ADHD Bij honden

ADHD Bij honden

Een onderzoek onder meer dan 11.000 honden toonde dat honden ook ADHD kunnen hebben. Er zijn verschillende factoren die verband houden met hyperactief en impulsief gedrag en onoplettendheid. Dit zijn het geslacht, de leeftijd en het ras van de hond, evenals bepaalde omgevingsfactoren.

Hana Lohi, hoofd van de onderzoeksgroep van de Universiteit van Helskinki, stelt: “Onze bevindingen kunnen helpen bij het beter identificeren, begrijpen en behandelen van hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid van honden. Bovendien wijzen ze op gelijkenis met ADHD bij de mens. Dat bevestigt de rol van honden in ADHD-gerelateerd onderzoek.”

De onderzoeksgroep van professor Lohi verzamelde gegevens van meer dan 11.000 honden. Dit deden ze door middel van uitgebreid gedragsonderzoek. Hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid werden onderzocht met behulp van vragen op basis van een enquête. Dezelfde die werd gebruikt in onderzoek naar ADHD bij mensen. Het doel van de studie was om omgevingsfactoren te identificeren die ten grondslag liggen aan ADHD-achtig gedrag van honden. En mogelijke verbanden vinden met andere gedragskenmerken.

Welke factoren waren van invloed?

De leeftijd en het geslacht van de hond waren van invloed, maar ook het ras en de ervaring van het baasje: “We ontdekten dat hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid vaker voorkwamen bij jonge honden en reuen. Overeenkomstige observaties met betrekking tot leeftijd en geslacht in verband met ADHD zijn ook bij mensen gedaan”, zegt Jenni Puurunen,

Honden die dagelijks meer tijd alleen thuis doorbrachten, waren hyperactief, impulsiever en onoplettender dan honden die minder tijd alleen doorbrachten. “Als sociale dieren kunnen honden gefrustreerd en gestrest raken als ze alleen zijn. Dit kan worden vrijgegeven als hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid. Het kan zijn dat honden die langere perioden in eenzaamheid doorbrengen ook minder beweging en aandacht krijgen van hun baasjes,”

Hond met ADHD

De onderzoekers ontdekten een nieuw verband tussen hyperactiviteit en impulsiviteit, en de ervaring die het baasje met honden had. Je zou verwachten dat meer ervaring bij het baasje leidt tot minder ADHD-achtig gedrag bij honden. Maar het omgekeerde bleek waar. Hyperactiviteit en impulsiviteit kwam juist meer bij honden van baasjes met meer ervaring.

Een mogelijke verklaring wordt gegeven: “Mensen kunnen als hun eerste hond een minder actieve hond kiezen. Terwijl actievere en uitdagendere honden kunnen worden gekozen nadat ze meer ervaring met honden hebben opgedaan.”

Hondenrassen en ADHD

Het fokken heeft een significant effect gehad op het rasspecifieke gedrag van verschillende hondenrassen. Verschillen tussen rassen kunnen ook wijzen op genen die ten grondslag liggen aan de relevante eigenschappen.

“Hyperactiviteit en impulsiviteit aan de ene kant en een goede concentratie aan de andere kant komen veel voor bij rassen die voor het werk zijn gefokt. Zoals de Duitse herder en border collie. Daarentegen wordt een rustiger karakter als een voordeel beschouwd bij rassen die populair zijn als huisdieren of showhonden. Zoals de chihuahua, langharige collie en poedel. Hierdoor zijn ze makkelijkere metgezellen in het dagelijks leven. Maar het concentratievermogen wordt bij deze rassen niet als een belangrijke eigenschap beschouwd. Dit is wel het geval bij werkende rassen. Daarom komt onoplettendheid vaker voor bij gezelschapshonden”, zegt professor Lohi.

Opvallend was dat de kortharige collie aan de ene kant van het spectrum zat en de langharige collie aan de andere kant als het gaat om hyperactiviteit. Genetisch is er geen verschil tussen de twee. Maar de langharige collie is vooral een gezelschapshond geworden. Terwijl de kortharige veelvuldig in wordt gezet als werkhond.

Link naar andere gedragsproblemen en ADHD

De studie bevestigde eerder waargenomen verbanden tussen hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid. En obsessief-compulsief gedrag, agressiviteit en angst.