Winkelwagen
hond angst voor riem

Hond heeft angst voor riem

In dit artikel zullen we enkele handige tips delen om je hond te helpen omgaan met angst voor de riem, en daardoor een harmonieuzere en prettigere wandeling met je hond te hebben. We hopen dat deze informatie je zal helpen om jouw hond de ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft om zich meer op zijn gemak te voelen tijdens wandelingen.

Begrijp waar de angst vandaan komt

Voordat je kunt beginnen met het oplossen van het probleem, is het belangrijk om te begrijpen waar de angst van je hond vandaan komt. Soms kan angst voor de riem ontstaan doordat de hond pijn of ongemak ervaart tijdens het dragen van de riem, bijvoorbeeld door een te strakke of slecht passende halsband of tuig. Het kan ook komen doordat de hond een negatieve ervaring heeft gehad tijdens een wandeling, zoals het schrikken van een fietser of auto.

Of dat je hond angstig is voor wandelingen en helemaal niet de deur uit wil. Sommige (bijvoorbeeld honden uit een buitenlands asiel) hebben angst voor wandelen op straat. Ze snappen dat het aanlijnen betekent dat ze weer de deur uit moeten. Zoek hiervoor begeleiding bijvoorbeeld via de Buitenlandse hond inZicht. En in de tussentijd kan je de wandelingen vervangen voor tijd buiten in de tuin. Of er voor kiezen alleen met de auto naar rustige natuurgebieden te gaan, wat de meeste honden veel minder eng vinden dan in de wijk of op drukke hondenuitlaatgebieden lopen!

Kies de juiste riem

Een goed riem is essentieel om je hond op zijn gemak te stellen. Kies een riem die niet te kort is, maar ook niet te lang, en die past bij de grootte en het gewicht van je hond. Er zijn veel verschillende soorten riemen op de markt. Sommige honden vinden het geluid van metalen onderdelen bijvoorbeeld eng. Net als het geluid van een flexi. Een hond kan daar ook bang voor zijn geworden als je hem eens uit je hand hebt laten vallen. Dat maakt zo een lawaai! Kies dus liever voor een leren, biothane of rubberen riem van 3 tot 5 meter lang. Hiermee hou je controle en heeft je hond de ruimte om rustig te kunnen snuffelen. Kies in ieder geval een riem die comfortabel is voor je hond en die jij als eigenaar goed kunt hanteren.

Oefen met de riem

Voordat je je hond meeneemt voor een wandeling, is het belangrijk om te oefenen met de riem in een veilige en bekende omgeving. Laat je hond wennen aan het dragen van de riem door hem de riem om te doen terwijl hij thuis is. Verplaats daarna de oefening naar buiten, in de tuin of op een rustige plek. Als je hond gespannen of angstig is, zoek dan begeleiding van een hondentrainer om je hond op de juiste manier te helpen ontspannen. 

Positieve bekrachtiging

Het belonen van goed gedrag is een van de beste manieren om je hond te trainen. Beloon je hond met traktaties en lof wanneer hij zich op zijn gemak voelt tijdens het dragen van de riem en rustig loopt. 

Vermijd bestraffing

Het bestraffen van je hond zal de angst voor de riem alleen maar versterken. Probeer daarom geduldig en kalm te blijven, en vermijd negatieve feedback. Als je hond toch angstig gedrag vertoont, probeer dan de situatie te analyseren en begrijpen waar de angst vandaan komt. Schakel professionele hulp in als je zelf niet verder lijkt te komen met je hond.

Professionele hulp

Als je ondanks het oefenen en trainen merkt dat de angst van je hond voor de riem niet afneemt, overweeg dan professionele hulp. Een professionele hondentrainer kan je helpen om het probleem beter te begrijpen en je hond te helpen om te gaan met zijn angst.

Conclusie

Angst voor de riem is een veelvoorkomend probleem onder honden, maar het is zeker op te lossen. Door te begrijpen waar de angst vandaan komt en door middel van training en positieve versterking kun je je hond helpen om zich meer op zijn gemak te voelen tijdens het dragen van de riem. Het kiezen van de juiste riem, geduldig en kalm blijven, en vermijd negatieve feedback zijn belangrijke stappen om dit doel te bereiken. Als je twijfelt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

We hopen dat deze informatie je heeft geholpen om je hond te helpen omgaan met angst voor de riem, en we wensen je veel succes en plezier tijdens jullie volgende wandeling samen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen