Mijn hond gedraagt zich ineens anders

Mijn hond gedraagt zich ineens anders

Gedragsveranderingen bij oudere honden: hoe om te gaan met veranderde gedragskenmerken

Het ouder worden van onze honden kan gepaard gaan met veranderde gedragskenmerken. Dit kan variëren van minder activiteit tot veranderd slapen en eten, en zelfs het vertonen van angst of agressie. Hoewel deze veranderingen normaal zijn, is het belangrijk om te weten hoe we ermee kunnen omgaan om het welzijn van onze oudere hond te behouden.

Veranderde activiteit

Met het ouder worden, kan de activiteit van uw hond afnemen. Dit kan komen door vermoeidheid, pijn of zelfs gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te realiseren dat een afname van activiteit normaal is en dat u uw hond niet kunt dwingen om zo actief te zijn als hij vroeger was. In plaats daarvan moet u uw hond aanmoedigen om zo veel mogelijk te bewegen en regelmatig korte wandelingen te maken.

Veranderd slapen en eten

Net als mensen kunnen oudere honden ook veranderen in hun slaappatroon en eetgedrag. Sommige honden kunnen meer gaan slapen en minder eten, terwijl andere honden juist minder gaan slapen en meer gaan eten. Het is belangrijk om op te letten of deze veranderingen plotseling optreden of langzaam plaatsvinden, en of ze gepaard gaan met andere symptomen zoals gewichtsverlies of diarree. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Angst en agressie

Oudere honden kunnen ook angstiger of agressiever worden. Dit kan komen door veranderde omstandigheden zoals een verhuizing of het verlies van een gezinslid, of door gezondheidsproblemen zoals gehoor- of gezichtsverlies. Het is belangrijk om rustig te blijven en uw hond niet te straffen voor zijn gedrag. In plaats daarvan moet u hem geruststellen en hem helpen zich veilig te voelen.

Hiervoor kan je jouw hond ondersteunen met gedragstherapie en supplementen zoals AminoCalm. Die kunnen jouw hond helpen ontspannen en beter omgaan met stress.

De hond gedraagt zich ineens anders door een gezondheidsprobleem

Een plotselinge gedragsverandering, zoals afstandelijkheid of agressief gedrag, is altijd een indicatie om naar de dierenarts te gaan met jouw hond. De hond gedraagt ​​zich misschien niet zoals hij normaal is, omdat hij interne pijn of ander ongemak ervaart. Dit zijn meestal de eerste aanwijzingen dat er medisch iets aan de hand is.

Vertoont de hond zorgwekkende symptomen, zoals lusteloos zijn, moeite hebben met bewegen, zijn eetlust verliezen of plotselinge diarree of veel overgeven? Laat de hond dan snel nakijken door de dierenarts. Als er een medisch probleem aan ten grondslag ligt, kan de hond zich op dezelfde manier gedragen als mensen vaak doen als ze ziek zijn. Ze worden lusteloos, geïrriteerd, willen niet eten of spelen, etc.

Angst en angststoornissen bij je hond

Angst en/of angststoornissen zijn vaak de belangrijkste redenen voor de plotselinge gedragsverandering van een hond. Als je hond gromt, stop dan met wat je aan het doen bent en probeer de oorzaak van zijn angst te achterhalen. Als de hond gromt naar een bepaald persoon of gebied, zoek dan uit waarom. Onthoud dat grommen de manier is waarop een hond iemand waarschuwt. Het is nooit een goed idee om grommen te corrigeren of af te leren, omdat dit ertoe kan leiden dat de hond de volgende keer zonder waarschuwing bijt.

Jouw hond is heel sociaal en gedraagt zich daarom soms ineens anders

Je kan je een beetje genegeerd voelen als jouw hond veel meer genegenheid toont aan vrienden, familieleden of zelfs vreemden! Dit kan echter te maken hebben met de sociale persoonlijkheid van jouw hond. Uit een onderzoek bleek dat dieren in een vertrouwde omgeving meer tijd met vreemden doorbrengen (ongeveer 70%). In een onbekende omgeving brengen ze het liefst meer tijd door met hun baasjes. Context en locatie zijn andere belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je het gedrag van jouw hond analyseert.

Dementie bij oudere honden

Naarmate honden ouder worden, kan dementie soms plotselinge gedragsveranderingen veroorzaken. De oudere hond kan beginnen te vergeten wie jij bent en kan grommen en happen als je hem nadert. Hij kan gedesoriënteerd raken en de weg kwijt zijn in een normaal vertrouwde omgeving. Hij kan constant of juist nauwelijks slapen, en hij kan onzindelijk worden. Dit kan hartverscheurend zijn, maar hoort soms bij het ouder worden. Nogmaals, een reis naar de dierenarts voor een controle is absoluut nodig bij de oudere hond die zich ineens anders gedraagt. Er kunnen naast dementie ook andere zaken spelen. Denk aan een hond die bijvoorbeeld staar krijgt en minder goed ziet, of een hond die door artrose last krijgt van zijn gewrichten en daarom niet meer zo veel wil spelen of wandelen. De dierenarts kan misschien medicijnen voorschrijven die kunnen helpen.