Waarom piept een hond?

Waarom piept een hond?

Piepen is een veel voorkomend geluid dat honden maken om te communiceren. Het kan zijn om je aandacht te trekken, opwinding te tonen, angst te uiten of zelfs te proberen je te kalmeren. Waarom een hond piept kan dus verschillende redenen hebben.

Honden kunnen niet praten, maar ze kunnen ons nog steeds laten weten wat ze willen door middel van andere signalen, zoals janken of piepen. Pups kunnen echt schattig lijken als ze piepen, maar als het te lang aanhoudt of de hele tijd gebeurt, kan het vervelend worden. Het is slechts een van hun manieren om met ons te communicerend

Probeert je te ontcijferen waarom jouw hond piept? Het achterhalen van de oorzaak is essentieel om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijkheden.

Waarom piepen honden?

Honden maken huilende geluiden om verschillende redenen, zoals angst, stress en zelfs om aandacht van hun baasjes te krijgen. Het is niet altijd gemakkelijk om te zeggen waarom ze het doen, maar het kan een van deze dingen zijn. In de meeste gevallen is het piepen van een hond een teken dat er iets mis is. Als jouw hond bijvoorbeeld veel piept als jij je huis verlaat, is het waarschijnlijk dat hij verlatingsangst heeft.

Waarom piept mijn hond?

Het is belangrijk om te begrijpen wat jouw hond probeert te communiceren als hij piept. Soms is het duidelijk dat hij huilt vanwege angst of verveling, maar soms is het moeilijker om te bepalen waarom hij het doet. Allereerst moet je ervoor zorgen dat jouw hond geen pijn heeft of ziek is. Controleer dit dus bij de dierenarts. Als hij geen pijn lijkt te hebben, moet je proberen de triggers van het piepen te identificeren.

 • Sommige pups kunnen te veel piepen als ze in de buurt van mensen of honden zijn, meestal terwijl ze tekenen van onderdanigheid vertonen (opgestopte staart, lage houding, gebogen hoofd, geen oogcontact maken).
 • Als je een hond hebt, merk je misschien dat ze jankende geluiden maken als ze super opgewonden zijn om iemand te zien. Het kan gericht zijn op andere pups in de buurt of op mensen. Meestal is dit geluid vanwege hun opwinding om hallo te zeggen!
 • Bepaalde honden kunnen rond hun mensen piepen om aandacht, traktaties of wat ze maar willen te krijgen.
 • Als ze gestrest zijn, laten sommige honden een gepiep horen – bijna alsof ze er niets aan kunnen doen. Kijk voor ondersteuning met supplementen in onze webshop.
 • Piept jouw pup alleen als je op het punt staat te vertrekken of weg bent? Dan kan je er zeker van zijn dat hij verlatingsangst heeft. Er zijn meestal veelbetekenende signalen van deze aandoening, dus let daar ook op. Lees onze uitgebreide blog over verlatingsangst bij je hond.
 • Piepen is een veel voorkomend teken van pijn bij honden. Dus als jouw hond meer begint te piepen of pas sinds kort, moetje hem meteen naar de dierenarts brengen om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische problemen zijn.

Wat kun je doen als je hond piept?

Als je weet wat de trigger is die het piepen van je hond veroorzaakt, kun je proberen het gedrag te verminderen. Hier zijn enkele tips voor hondenbaasjes die hun honden willen helpen om te stoppen met huilen:

 • Geef je hond voldoende lichaamsbeweging. Honden die veel bewegen, zijn minder geneigd om te piepen. Neem je hond daarom mee voor wandelingen en speel met hem in de tuin of binnen.
 • Zorg dat je hond genoeg gezelschap heeft. Honden hebben sociale behoeften en als ze te veel alleen zijn, kunnen ze gaan huilen. Als jouw hond veel alleen is, zorg dan voor een oppas. Let er ook op dat hij regelmatig met leuke hondenvrienden kan socialiseren.
 • Geef je hond een veilige plek. Honden hebben een plek nodig waar ze zich veilig voelen. Als jouw hond een speciale plek heeft waar hij naartoe kan gaan om rustig te zijn, kan dat helpen om het piepen te verminderen.
 • Als jouw hond piept om aandacht, lekkernijen of dingen die hij wil, moet je hem leren dat het het beste is om in plaats daarvan stil te blijven. Het kan soms moeilijk zijn om te voorkomen dat jouw hond piept om aandacht, omdat je onbewust het gedrag aanwakkert. Houd er rekening mee dat elke vorm van oogcontact, aanraken of praten met je hond telt als daadwerkelijk aandacht geven. Gebruik lichaamstaal, zoals wegdraaien of je armen over elkaar slaan, om je hond te laten zien dat hij niks voor elkaar krijgt met het gepiep. Het is belangrijk om ze ook volledig te negeren om effectief te zijn.
 • Het is belangrijk om je hond niet aan te moedigen als hij piept, maar beloon hem ook zeker als hij stil is. Zorg ervoor dat hij een reden heeft om stil te zijn voordat je hem aandacht, speelgoed of lekkernijen geeft. Dit zal hem leren dat stil blijven de juiste keuze is! Geef je hond dus aandacht of lekkers als hij geen geluid maakt. Dit zal hem leren dat stil zijn de manier is om je aandacht te trekken en het gepiep en gezeur waarschijnlijk zal verminderen.

Conclusie waarom piept een hond

Het is belangrijk om te begrijpen dat piepen bij honden een normaal gedrag is. Veel honden piepen om verschillende redenen, waaronder angst, verveling en manipulatie. Als jouw hond piept, is het belangrijk om de triggers te identificeren en te begrijpen waarom hij dat doet. Daarna kan je de juiste stappen ondernemen om het gedrag te verminderen. Probeer bovenstaande tips om te helpen jouw hond te begeleiden en te trainen om te stoppen met piepen.