Waarom trilt mijn hond in zijn slaap?

Waarom trilt mijn hond in zijn slaap?

Terwijl ik typ, ligt mijn hond naast me te slapen. Soms trilt ze in haar slaap, alsof ze aan het rennen is, en daarbij beweegt ze met haar ogen, neus, mond en poten. Droomt ze? Heb je je ooit afgevraagd waarom je hond trilt in zijn slaap? Zou dit een probleem kunnen zijn, of is dit gewoon normaal? Wetenschappers bestuderen al lange tijd de slaapgewoonten van dieren. Je zult misschien verrast zijn door enkele van de bevindingen die ze zijn tegengekomen!

Waarom trilt mijn hond in zijn slaap?

Wist je dat je pup niet de enige is die trilt in zijn slaap? Blijkt dat veel dieren hetzelfde ervaren.

Jonge en oude honden gedragen zich niet altijd hetzelfde als ze snoozen. Puppy’s zijn over het algemeen veel rustelozer in vergelijking met volwassen honden in hun slaap. En oudere honden trillen veel meer dan volwassen honden in hun slaap. Wanneer een hond slaapt, geven de hersenen het lichaam signalen om zijn spieren te ontspannen. Zo wordt voorkomen dat je hond de droomeekhoorns daadwerkelijk gaat achtervolgen (slaapwandelen). Bij puppy’s met zwakkere hersenstammen of oudere honden die niet zo efficiënt functioneren werkt dit misschien wel minder goed.

Het is bekend dat ook volwassen honden trillen in hun slaap – dus er moet iets in hun hersenen aan de hand zijn! Er wordt gedacht dat deze spiertrekkingen verband kunnen houden met hun hondendromen.

Dromen honden als ze slapen?

Wie weet waar onze honden over dromen? Omdat de wetenschap ze niet echt kan ondervragen, hebben ze een paar manieren bedacht om erachter te komen of onze honden en andere dieren dromen hebben. Interessant toch?

In 2001 werd een experiment uitgevoerd om de hersenactiviteit van ratten die in een doolhof renden te volgen. Toen ze in de REM-slaap kwamen, was hun hersenactiviteit vergelijkbaar met die was waargenomen toen ze door het doolhof renden. Dit bracht onderzoekers ertoe te geloven dat de ratten droomden over het doolhof! Het was een opmerkelijke vondst – de gegevens waren zo nauwkeurig dat wetenschappers konden zien over welk deel van het doolhof de rat droomde, door simpelweg naar zijn unieke hersenactiviteitspatroon te kijken!

Stanley Coren heeft de slaappatronen van honden onderzocht en stelt dat hun hersenen structureel vergelijkbaar zijn met die van ons. Tijdens de slaap vertonen de hersenpatronen van honden vergelijkbare activiteit als die van mensen. Dit is consistent met het idee dat honden dromen. Ongeveer 20 minuten nadat een hond in slaap valt, zou zijn eerste droom moeten beginnen. Zijn ademhaling wordt ondiep en onregelmatig, er kunnen spierspasmen optreden en zijn ogen kunnen bewegen achter gesloten oogleden alsof de hond naar de droombeelden kijkt alsof ze echt zijn. Als mensen tijdens deze fase van snelle oogbewegingen of REM-slaap worden gewekt, melden ze meestal dat ze aan het dromen waren.

Waar dromen honden over?

We weten niet precies waar honden over dromen. Maar onderzoekers hebben waargenomen dat bepaalde rassen van honden tijdens de slaap ras-specifiek gedrag vertonen. Pointers, bijvoorbeeld, pointen en Engelse Springer Spaniëls vertonen ‘flushing’-gedrag tijdens REM-slaap.

Deirdre Barrett, een psycholoog, suggereert dat het waarschijnlijk is dat honden dromen over hun dagelijkse ervaringen, net als mensen. “Aangezien honden over het algemeen zeer gehecht zijn aan hun menselijke eigenaren, is het waarschijnlijk dat uw hond droomt van uw gezicht, uw geur en van het behagen of irriteren van u”, zegt ze.

Moet ik mijn hond wakker maken als hij trilt in zijn slaap?

Dromen over een plezierige activiteit is één ding, maar wat als je hond tijdens de slaap van streek lijkt te zijn? Die piepende geluiden, kleine huilbuien en blaffen zorgen er voor dat eigenaren zijn geneigd hun honden wakker te maken van een mogelijke nachtmerrie. Dus wat als je hond trilt in zijn slaap, en het lijkt alsof hij een nachtmerrie heeft? Moet je hem dan wakker maken?

Dit is misschien niet de beste keuze. Er is een reden voor het gezegde “Maak slapende honden niet wakker”. Het verstoren van een hond tijdens REM-slaap kan ernstige gevolgen hebben. Een hond aanraken terwijl hij droomt kan hem doen schrikken en hem per ongeluk laten bijten of uithalen.

Als je de behoefte voelt om een slapende hond wakker te maken, is het beter om van een afstand zijn naam luid te roepen of een geluid te maken. Zoals het laten vallen van een voorwerp op de grond. Je kunt hem dan voorzichtig geruststellen als hij is wakker geschrokken.