Winkelwagen
waarom likken honden

Waarom likken honden mensen?

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—น๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป?

Er zijn drie bekende theorieรซn als het gaat om de redenen waarom honden mensen likken. De eerste is gewoon uit genegenheid, de tweede is om voedsel te zoeken, dat deden ze immers als pup ook om van de moeder eten te krijgen. Tot slot is er de theorie dat honden ons likken omdat we zout smaken. Laten we ze alle drie eens langs gaan.

๐—œ๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ?

Het is mogelijk dat honden inderdaad genegenheid uiten door te likken. Honden kunnen dit geleerd hebben van de verzorging die hun moeders hen als pup hebben gegeven. Mahru likt zowel Jura als Lazzie op bovenop hun hoofd en ik heb er geen twijfel over dat ze dit uit genegenheid doet. Wij krijgen overigens nooit een lebber van Mahru, maar van Lazar des te meer.

๐—œ๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€๐—ฒ๐—น?

Als volwassen wolven op jacht gaan, vreten ze zichzelf vol. Wanneer ze terugkeren, likken de wolvenjongen de volwassene rond het mondgebied, waardoor ze warm voor verteerd voedsel uitbraken. Het kan dus zijn dat likken een overblijfsel is van dat gedrag en dat de hond gewoon aangeeft dat hij iets te eten zou waarderen.

๐—Ÿ๐—ฒ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚๐˜?

Misschien is de meest voorkomende verklaring is het idee dat honden ons likken omdat onze huid zout smaakt door zweet. Honden hebben echter veel minder smaakreceptoren voor zout dan wij. Onderzoeker Stanley Coren legt uit dat bij mensen de zoutreceptoren zich helemaal langs de rand van de tong uitstrekken, inclusief de punt. Bij honden zijn er geen zoutreceptoren aan de punt van de tong van honden. Vanuit evolutionair oogpunt zouden extra zoutreceptoren niet nodig moeten zijn omdat honden normaal gesproken al het zout dat ze nodig hebben uit hun voeding moeten halen. Coren is dan ook niet overtuigd dat zout een rol speelt en dus zette hij een klein onderzoek op.

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ

Coren rekruteerde 20 hondenbaasjes met รฉรฉn hond. De test was hoe lang een hond de knieรซn van zijn baasjes zou likken, als de ene een zoutere smaak zou hebben dan de andere. De test werd drie keer herhaald met ten minste รฉรฉn uur tussen elke test. De gemiddelde tijd dat de hond de zoute knie likte versus de niet-gezouten knie werd vervolgens geregistreerd.

๐——๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป

Er was veel variatie in de resultaten, aangezien sommige honden veel likten en sommige heel weinig. Het leek er op dat sommige honden willekeurig รฉรฉn knie zouden kiezen tijdens een enkele proef en die zouden likken, zonder ooit de andere knie te proeven. Tijdens de drie proeven leek het echter alsof alle honden uiteindelijk zowel zoute als niet-zoute knieรซn proefden. Er was echter geen significant verschil tussen de gezouten en ongezouten knie (22,6 om 22,9 seconden). Van de drie verklaringen kan de zoutverklaring in ieder geval van tafel. Dan houden we dus nog twee over die beiden geloofwaardig zijn en elkaar niet uit te hoeven sluiten.

๐—ง๐—ผ๐˜ ๐˜€๐—น๐—ผ๐˜

Hier in huis likt Mahru dus vooral de andere twee honden en dan met name op hun voorhoofd. Lazar likt ons wel heel veel en ook in het gezicht. Wanneer ik terugkom van training (zweet) moet ik helemaal schoon, veel erger is het nog wanneer ik ergens bloed heb, dan volgt hij me constant en loopt hij te smakken. Jura lijkt meer op Lazar maar heel wat minder extreem. Ik was er altijd van overtuigd dat het de zoute smaak was, maar dat is het dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen