Waarom gromt een hond?

Waarom gromt een hond?

Ontdek de redenen achter het grommen van je hond en leer hoe je hierop moet reageren. Grommen is een onmiskenbaar geluid dat honden in verschillende situaties kunnen laten horen, van het verdedigen van hun favoriete speeltje tot het spelen van een spelletje touwtrekken. Maar wat is de bron van dit gedrag? Waarom gromt een hond? Mensen denken soms dat een hond gromt zonder reden. Zou het agressie, angst, dominantie of iets anders kunnen zijn? Lees verder om de oorzaken van grommen bij honden te leren herkennen en wat te doen als het gebeurt.

Speels en vriendelijk grommende hond

Net als blaffen, is grommen een vorm van hondencommunicatie die vele oorzaken heeft. Het hangt allemaal af van de context en de hond. Eigenlijk kan wat grommen positief zijn. Veel honden maken tijdens het spelen grommende en brommende geluiden omdat ze plezier hebben. 

Heb je ooit twee honden zien worstelen in een worstelwedstrijd? Als dat zo is, heb je waarschijnlijk wat gegrom gehoord. Je dacht misschien dat de onstuimigheid te ver was gegaan, maar het maakte waarschijnlijk allemaal deel uit van het spel. 

Grommen tijdens het spelen is geen teken van agressie; het laat gewoon zien dat je hond het naar zijn zin heeft. Je hond kan zelfs grommen als je ze een bijzonder plezierige knuffel- of aaisessie geeft. Veel honden grommen om plezier te uiten of als een vorm van begroeting. Dit soort gegrom duidt dus gewoon op vreugde.

Waarschuwend of gestrest grommen

Grommen kan veel verschillende dingen betekenen voor een hond. Een grom kan een waarschuwing zijn voor een andere hond, een reactie op het gevoel van gevangen te zitten, een manier om eten of speeltjes te bewaken of zelfs van pijn. Dit soort gegrom moet worden beschouwd als grommen uit stress; ze geven aan dat je hond zich ongemakkelijk voelt en hulp nodig heeft. Dit op tijd weten kan een belangrijke bron van informatie zijn en je helpen actie te ondernemen om ernstigere reacties zoals bijten te voorkomen.

Verschillende soorten grommen herkennen

Je kunt het verschil tussen blij en gestrest grommen bepalen door naar de lichaamstaal van de hond te kijken. Wanneer een hond ontspannen is of bijvoorbeeld een speelboog maakt, dan is hun grommen waarschijnlijk vriendelijk. Aan de andere kant, als de hond stijf beweegt of zelf helemaal niet beweegt en een strakke blik heeft, dan moet het grommen serieus worden genomen.
Wanneer het je eigen hond is, kan het geluid en de toonhoogte van het gegrom een nuttige indicator zijn. Het is echter het beste om voorzichtig te zijn en aan te nemen dat grommen een bedreiging kan vormen. Dit is vooral belangrijk om te onthouden wanneer er kinderen aanwezig zijn.

Een grommende hond communiceert

Grommen kan een waardevol waarschuwingssignaal zijn dat een hond zich ongemakkelijk voelt. Het is vaak hun manier om te communiceren dat ze de situatie niet willen laten escaleren en liever hebben dat de andere partij zich terugtrekt. Als een hond aanvalt zonder eerst te grommen, kan dat ongelooflijk gevaarlijk zijn. Waardeer grommen dus voor het inzicht dat het geeft. Eveneens verschaft het vaak de mogelijkheid om tijdig in te grijpen. Het grommen van je hond afleren? Dat moet je dus zeker niet doen.

Straf een grommende hond nooit!

Het is belangrijk dat je grommen nooit corrigeert of op welke wijze dan ook bestraft. Mensen willen soms het grommen van hun hond afleren. Als je je hond straft voor grommen leren hij nooit hoe hij het onderliggende probleem moet aanpakken en worden ze alleen maar geremd in hun ontwikkeling en communicatie.

Als je hond bijvoorbeeld naar een andere hond gromt, zal het straffen ervan het grommen stoppen, maar hij zal zich nog steeds net zo gestrest voelen. Bovendien kan dit gebrek aan waarschuwend grommen je ten onrechte doen geloven dat je hond niet gestrest is. Een bijtincident lijkt dan uit het niets te komen omdat je hond de signalen die er aan vooraf gaan, zoals grommen, overslaat omdat hij dat van jou heeft geleerd. 

Je hond straffen voor grommen kan tot slot het onderliggende probleem ook verergeren, omdat hij de andere hond (of situatie) waarschijnlijk gaat associëren met een negatieve reactie van de baas. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van het grommen aan te pakken in plaats van je hond te straffen voor grommen.

Hoe met een grommende hond om te gaan

Om het (gestrest) grommen effectief aan te pakken, moet je eerst uitzoeken wat uw hond van streek maakt. Onderneem op dat moment alle maatregelen die nodig zijn om de situatie te verbeteren – bijvoorbeeld als een andere hond hen gestrest maakt, steek dan de straat over. Wanneer hij zijn eten of een snack verdedigt, trek je dan terug en laat ze met rust. Als bepaalde snacks leiden tot extreem beschermend gedrag kun je je afvragen of een dergelijke snack per saldo iets positiefs oplevert voor je hond.

Als je hond gromt van stress, moet je het onderliggende probleem aan te pakken. Desensitisatie en counter conditioning zijn technieken die enorm kunnen helpen. Deze technieken hebben natuurlijk geen enkele zin wanneer een hond gromt door pijn of ander fysiek ongemak. Wees geduldig en probeer situaties van te veel stress te vermijden. Dit betekent niet dat je alle stress moet vermijden. Wanneer je hond een situatie met een andere hond oplost door te grommen is dat niet per se een negatieve ervaring. Je hond heeft ook geleerd om zelf een probleem op te lossen. 

Een anekdote van een grommende hond

Onze kleinste hond Lazar gromt best vaak, zeker wanneer een grotere hond over hem heen hangt. Iedere keer dat hij dat doet vind ik het een beetje spannend. Want sommige honden krijgen de boodschap niet meteen mee. Dan gromt hij wat harder en soms geeft hij een flinke snap. Ik hoef hem daarna nooit zelf uit de situatie te halen en aan zijn houding merk je dat hij ook best content is met zijn oplossing. Had ik Lazar bij zijn tuig gepakt en zo uit de situatie gehaald dan was hij enorm uitgevallen en komt hij ook achteraf veel moeilijker tot rust. 

Lazar gromt ook veel tijdens spel, een kleine anekdote. Een poosje geleden kwam hij in het bos een zwart mixje tegen die net iets groter was dan hij zelf. Ze hadden meteen een klik. Terwijl ik met het baasje klets hoor ik achter me een enorm gegrom. Ik ben nog nooit een hond tegengekomen die zoveel gromt als Lazar en ik heb al tientallen keren aan mensen uitgelegd dat hij ook gromt als hij speelt. Terwijl ik begin met mijn uitleg maakt het baasje mijn zin af door te zeggen dat hij enorm veel gromt tijdens het spelen. Wat blijkt, zijn nieuwe vriend gromt minstens net zoveel als hijzelf. Ze konden samen wel een rockband beginnen.