-je-niet-belonen/
De foto die is gebruikt voor dit artikel is gemaakt door Elena Sshumilova. Meer van haar werk kun je hier vinden. https://500px.com/elenashumilova/
Comment (1)
Heel fijn om te lezen! Goede tips. Mijn dank!