Winkelwagen
vogelgriep hondachtigen

Vogelgriep slaat vaker over op hondachtigen

Onderzoekers in Japan hebben de effecten van de vogelgriep op een Ezo-rode vos en een Japanse wasbeerhond onthuld, en hun infectie in verband gebracht met de sterfte van kraaien in hetzelfde gebied.

Tot nu toe is er weinig bekend over de gevaren van de vogelgriep voor honden (en hondachtigen). De universiteit van Wageningen riep een paar jaar terug al op om je hond weg te houden bij dode vogels.

Het komt zelden voor dat de griep op mensen overslaat maar in die gevallen sterft 50% van de mensen. De angst is dus ook dat het virus zich ontwikkeld waardoor mensen vatbaarder worden.

Honden zijn nauwer verwant met ons dan met vogels. Dat de vogelgriep (H5N1) nu meerdere malen over is geslagen op hondachtigen heeft al effect op het ecosysteem in het geheel. Zo ver ik heb kunnen begrijpen is er geen bewijs van infectie van hond op hond.

Onderzoekers: “Onlangs is er een toenemend aantal gevallen van HPAI-virusinfecties bij wilde vleesetende zoogdieren. De uitbreiding van HPAI-virussen in de natuur heeft nu een nadelig effect op het ecosysteem”, aldus Hiono. “We moeten onze monitoringprogramma’s uitbreiden om een meer gedetailleerd inzicht te krijgen in de ecologie van HPAI-virussen en om potentiรซle risicofactoren voor de verspreiding van dit virus in de natuur te identificeren.”

Kortom, houd je hond weg bij dode vogels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen