Hond valt uit naar mensen

Hond valt uit naar mensen

Help, mijn hond valt uit naar mensen!

Denk je wel eens, Help! Mijn hond valt uit naar mensen! Dit artikel is opgesteld om je te helpen begrijpen waarom jouw hond uitvalt naar mensen en wat je er aan zou kunnen doen. Omdat elke hond en elke situatie natuurlijk uniek is, raden we in ieder geval aan om een goede gedragstherapeut te vinden voor persoonlijke begeleiding van het probleem. Wij hebben er een aantal op onze website staan die we van harte kunnen aanbevelen voor begeleiding.

Redenen voor reactiviteit

Als een hond uitvalt (dus agressief gedrag vertoont) dan zal de persoon waar dit aan gericht is zich terugtrekken. Bijna alle reactief gedrag is geworteld in angst. De hond wil duidelijk maken dat hij ruimte nodig heeft en met het uitvallen eist hij die ruimte op. Uitvallen kan ook te maken hebben met territoriaal of waaks gedrag tegen onbekenden. Je hond wil dan jouw huis, tuin, spullen of een persoon beschermen tegen een naderende andere persoon (of hond). 

Straf je hond nooit voor het uitvallen! Door bijvoorbeeld te schreeuwen tegen je hond of aan de riem te trekken als hij uitvalt, versterk je alleen maar het slechte gevoel. Als je grommen gaat afstraffen dan kan je hond de volgende keer het grommen overslaan en meteen overgaan tot bijten. Luister dus liever naar wat je hond aangeeft. Grommen en uitvallen is belangrijke informatie die je kan helpen jouw hond en mensen om je heen veilig te houden. Je hond vertelt je simpel gezegd dat iets of iemand waar hij bang voor is, te dicht bij staat. 

Medische oorzaken

Voordat je begint met trainen moet je zeker ook medische oorzaken uitsluiten die kunnen bijdragen aan agressie. Vaak is pijn of ander ongemak namelijk de oorzaak aan uitval gedrag van honden. Laat je hond dus een keer goed nakijken bij de dierenarts en het liefst ook nog bij een fysio of osteopaat.

Management  als jouw hond uitvalt naar mensen

Tenzij je heel erg afgelegen woont of een kluizenaar bent, zal jouw hond regelmatig in contact komen met vreemden. Dit gebeurt natuurlijk tijdens wandelingen, maar ook op andere momenten. Denk aan dierenartsbezoek, postbezorgers aan huis, collectanten en visite. Als jouw hond uitvalt naar mensen, wordt dit een serieus probleem! Elke ‘succesvolle’ uitval van je hond maakt de kans dat hij het weer doet groter. Want het werkt voor jouw hond. Daarom moet je proberen je hond te managen. Dat houdt in dat je hem uit de buurt houdt voor mensen waar hij bang voor is. Maar je moet hem ook leren dat er goede dingen gebeuren wanneer er mensen in de buurt zijn.

Als je een kleine hond hebt kan het soms handig zijn om deze op te tillen. Doe dit zeker als het kan voorkomen dat jouw hond anders iemand bijt. Neem hem dus in bescherming! Dit is ook een manier van managen als jouw hond het tenminste niet vervelend vindt om opgetild te worden. 

Management in en om het huis

Als jouw hond thuis uitvalt naar visite, zorg er dan voor dat jouw hond zich niet in dezelfde ruimte bevindt als de visite. Sommige honden vinden het geen probleem om in een andere ruimte te zijn of in de tuin. Geef bijvoorbeeld een Kong met wat lekkers daar ter afleiding. Is dit ook nog te moeilijk voor je hond, laat dan tijdelijk geen visite langs komen en ga met een gedragstherapeut eerst met dit probleem aan de slag. 

Als jouw hond voor het raam uitvalt naar voorbijkomende mensen, dan kan je er voor kiezen de ramen af te plakken met folie. Op die manier zal jouw hond minder reageren op alles wat voorbij komt. Zorg er wel voor dat de folie hoog genoeg zit, anders heeft het natuurlijk niet het gewenste effect. Gordijnen dichthouden is ook een optie voor wat meer rust. In de tuin kan je er voor zorgen dat eventuele doorkijkjes in de schutting ook worden afgedicht voor meer rust. 

waakhond

Mensen die bij jou thuis wonen

Het kan erg teleurstellend zijn om een ​​nieuwe hond mee naar huis te nemen en te ontdekken dat de hond je partner, huisgenoot of andere persoon die bij jou woont niet leuk vindt. Verhuizen naar een nieuwe omgeving is altijd stressvol, en voor sommige honden is het zelfs traumatisch. Het is belangrijk dat als jouw hond bang is voor iemand in huis, deze persoon de hond negeert, niet naar hem kijkt, hem niet aanspreekt, enz. En zeker niet gaat lopen lokken met lekkers, dit kan er voor zorgen dat een hond over zijn eigen grenzen heen gaat. Mensen kunnen een hond niet dwingen om hen te vertrouwen, maar ze kunnen de hond wel geleidelijk laten zien dat ze veilig zijn. Door rustig te blijven, bijvoorbeeld samen met jou en je hond regelmatig te wandelen, etc. Voor advies op maat kan je in dit geval ook echt het beste een goede gedragstherapeut inschakelen.

Hond valt uit naar kind

Als jouw hond bang is voor jouw kind, dan is dat een ernstiger probleem. Help dan ten eerste je hond en neem je kind in bescherming met management. Zorg voor een veilige afgeschermde plek waar het kind niet bij kan komen. Je kan bijvoorbeeld een deel van de kamer afzetten met een puppyren. Laat kind en hond (ook met een puppyren er tussen) nooit zonder begeleiding alleen. Zoek zeker specialistische hulp bij een gedragstherapeut die veel ervaring heeft op dit gebied.

Hond agressief naar bezoek

Geef je hond een veilige plek waar hij kan ontspannen en laat hem daar blijven zolang er mensen op visite zijn. Leg een riem en lekkernijen op een handige plek klaar, zodat je hem naar zijn veilige plek kunt brengen als er onverwachts iemand aan de deur komt. Als je van tevoren weet dat er mensen langs komen, doe je de hond op zijn veilige afgeschermde plek. Dit kan een andere kamer zijn dan waar de visite is, of bijvoorbeeld de tuin. Als jouw hond al gewend is aan een bench en hier ontspannen in kan zitten dan is dat ook een optie. Zorg er in ieder geval voor dat jouw hond met rust wordt gelaten en zich niet vervelend voelt. Je kan een gevulde Kong geven zodat hij even veilig met wat lekkers bezig kan zijn ondertussen.

Als jouw hond agressief is naar bezoek en niet ontspannen kan zijn in een andere ruimte of afgesloten plek, dan moet je zoeken naar andere oplossingen. Vind een oppas, spreek ergens anders af met de visite, of breng je hond weg naar een dagopvang. Voor deze dingen geldt natuurlijk ook: alleen doen als jouw hond het prettig vindt! Zoek een goede gedragstherapeut om een stappenplan te maken op maat om jouw hond om te leren gaan met visite.

Regelmatige bezoekers

Misschien heb je regelmatig bezoek, zoals familieleden, buren of goede vrienden. Je wil dan natuurlijk dat jouw hond zich op zijn gemak voelt bij deze bezoekers en niet steeds naar zijn veilige plek hoeft te gaan. Onthoud echter dat elk van deze mensen, een vreemde is voor jouw hond. Hij weet niet of hij je beste vriend of je schoonmoeder kan vertrouwen. Als de reactie van uw hond relatief mild is, kan je je hond op veilige afstand aan de lijn houden. Geef hem lekkers zoals een gevulde Kong vanaf het moment dat je de auto hoort aanrijden. Of in ieder geval vanaf dat de deurbel gaat. De visite moet echt jouw hond de hele tijd negeren, zodat je hond niet buiten zijn comfortzone wordt geduwd of over z’n grenzen heen gaat. Als de reactie van jouw hond niet mild is, dan is dit zeker een reden om hulp te vragen van een goede gedragstherapeut.

Veilige plek

Je kunt je hond ook trainen om naar zijn “veilige plek” te rennen voor een Kong gevuld met zijn favoriete lekkers er in. Dit kan je oefenen met een vriend die aanbelt, terwijl jij snel naar de veilige kamer of bench van je hond loopt om hem te verleiden. Bewaar een paar gevulde Kongs in de vriezer om te gebruiken wanneer dat nodig is. Door je hond op een positieve manier bij de deur weg te halen, zal het blaf-/uitvalgedrag minder worden net als het opwindingsniveau. Door je hond iets te geven wat hij lekker vindt op zijn aangewezen plek, zal hij ook denken dat deze visite er voor zorgt dat er goede dingen gebeuren! Ook hiervoor geldt weer dat het alleen makkelijk te oefenen is als jouw hond mild reageert. Hou het veilig en schakel hulp in bij twijfel of als jouw hond niet makkelijk weg te roepen is van aanbellende visite.

Onthoud dat één bezoeker niet hetzelfde is als meerdere bezoekers. En de ene persoon is ook de andere niet. Zelfs als jouw hond zich nu op zijn gemak voelt bij jouw beste vriend, dan betekent dat niet dat het ook voor andere personen zo is. Of dat als er iemand anders met je vriend mee komt. Elke nieuwe situatie moet je zeker weer met voorzichtigheid benaderen. Er kan veel van invloed zijn op hoeveel je hond aan kan. Lees er meer over in ons artikel over prikkelgevoeligheid.

Ondersteunende middelen

Sommige honden hebben er baat bij als je rustige muziek afspeelt om ze te helpen ontspannen. Daarnaast zijn er ook andere ondersteunende middelen die je kan proberen, zoals DAP-verspreiders die een geur afgeven, supplementen zoals AminoCalm uit onze webshop, en massages zoals T-touch om het zenuwstelsel van uw hond te kalmeren. Als je een uitgebreid advies wil voor jouw hond, neem dan vooral contact met ons op! Deze middelen kan je inzetten tijdens de training, of dagelijks, of bijvoorbeeld alleen tijdens de dagen dat er visite komt. Dit is afhankelijk van wat jouw hond nodig heeft.

Belangrijke punten om te onthouden

  • Als je met je hond traint, houd hem dan op een afstand waar hij rustig kan blijven. Als je hond reageert, ben je te dichtbij. Forceer geen interactie. Het is het beste als je de hond zelf laat beslissen of en wanneer hij iemand wil naderen.
  • Met management bereik je twee dingen: het zorgt ervoor dat jouw hond het gedrag niet oefent en het helpt jouw ​​hond en en de mensen er om heen veilig te houden omdat je escalatie voorkomt.
  • Beloon elke keer dat je hond kalm blijft in de buurt van mensen. Houd kleine bakjes met lekkers door het hele huis en neem een ​​traktatiezakje mee op wandelingen om ervoor te zorgen dat er geen gemiste kansen zijn.
  • Hou het veilig! Denk niet dat, omdat het gedrag van je hond is verbeterd, dat je nu zomaar naar mensen toe kunt lopen of visite kan ontvangen. Of dat je hond andere nieuwe situaties met mensen ook ineens aan kan. Als die persoon plotseling beweegt, of over je hond heen leunt, voorover reikt om zijn hoofd te aaien, of hem in de ogen kijkt, etc. Dit zijn allemaal potentiele triggers voor bijtincidenten als een hond zich niet veilig voelt of als zijn stress-emmertje vol zit.
  • Als jouw hond iemand heeft gebeten of zou kunnen bijten als je het niet zou verhinderen, is het tijd om een ​​professional te raadplegen. Neem contact op met een van de positieve trainers op onze verwijzingslijst. Of neem contact met ons op om je te helpen iemand bij jou in de buurt te vinden.
  • Vergeet niet: er kan een lichamelijke oorzaak zijn voor het gedrag. Een goede gedragstherapeut zal dit ook eerst uit willen sluiten voordat je aan de training begint. Je kan dus zelf al de stap ondernemen en je hond te laten onderzoeken bij de dierenarts, fysio en osteopaat!