Zeewier voor honden en mondgezondheid

Zeewier voor honden en mondgezondheid

Voor de meeste baasjes is het streven naar een optimale gezondheid voor hun hond een van de belangrijkste doelen Een interessant en misschien onverwacht middel in deze missie is de toepassing van zeewier, op de orale gezondheid van honden. Dit bruinwier wordt steeds meer erkend voor zijn potentieel om de mondhygiëne van onze honden te ondersteunen. Laten we duiken in de voordelen van dit natuurlijke wonder.

Onderzoek naar zeewier voor honden

Een zorgvuldig opgezet onderzoek heeft licht geworpen op de effecten van bruinwier op de orale gezondheid bij honden. In deze studie, die voldeed aan de normen van evidence-based medicine, kregen zestig honden, na een professionele gebitsreiniging, willekeurig óf een dagelijkse dosis van het poedervormige bruinwier óf een placebo toegediend, aangepast aan hun lichaamsgewicht. De honden werden over een periode van dertig dagen gevolgd, waarbij hun speekselmonsters aan het begin en het einde van de periode werden geanalyseerd.

𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸𝘀𝘁𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗲𝗸𝗲𝗻

Wat maakt deze studie zo opmerkelijk? Allereerst de methode van analyse. Met behulp van een geavanceerde Quadrupole time-of-flight (QTOF) massaspectrometer werden de speekselmonsters onderzocht, waarbij duidelijke metabolomische veranderingen werden vastgesteld bij de honden die het zeewier hadden gekregen. Deze veranderingen waren volledig afwezig bij de honden die een placebo hadden ontvangen. Metabolomisch, moet niet verward worden met metabolisch. Metabolomisch onderzoek kijkt naar metabolieten in cellen. Metabolieten zijn de resultaten van de afbraak van bijvoorbeeld eten in het lichaam. De aan- of afwezigheid van bepaalde metabolieten zijn vaak een goede indicator van gezondheid.

De resultaten van het onderzoek

De bevindingen suggereren dat bruinwier bepaalde metabolische paden kan beïnvloeden die anders de vorming van tandplak of tandsteen zouden bevorderen. Tandplak heeft niet alleen een negatief effect op de orale gezondheid maar heeft ook een negatief effect op de gehele weerstand van je hond. Verkeerde bacterien kunnen zich rap vermenigvuldigen in een vieze bek van een hond.

Hoewel de exacte werking nog niet volledig begrepen wordt, is het duidelijk dat dit zeewier een positief effect heeft op de mondgezondheid van honden, zoals blijkt uit eerdere publicaties en de resultaten van deze studie.

Het gebruik van zeewier voor honden biedt verschillende voordelen:

  • Natuurlijke ondersteuning In tegenstelling tot sommige chemische middelen, is buinwier een natuurlijk product dat een veilige aanvulling kan zijn op de dagelijkse verzorging.
  • Preventie van tandproblemen. Door het remmen van paden die tandplak en tandsteen bevorderen, helpt dit zeewier bij het voorkomen van orale aandoeningen.
  • Gemakkelijk in gebruik. Als poeder kan het gemakkelijk aan het dagelijkse dieet van de hond worden toegevoegd zonder veel extra moeite.
  • Bruinwier komt uit de zee en bevat daarom zouten en andere mineralen. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Méér van een gezond supplement als bruinwier is niet altijd beter.

Concluderend: zeewier voor honden

Mondgezondheid is een beetje het ondergeschoven kindje bij honden. Er zijn maar weinig mensen die de tanden van hun honden krabben. Toch is dit zeker aan te raden. Want behalve supplementen of bepaald voer (bijv. verse pens) is een gezond gebit niet alleen belangrijke voor de tanden maar voor de algemene gezondheid van je hond. In onze webshop hebben we IJslands zeewier, wat ons betreft een van de betere aanvullingen op het dieet van je hond