Winkelwagen
puppy grommen

Ik hoor mijn puppy grommen, is dit normaal?

Baasjes van pups zijn zich er niet altijd van bewust dat pups zich niet altijd op hun gemak voelen in onbekende situaties. Hoewel puppy’s veel vreugde en geluk in iemands leven kunnen brengen, is het helaas niet altijd feest. Als je steeds je puppy hoort grommen, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Is dit normaal gedrag?

Goede socialisatie van een pup is essentieel om ervoor te zorgen dat zij zich ontwikkelt tot een vriendelijke en zelfverzekerde hond. Afhankelijk van hun ras en individuele persoonlijkheid kunnen ze anders reageren wanneer ze worden blootgesteld aan onbekende mensen, honden, geluiden of objecten. Een pup kan angst of onzekerheid tonen door te grommen of te blaffen, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij de juiste training krijgt. Met liefde en vooral veel geduld zal je pup in staat zijn om zijn angsten te overwinnen en positieve relaties aan te gaan met nieuwe mensen en enge objecten.

Waarom grommen puppy’s?

Het grommen van een puppy kan agressief lijken, maar het is gewoon een van de manieren hoe honden, en dus ook pups, communiceren. Ze laten je weten dat ze zich bang of boos voelen over een bepaalde situatie. Honden kunnen trouwens ook soms gaan grommen als ze ergens van genieten. Grommen is echter vaak een waarschuwing. Het is de manier waarop je pup aangeeft dat hij zou kunnen bijten wanneer de situatie aanhoudt.

Als hij, vertelt hij u dat hij niet in een bepaalde situatie wil zijn en misschien wel hulp nodig heeft. In die gevallen moet je je  pup uit de situatie halen en vervolgens naar het onderliggende probleem kijken. Dit voorkomt dat je pup een reactieve hond wordt. Wanneer je pup naar jou gromt omdat je bijvoorbeeld te dicht bij zijn eten komt, hou dan gepaste afstand. Met gepaste afstand bedoelen we ook echt gepast. Een idee is bijvoorbeeld om ergens in de buurt een boek te gaan lezen. Je bent dan niet helemaal uit beeld maar gaat ook niet de confrontatie aan. Zo kan je pup aan je wennen. 

Hoe ga je het best met een grommende puppy om?

De beste manier om te voorkomen dat je pup gromt, is door te ontdekken wat hem dwars zit. Het onderliggende probleem behandelen is veel beter dan hen straffen voor grommen. Sterker nog, straffen voor grommen is altijd verkeerd. Een pup die gromt probeert iets duidelijk te maken, als dat niet kan zonder straf zal hij een volgende keer misschien niet communiceren.

Typische redenen waarom een puppy gromt

Wanneer gromt je puppy? Is dat in de buurt van andere honden, bij objecten, bij mensen die hij kent of alleen bij vreemden? 

Stel je pup geleidelijk bloot aan allerlei soorten mensen en plaatsen. Dit heet socialisatie. Het is belangrijk dat dit geleidelijk gebeurt en langzaam opbouwt. Er is een methode genaamd flooding dat is een vorm van blootstelling waarbij je een hond (of mens) overweldigt met  aan alles waar hij bang voor is en zonder dat hij kan vluchten. Dit werkt meestal averechts. Geleidelijke socialisatie is verreweg de beste manier om te voorkomen dat je pup naar vreemden, andere honden en voorwerpen of geluiden gaat grommen. Als je een erg angstige of onzekere puppy hebt, moet je hem zo veel mogelijk het voortouw laten nemen bij het ontdekken van nieuwe dingen. 

Training voor een grommende puppy

Je puppy straffen voor grommen is niet effectief. Verreweg de meeste honden die door hun baasjes worden gestraft, krijgen te maken met gedragsproblemen en agressie. Beloon je pup voor goed gedrag in plaats van te straffen voor slecht gedrag. Daarbij moet grommen überhaupt niet worden gezien als slecht gedrag.

Een aantal tips:

  • Leid ze af van hun slechte gedrag.
  • Houd gepaste afstand als ze naar jou grommen. 
  • Verwijder ze uit de situatie als ze tekenen van agressie vertonen.
  • Laat haar tot rust komen in een andere kamer als ze overprikkeld is.
  • Train familieleden en vrienden hoe ze het beste je pup kunnen benaderen.
  • Laat mensen en vooral kinderen en vreemden niet over je pup heen staan. Dit is bedreigend. 

Herken de signalen

Lichaamssignalen herkennen is essentieel voor de opvoeding van je pup. Een aantal zaken waar je op moet letten. Heeft ze een stijve houding? Staart ze en heeft ze een strakke blik? Wat is de toon van de grom? Is het luidruchtig, donker of heel hoog? Kwispelt de staart van je pup en maakt hij een speelboog?

In het laatste geval duidt dit op het spel. Honden en zeker pups kunnen ook grommen wanneer ze aan het spelen zijn.  Sommige honden grommen alleen bij stress, pijn en angst maar de meesten grommen ook op andere momenten. Het is niet moeilijk om de verschillende soorten gegrom uit elkaar te halen. Het is wel moeilijk om dit uit te leggen in tekst. Je zult vanzelf de persoonlijkheid en het gegrom van je hond herkennen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen