Mijn hond gedraagt zich ineens anders

hond gedraagt zich ineens anders
Oudere honden kunnen zich ineens anders gaan gedragen

Waarom gedraagt mijn hond zich ineens anders? Deze vraag krijgen wij vaak te horen. Er zijn veel en uiteenlopende redenen voor veranderingen in het gedrag van uw hond. Bedenk dat honden intelligente, denkende wezens zijn. Het zijn geen programmeerbare robots. Dus iets dat jouw hond heeft geleerd met training, betekent niet dat het voor altijd zo er in is geprogrammeerd. Sommige veranderingen in het gedrag van jouw hond zijn goed. Zoals wanneer een pup een speeltje leert apporteren en je er een spel van maakt. Andere veranderingen zijn echter niet zo goed. Bijvoorbeeld als jouw altijd enthousiaste hond ineens zijn mand niet meer uit komt om je te begroeten. Of als jouw normaal gesproken sociale hond plotseling gromt naar mensen of andere honden weg blaft.

Als jouw hond zich ineens anders gedraagt, op een niet positieve manier, dan is dat altijd reden tot zorg. Je zal dan de oorzaak van de gedragsverandering eerst moeten achterhalen. Daarna kan je op zoek naar oplossingen zodat jouw hond zich weer beter gaat voelen (en gedragen). Lees hier verder over de mogelijke oorzaken voor als jouw hond zich ineens anders gedraagt.

De hond heeft stress door een (grote) verandering in zijn leven

Honden zijn net zo vatbaar voor stress als mensen wanneer ze een grote levensverandering of een plotselinge verandering van omgeving doormaken. Ben je onlangs naar een nieuw huis verhuisd of is er een nieuw persoon (of zelfs hond) geïntroduceerd in het territorium van de hond? Is jouw hond zelf geadopteerd of herplaatst? Wij zien vaak dit soort problemen voorbij komen bij de honden van onze klanten.

Net als wij kunnen honden op zulke momenten erg overweldigd raken. In deze situaties moet je de hond waarschijnlijk meer tijd geven om zich aan de nieuwe omgeving of situatie aan te passen. Het kan per hond verschillen hoe snel ze gewend kunnen raken. De ene hond is heel stabiel en zal zich makkelijk schikken in zijn nieuwe huis. Een andere hond kan juist meer moeite hebben met veranderingen. Die kan extra angstig worden en soms zelfs helemaal niet durven wandelen in zijn nieuwe woonplaats. Hiervoor kan je jouw hond ondersteunen met gedragstherapie en supplementen zoals AminoCalm. Die kunnen jouw hond helpen ontspannen en beter omgaan met stress.

De hond gedraagt zich ineens anders door een gezondheidsprobleem

Een plotselinge gedragsverandering, zoals afstandelijkheid of agressief gedrag, is altijd een indicatie om naar de dierenarts te gaan met jouw hond. De hond gedraagt ​​zich misschien niet zoals hij normaal is, omdat hij interne pijn of ander ongemak ervaart. Dit zijn meestal de eerste aanwijzingen dat er medisch iets aan de hand is.

Vertoont de hond zorgwekkende symptomen, zoals lusteloos zijn, moeite hebben met bewegen, zijn eetlust verliezen of plotselinge diarree of veel overgeven? Laat de hond dan snel nakijken door de dierenarts. Als er een medisch probleem aan ten grondslag ligt, kan de hond zich op dezelfde manier gedragen als mensen vaak doen als ze ziek zijn. Ze worden lusteloos, geïrriteerd, willen niet eten of spelen, etc.

Je gaat anders (of verkeerd) om met je hond waardoor hij zich ineens anders gedraagt

De hond kan jou gaan negeren en juist meer aandacht hebben voor andere leden van het huishouden, omdat je niet voldoende positief bent naar je hond toe. Heb je de neiging om de hond te negeren of ben je erg kortaf? Corrigeer je je hond of word je vaak boos? Trek je vaak aan de riem, straf je je hond of gebruik je zelfs fysieke correcties? Dit zijn allemaal negatieve gebeurtenissen voor je hond. Sta er eens goed bij stil hoe vaak je zoiets doet. En hoe vaak ben je juist positief en liefkozend? Wees eerlijk. Als dit aan de hand is, dan is het gelukkig ook vrij makkelijk om de band tussen jou en je hond beter te maken.

Je moet begrijpen dat jouw humeur en gedrag van invloed kunnen zijn op hoe jouw hond zich gedraagt. Dit is vooral belangrijk voor puppy-eigenaren. De eerste zes maanden in het leven van een hond worden beschouwd als een belangrijke socialisatieperiode. De sociale interacties die de puppy gedurende deze tijd ervaart, zullen een grote invloed hebben op hoe hij zich de rest van zijn leven gedraagt. Zorg dus voor een goede start. Weet je niet waar je moet beginnen en hoe je dat moet doen? Er zijn voldoende hondenscholen en hondentrainers te vinden die werken volgens de modernste inzichten waarbij pijnprikkels en andere vervelende correcties niet worden gebruikt.

Angst en angststoornissen bij je hond

Angst en/of angststoornissen zijn vaak de belangrijkste redenen voor de plotselinge gedragsverandering van een hond. Als je hond gromt, stop dan met wat je aan het doen bent en probeer de oorzaak van zijn angst te achterhalen. Als de hond gromt naar een bepaald persoon of gebied, zoek dan uit waarom. Onthoud dat grommen de manier is waarop een hond iemand waarschuwt. Het is nooit een goed idee om grommen te corrigeren of af te leren, omdat dit ertoe kan leiden dat de hond de volgende keer zonder waarschuwing bijt.

Jouw hond is heel sociaal en gedraagt zich daarom soms ineens anders

Je kan je een beetje genegeerd voelen als jouw hond veel meer genegenheid toont aan vrienden, familieleden of zelfs vreemden! Dit kan echter te maken hebben met de sociale persoonlijkheid van jouw hond. Uit een onderzoek bleek dat dieren in een vertrouwde omgeving meer tijd met vreemden doorbrengen (ongeveer 70%). In een onbekende omgeving brengen ze het liefst meer tijd door met hun baasjes. Context en locatie zijn andere belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je het gedrag van jouw hond analyseert.

Dementie bij oudere honden

Naarmate honden ouder worden, kan dementie soms plotselinge gedragsveranderingen veroorzaken. De oudere hond kan beginnen te vergeten wie jij bent en kan grommen en happen als je hem nadert. Hij kan gedesoriënteerd raken en de weg kwijt zijn in een normaal vertrouwde omgeving. Hij kan constant of juist nauwelijks slapen, en hij kan onzindelijk worden. Dit kan hartverscheurend zijn, maar hoort soms bij het ouder worden. Nogmaals, een reis naar de dierenarts voor een controle is absoluut nodig bij de oudere hond die zich ineens anders gedraagt. Er kunnen naast dementie ook andere zaken spelen. Denk aan een hond die bijvoorbeeld staar krijgt en minder goed ziet, of een hond die door artrose last krijgt van zijn gewrichten en daarom niet meer zo veel wil spelen of wandelen. De dierenarts kan misschien medicijnen voorschrijven die kunnen helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.