Login

Register

Login

Register

Vuurwerk geluiden

Vuurwerkgeluid op youtube of cd?

Op Youtube kan je verschillende video’s met vuurwerkgeluiden vinden die speciaal bedoeld zijn voor training van je hond. Dit is goedkoper dan een speciale vuurwerk geluiden cd aan te schaffen. Vaak staat er in de beschrijving onder het filmpje of in het filmpje zelf ook aanwijzingen over hoe je hond te desensibiliseren voor het geluid.

My Family Vets https://youtu.be/9vNmQ8cleT4

Calmsound https://youtu.be/AINzMizjDvw

My Happy Pet https://youtu.be/kSTJbuIfluI

Bij Salamisound: Verschillende soorten vuurwerk geluiden, zoals dat van een rotje of juist groot vuurwerk.

Dogstrust heeft een artikel met zowel geluiden die je kan downloaden als ook de uitleg over de training.

Grisha Stewart legt verschillende soorten training uit die je kan gebruiken.

Angst voor vuurwerk geluiden

Vuurwerkangst bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Wij noemen hier de belangrijkste twee:

De meest voor de hand liggende oorzaak is als je hond een negatieve ervaring heeft gehad. Bijvoorbeeld een enorme knal waarvan jouw hond is geschrokken. Zoals een rotje die naar jouw hond is toegegooid terwijl hij rustig aan het snuffelen was. Dit kan zo een impact hebben gehad dat jouw hond een trauma heeft opgelopen en nu op elke knal met angst en stress reageert.

Een tweede belangrijke oorzaak is dat angst voor harde geluiden erfelijk bepaald is. Dit betekent dat het bij sommige hondenrassen vaker voorkomt, vooral bij rasgroep 1 (herders en veedrijvers). Het is daarom aan te raden om je hond al op jonge leeftijd juist positieve associaties te laten opdoen met harde geluiden. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een gedragstherapeut. Zo kan je voorkomen dat de angst zich ontwikkeld door een beperkte socialisatie.

Lees onder de afbeelding verder voor veel handige tips!

hond bang voor vuurwerk
Onze Jura was tijdens oud & nieuw heel bang voor vuurwerk. Na training is ze dat niet meer!

Supplementen bij angst voor (vuurwerk) geluiden

Er zijn supplementen die je in kan zetten voor je hond bij angst voor vuurwerk en bij de training van de vuurwerkangst. Deze supplementen bevatten bepaalde stoffen die nuttig zijn bij geluidsgevoeligheid, stressverwerking en een algemeen gevoel van welbehagen voor de hond. Bij het kiezen van het juiste supplement zoek je dus ingrediƫnten die helpen bij het probleem waar je je hond bij wil ondersteunen. AminoCalm is zo een supplement waar veel van onze klanten gebruik van maken tijdens de vuurwerk periode in het najaar. Er zit o.a. l-theanine en l-tryptofaan in, wat aan te raden is bij het ondersteunen van vuurwerk angst. Heb je vragen, wil je een persoonlijk advies op maat, of twijfel je welk supplement je moet geven aan je hond? Neem dan contact met ons op en we helpen je vrijblijvend op weg!

Bij extreme angst is het altijd verstandig te overleggen met een goede gedragstherapeut. Weet je niet waar je terecht kan? Ook daar willen we je best helpen in het zoeken naar een goede bij jou in de buurt die welzijnsgericht te werk gaat. Door ons grote netwerk kunnen we vaak wel iemand vinden in jouw woongebied! We hebben er ook al een aantal op onze website staan. Kijk dus snel in de lijst op onze partner pagina om te zien of we iemand voor jouw hond bij zit.

Wat kan je doen bij angst voor vuurwerk?

 • Maak positieve associaties met hetgeen waar de hond bang voor is. Bijvoorbeeld spelen of lekkers voeren tijdens vuurwerkgeluiden. Hiervoor kan je heel goed de lijst aan geluiden gebruiken die we bovenaan dit artikel voor je hebben geplaatst. Je kan naast vuurwerk geluiden ook andere geluiden opzoeken zoals onweer, motoren en stofzuigers. De manier van trainen is namelijk hetzelfde!
 • Zoek sociale hulp, bijvoorbeeld een andere stabiele hond die niet bang is voor vuurwerk geluiden. Hiermee kan je dan regelmatig samen wandelen in de moeilijke periode van het najaar.
 • Als het tot je mogelijkheden behoort, boek dan ruim van tevoren een vakantie zodat je de laatste paar lastige dagen van het jaar niet in een omgeving met veel vuurwerk zit. Doe goed onderzoek van tevoren naar de plek waar je heen gaat zodat je niet toch nog met vuurwerk te maken krijgt.
 • Wandel op de dagen rondom oud & nieuw in rustige gebieden buiten de bebouwde kom. Regel als je zelf geen auto hebt bijvoorbeeld iemand die jullie even een paar keer kan rijden naar buitengebied tijdens oud & nieuw. Of laat je hond gewoon in de tuin plassen. Let hierbij wel heel goed op dat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn voor jouw hond.

Andere tips voor honden met vuurwerkangst

 • Zorg er altijd voor dat je hond een gevoel van veiligheid en geborgenheid heeft. Maak een veilige zone of plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken.
 • Geef je hond controle over een aantal aspecten in zijn leven. Laat je hond bijvoorbeeld zelf de route bepalen tijdens het wandelen.
 • Maak de wereld voorspelbaar door routines waarop jouw hond kan rekenen.
 • Zorg voor goed wandelmateriaal zoals een anti-ontsnappingstuig en een heupband waar de riem aan vast zit en laat je hond niet loslopen in de vuurwerkperiode.
 • Ga niet onnodig veel wandelen rond oud & nieuw. Hou het kort en veilig. Die dagen kan je je hond heel goed thuis bezighouden met Hersenwerk of Snuffelkleedjes. Bereid je dus op tijd voor en lees je in en haal materiaal hiervoor in huis.

Wat moet je juist niet doen bij angst voor vuurwerk (en onweer) geluiden?

 • Laat je hond zeker niet alleen! Steun je hond, laat hem bij je komen zitten. Het is een fabeltje dat je daarmee angst bevestigd. Als jij bang bent voor iets dan wil je toch ook het liefste steun?
 • Geef je hond zeker geen advocaat of andere alcohol. Dit kan leiden tot vergiftiging omdat honden het niet goed kunnen afbreken in hun lichaam zoals mensen. De hond lijkt ‘kalm’ maar dit zijn gewoon symptomen van alcoholvergiftiging.
 • Geef je hond geen Vetranquil of andere soorten spierverslappers. Het lijkt alsof je hond er rustig van wordt maar dat komt omdat hij niet meer kan reageren. De angst kan juist nog veel erger worden daardoor.
 • Dwing of forceer je hond nooit tot iets wanneer hij angstig is.
 • Ga je hond dus ook niet aanhalen als je hond dat niet wil.
 • Vuurwerktraining in groepsverband (dus met meerdere honden) raden wij ook af.
 • Ga zelf niet te veel mee in de angst door raar gedrag te vertonen. Ga dus niet ineens met hoge stem tegen je hond praten als je dat normaal ook niet doet. Je hond voelt dan aan dat jij anders doet en dat kan de angst aanwakkeren.

Training bij vuurwerkangst

 • Wees je er bewust van dat angst kan verminderen als je als eigenaar tijd steekt in training. Bij voorkeur onder begeleiding van een gedragstherapeut. Er zijn ook online cursussen die je kan volgen zoals deze blended cursus bij de Zwerfhondenschool waar wij van CB-Doggy ook aan hebben bijgedragen: Cursus Vuurwerkangst
 • Er bestaat ook zoiets als Spel therapie. Samen met een gedragstherapeut kan je hond dan leren dat hij zijn eigen gedrag kan beĆÆnvloeden. De hond leert dan van de gevolgen van zijn gedrag. Levert het gewenste gedrag iets op, dan zal hij het willen herhalen.
Tagged , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.