Winkelwagen
haakwormen resistent

Haakwormen bij de hond meervoudig resistent

Haakwormen resistent tegen medicatie

Haakwormen bij de hond zijn meervoudig resistent geworden, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia. Op dit moment vertrouwen Amerikaanse dierenartsen op drie soorten medicijnen om de haakwormen te doden. Alle drie zijn steeds minder en in veel gevallen helemaal niet meer effectief.

Wat zijn haakwormen bij honden

Haakwormen (Ancylostoma caninum, Ancylostoma braziliense, Uncinaria stenocephala) zijn darmparasieten van de kat en hond die hun naam ontlenen aan hun haakachtige monddelen. Die gebruiken ze om zichzelf te verankeren aan de darmwand. Ze zijn slechts 2-3 mm lang en zo klein dat het erg moeilijk is om ze met het blote oog te zien. Ondanks hun kleine formaat, nemen ze grote hoeveelheden bloed op via de kleine bloedvaten in de darmwand. Een groot aantal haakwormen kan ontstekingen in de darm van de hond veroorzaken. Ook kan er een levensbedreigende bloedarmoede ontstaan. Dit komt het meest voor bij puppy’s, maar kan ook voorkomen bij volwassen honden.

Een besmetting met haakwormen kan op vier manieren ontstaan:

  • oraal (via de mond),
  • via de huid,
  • in de moederkoek vóór de geboorte (in utero)
  • via de moedermelk.

Wat zijn de symptomen bij een besmetting bij je hond?

De belangrijkste klinische symptomen zijn gerelateerd aan darmklachten en bloedarmoede. De parasieten verankeren zich aan de darmwand zodat ze zich kunnen voeden met weefselvocht en bloed. Daarbij injecteren ze een antistollingsmiddel dat het bloed stolt. Dit kan aanhoudend bloeden veroorzaken nadat de haakworm is losgekomen. Daarom kan de hond bloedverlies lijden door het eten van de haakworm. Ook kunnen er aanhoudende bloedingen in de darm vanaf de aanhechtingsplaatsen ontstaan, wat zorgt voor bloedarmoede.

Bleek tandvlees en zwakte zijn veelvoorkomende tekenen van bloedarmoede. Sommige honden krijgen gewichtsverlies, bloederige diarree, doffe en droge vacht of groeien niet goed met een haakworminfectie. Het is niet ongebruikelijk dat jonge puppy’s sterven aan ernstige worminfecties. Honden kunnen in ernstige gevallen ook hoesten. Huidirritatie en jeuk, vooral van de poten, veroorzaakt door larven die zich in en langs de huid ingraven, kunnen tekenen zijn van een zwaar besmette omgeving.

Voorkomen van besmetting door haakwormen

Er zijn drie eenvoudige dingen die je kan doen om besmetting bij je hond te voorkomen:

  • Raap hondenpoep op. Als er geen eitjes of larven van wormen in de omgeving zijn, kunnen andere dieren niet besmet raken.
  • Zandbakken afdekken. Overdekte zandbakken kunnen niet besmet raken door andere honden en katten die er in poepen.
  • Test en/of ontworm je honden regelmatig. Bij Het Woud kan je lezen “Net als voor andere maagdarmwormen is het van groot belang om de omgeving van uw hond schoon te houden van ontlastingsresten en om uw hond niet (te veel) in een besmette omgeving te laten. Pups moeten regelmatig behandeld worden tegen haakwormen en wel op 2, 4, 6, en 8 weken leeftijd, gevolgd door maandelijkse behandelingen of maandelijks ontlastingsonderzoeken tot 6 maanden leeftijd. Onderzoek van de ontlasting moet 4 maal in het eerste jaar gebeuren, terwijl bij oudere honden onderzoek van de ontlasting tenminste 3 maal per jaar moet gebeuren. De zogende teef moet tegelijkertijd met de puppy’s worden behandeld. “

Haakwormen bij mensen

Ook mensen kunnen besmet raken met haakwormen via de huid. Let op de volgende symptomen:

  • buikpijn
  • koliek of krampen en overmatig huilen bij zuigelingen
  • darmkrampen
  • misselijkheid
  • koorts
  • bloed in je ontlasting
  • verlies van eetlust
  • jeukende uitslag
haakwormen hond
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen