Vuurwerk geluiden

Vuurwerk geluiden

Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Als jouw hond bang is voor vuurwerk geluiden dan kan verschillende oorzaken hebben. Wij noemen hier de belangrijkste twee: De meest voor de hand liggende oorzaak is als je hond een negatieve ervaring heeft gehad. Bijvoorbeeld een enorme knal waarvan jouw hond is geschrokken. Zoals een rotje die naar jouw hond is toegegooid terwijl hij rustig aan het snuffelen was. Dit kan zo een impact hebben gehad dat jouw hond een trauma heeft opgelopen en nu op elke knal met angst en stress reageert.

Honden en vuurwerk: hoe u uw hond kunt helpen met angst

Honden hebben vaak angst voor vuurwerk, en dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals rennen weg, blaffen of zelfs vernieling van uw huis. Gelukkig zijn er manieren om uw hond te helpen omgaan met deze angst.

Waarom hebben honden angst voor vuurwerk?

Honden reageren op geluid op een andere manier dan mensen. Ze kunnen geluiden horen die voor ons onhoorbaar zijn, en geluiden die voor ons acceptabel zijn, kunnen voor hen angstaanjagend zijn. Vuurwerk maakt vaak scherpe en harde geluiden die honden angstig kunnen maken.

Hoe kunt u uw hond helpen omgaan met angst voor vuurwerk?

Bied een veilige plek: Zorg voor een rustige en veilige plek voor uw hond om zich te verbergen tijdens vuurwerk. Dit kan een kamer zijn met gesloten ramen en deuren, of een bench waar uw hond zich kan verstoppen.

Afleiding: Probeer uw hond af te leiden met zijn favoriete speeltje of een kauwsnack tijdens vuurwerk

Oefen vooraf: Begin enkele weken voordat het vuurwerkseizoen begint met het afspelen van opname van vuurwerk op een zacht volume. Laat uw hond hieraan wennen door hem te belonen voor rustig gedrag tijdens het afspelen.

Overweeg medische ondersteuning: Overleg met uw dierenarts over de mogelijkheid van het geven van angstremmende medicijnen of supplementen aan uw hond tijdens vuurwerkseizoen.

Er zijn supplementen die je in kan zetten voor je hond bij angst voor vuurwerk en bij de training van de vuurwerkangst. Deze supplementen bevatten bepaalde stoffen die nuttig zijn bij geluidsgevoeligheid, stressverwerking en een algemeen gevoel van welbehagen voor de hond. Bij het kiezen van het juiste supplement zoek je dus ingrediënten die helpen bij het probleem waar je je hond bij wil ondersteunen. AminoCalm is een supplement waar veel van onze klanten gebruik van maken tijdens de vuurwerk periode in het najaar. Er zit o.a. l-theanine en l-tryptofaan in, wat aan te raden is bij het ondersteunen van vuurwerk angst. Krijgt jouw hond rondom oud& nieuw Clomicalm? Dan kan je beter kiezen voor de l-Theanine mix omdat daar geen l-tryptofaan in zit.

Heb je vragen, wil je een persoonlijk advies op maat, of twijfel je welk supplement je moet geven aan je hond? Neem dan contact met ons op en we helpen je vrijblijvend op weg!

Conclusie

Door deze stappen te volgen, kunt u uw hond helpen omgaan met angst voor vuurwerk. Vergeet niet om altijd rustig te blijven en uw hond gerust te stellen tijdens angstige situaties.

Vuurwerkgeluid op youtube of cd voor training

Op Youtube kan je verschillende video’s met vuurwerkgeluiden vinden die speciaal bedoeld zijn voor training van je hond. Dit is goedkoper dan een speciale vuurwerk geluiden cd aan te schaffen. Vaak staat er in de beschrijving onder het filmpje of in het filmpje zelf ook aanwijzingen over hoe je hond te desensibiliseren voor het geluid.

My Family Vets https://youtu.be/9vNmQ8cleT4

Calmsound https://youtu.be/AINzMizjDvw

My Happy Pet https://youtu.be/kSTJbuIfluI

Bij Salamisound: Verschillende soorten vuurwerk geluiden, zoals dat van een rotje of juist groot vuurwerk.

Dogstrust heeft een artikel met zowel geluiden die je kan downloaden als ook de uitleg over de training.

Grisha Stewart legt verschillende soorten training uit die je kan gebruiken.

Wat kan je doen bij angst voor vuurwerk?

 • Maak positieve associaties met hetgeen waar de hond bang voor is. Bijvoorbeeld spelen of lekkers voeren tijdens vuurwerkgeluiden. Hiervoor kan je heel goed de lijst aan geluiden gebruiken die we bovenaan dit artikel voor je hebben geplaatst. Je kan naast vuurwerk geluiden ook andere geluiden opzoeken zoals onweer, motoren en stofzuigers. De manier van trainen is namelijk hetzelfde!
 • Zoek sociale hulp, bijvoorbeeld een andere stabiele hond die niet bang is voor vuurwerk geluiden. Hiermee kan je dan regelmatig samen wandelen in de moeilijke periode van het najaar.
 • Als het tot je mogelijkheden behoort, boek dan ruim van tevoren een vakantie zodat je de laatste paar lastige dagen van het jaar niet in een omgeving met veel vuurwerk zit. Doe goed onderzoek van tevoren naar de plek waar je heen gaat zodat je niet toch nog met vuurwerk te maken krijgt.
 • Wandel op de dagen rondom oud & nieuw in rustige gebieden buiten de bebouwde kom. Regel als je zelf geen auto hebt bijvoorbeeld iemand die jullie even een paar keer kan rijden naar buitengebied tijdens oud & nieuw. Of laat je hond gewoon in de tuin plassen. Let hierbij wel heel goed op dat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn voor jouw hond.

Hoe kalmeer ik mijn hond bij vuurwerk?

 • Zorg er altijd voor dat je hond een gevoel van veiligheid en geborgenheid heeft. Maak een veilige zone of plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken.
 • Geef je hond controle over een aantal aspecten in zijn leven. Laat je hond bijvoorbeeld zelf de route bepalen tijdens het wandelen.
 • Maak de wereld voorspelbaar door routines waarop jouw hond kan rekenen.
 • Zorg voor goed wandelmateriaal zoals een anti-ontsnappingstuig en een heupband waar de riem aan vast zit en laat je hond niet loslopen in de vuurwerkperiode.
 • Ga niet onnodig veel wandelen rond oud & nieuw. Hou het kort en veilig. Die dagen kan je je hond heel goed thuis bezighouden met Hersenwerk of Snuffelkleedjes. Bereid je dus op tijd voor en lees je in en haal materiaal hiervoor in huis.

Wat moet je juist niet doen bij angst voor vuurwerk (en onweer) geluiden?

 • Laat je hond zeker niet alleen! Steun je hond, laat hem bij je komen zitten. Het is een fabeltje dat je daarmee angst bevestigd. Als jij bang bent voor iets dan wil je toch ook het liefste steun?
 • Geef je hond zeker geen advocaat of andere alcohol. Dit kan leiden tot vergiftiging omdat honden het niet goed kunnen afbreken in hun lichaam zoals mensen. De hond lijkt ‘kalm’ maar dit zijn gewoon symptomen van alcoholvergiftiging.
 • Geef je hond geen Vetranquil of andere soorten spierverslappers. Het lijkt alsof je hond er rustig van wordt maar dat komt omdat hij niet meer kan reageren. De angst kan juist nog veel erger worden daardoor.
 • Dwing of forceer je hond nooit tot iets wanneer hij angstig is.
 • Ga je hond dus ook niet aanhalen als je hond dat niet wil.
 • Vuurwerktraining in groepsverband (dus met meerdere honden) raden wij ook af.
 • Ga zelf niet te veel mee in de angst door raar gedrag te vertonen. Ga dus niet ineens met hoge stem tegen je hond praten als je dat normaal ook niet doet. Je hond voelt dan aan dat jij anders doet en dat kan de angst aanwakkeren.

Help, er is NU al vuurwerk!

Het kan zijn dat je goede plannen hebt gemaakt om te gaan trainen met je hond voor de aankomende jaarwisseling. Maar we hebben helaas niet altijd alles in de hand. Een feestje in het weekend waarbij al vuurwerk wordt afgestoken bijvoorbeeld… en jouw hond is er nog niet klaar voor… wat doe je dan? Wij geven je nog een aantal last-minute tips om je hond door zo een situatie met vuurwerk heen te krijgen.

Pas de omgeving in huis aan. Zorg er voor dat je hond zich kan terugtrekken op een veilige plek als hij dat wil. Scherm geluiden en lichtflitsen van buiten zo veel mogelijk af. Dus doe de gordijnen dicht en zet wat rustgevende muziek op. Lukt het niet om de lichtflitsen buiten te houden? Zet dan vooral veel lampen binnen aan zodat deze de flitsen overstemmen.

hond bang voor vuurwerk
Onze Jura was tijdens oud & nieuw heel bang voor vuurwerk. Na training is ze dat niet meer!