Winkelwagen
symptomen eenzaamheid hond

Symptomen van eenzaamheid bij je hond

Kan een hond eenzaam zijn?

Op sommige dagen lijkt het alsof een hond geluk op 4 poten is. Maar de waarheid is dat honden allerlei emoties kunnen ervaren, zoals geluk, verdriet, etc. En ook eenzaamheid is iets dat zij kunnen voelen. Het zijn immers sociale dieren. En wat is voor een sociaal wezen het ergste om te voelen? Genegeerd worden of alleen zijn. Wij zijn hier niet verbaasd over. Het is zo overduidelijk dat honden een rijk emotioneel leven hebben! Maar hoe herken je symptomen van eenzaamheid bij je hond?

Honden zijn al sinds de oudheid bij ons en ze zijn geëvolueerd om in elke omgeving bij ons te zijn. Ze snakken naar menselijk gezelschap en zoeken onze aandacht, waar we ook zijn. We bieden ze allemaal aan, dus het is geen wonder dat honden loyaal zijn aan mensen.

Lange tijd alleen gelaten worden kan ertoe leiden dat honden zich eenzaam voelen. Maar ook als je hond niet (vaak) alleen thuis is, maar toch te weinig aandacht krijgt, kan dat er voor zorgen dat hij zich eenzaam en genegeerd voelt. Lees dus verder over de symptomen van eenzaamheid bij je hond en wat je er tegen kan doen.

Symptomen van eenzaamheid bij je hond

Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat een hond solitair kan zijn, ze kunnen een individueel iets zijn of ze kunnen in combinatie verschijnen. Afhankelijk van de reactie van uw hond op het voer, kan dit duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem. Als je één van deze symptomen van eenzaamheid bij je hond opmerkt, moet je een veterinaire controle overwegen om ziekte uit te sluiten.

Algemene depressie

Honden zijn niet alleen harige woonkussens. Ze kunnen ook vaak deprimerend pijn doen, zelfs als ze een gezin hebben en geen eenzaam leven leiden. Eenzame honden vertonen veel gedrag dat lijkt op wanneer we naar beneden gaan; ze verstoppen zich en willen niets doen.

Pacing

Als uw hond tekenen van stress voor vertrek vertoont, zoals wandelen of veel blaffen, kan dat zijn omdat hij zich eenzaam voelt en meer sociale interactie nodig heeft.

Destructief gedrag

Het is bekend dat alleen thuishonden manieren vinden om zichzelf bezig te houden, zoals het slopen, kauwen of zelfs opeten van kussens, schoenen, afstandsbedieningen en andere dingen in huis.

Aanhankelijkheid

Sommige huisdieren willen de laatste tijd misschien ineens niet ver van hun baasje zijn. Ze lopen je bijvoorbeeld de hele tijd achterna en willen niet meer alleen slapen.

Verandering in speelstijl

Wanneer een hond zich eenzaam voelt, kan het zijn dat hij niet meer wil spelen zoals hij eerder wel deed.

Slaapveranderingen

Honden slapen mogelijk meer als ze zich eenzaam voelen en kiezen mogelijk ongebruikelijke plaatsen, zoals kasten, om te slapen.

Niet willen eten

Een eenzame hond wil misschien niks lekkers meer van je aannemen. Hij kan zelfs eten gaan vermijden. Dit kan ook een teken zijn van veel medische aandoeningen, dus neem contact op met je dierenarts als jouw hond ineens minder trek heeft.

Vocalisatie

Honden communiceren voor een groot deel door te blaffen. Maar als ze alleen eenzaam zijn, kunnen ze ook gaan blaffen, huilen of loeien.

Algemene gedragsveranderingen

Het kan moeilijk zijn om de specifieke veranderingen te identificeren die jou laten weten dat jouw hond eenzaam is, maar ze kunnen gewoon anders lijken dan hoe ze normaal zijn.

Hoe voorkom je eenzaamheid bij je hond?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om te voorkomen dat jouw hond zich eenzaam gaat voelen.

  • Oefen je nieuwe routine. Eigenaren moeten hun pup helpen zich voor te bereiden op de werkdag door de ochtendroutine eerder dan gepland te oefenen. Doorloop een verkorte versie van uw typische vertrekroutine en verlaat vervolgens het huis gedurende 30 minuten. Houd je aan het geleidelijke voorbereidingsproces in de weken voorafgaand aan jouw terugkeer naar kantoor. Je wil je afwezigheid geleidelijk opvoeren. Onthoud dat jouw hond veel tijd nodig kan hebben om te wennen. Zorg daarom ook altijd voor backup zoals een oppas of breng je hond naar iemand die hij al kent en waar hij die dagen dat jij werkt kan zijn.
  • Hou je hond actief. Je pup wat meer beweging geven kan ook helpen om het gevoel van isolatie te verminderen. Zorg er in ieder geval voor dat hij lekker heeft kunnen wandelen voordat je hem alleen laat. Maar het is vaak het beste om creatief te zijn met verschillende manieren om je hond bezig te houden.
  • Ja, jouw hond zal waarschijnlijk blij zijn met af en toe wandelen, maar mentale stimulatie kan ervoor zorgen dat hij minder hyper wordt en gemakkelijker thuis te laten. Denk hierbij aan hersenwerk en speurspelletjes.
  • Probeer interactief speelgoed. Speelgoed van hard rubber zoals een Kong of een Toppl dat gevuld kan worden met lekkernijen is een geweldige manier om jouw hond af te leiden terwijl jij aan het werk bent. Geef je hond de kans om met het speeltje te oefenen terwijl jij thuis bent. Wanneer het tijd is om hem alleen te laten terwijl je op pad gaat, pak je het speeltje vol met lekkers.
  • Overweeg een hondenopvang. Sommige eenzame honden kunnen baat hebben bij het om de paar weken een paar dagen doorbrengen in een grote hondenopvang. Het schema is misschien niet ideaal voor sommigen, maar het kan toch de investering waard zijn. Zorg ervoor dat je zeker bent dat jouw hond geniet van de tijd in de opvang en dat de dagopvang een goede reputatie heeft. Oefen het eerst een aantal keren en bouw rustig de tijd op die hij daar is. Zo kan je inschatten of het iets is voor jouw hond of niet.

Is een hond eenzaam zonder een andere hond?

Hebben honden gezelschap nodig van een andere hond? Het is begrijpelijk dat je het eenzame of angstige gedrag van jouw pup wilt “repareren” met een nieuwe hond. Maar het succes van deze oplossing is niet gegarandeerd. 

Het toevoegen van een tweede hond is vaak een overweging voor bewoners met meer dan één hond. Het is belangrijk om de individuele behoeften van jouw eigen hond te analyseren en of deze verenigbaar zijn met het leven met een ander dier. Zo ja, dan moet je een compatibel dier vinden dat zeker een verrijkende toevoeging zal zijn.

Houd er ten slotte rekening mee dat sommige honden mogelijk niet genoeg aandacht krijgen en mogelijk een niet-gediagnosticeerd gezondheidsprobleem hebben. Daarom is het belangrijk om ze mee te nemen voor een gezondheidscheck om ernstigere problemen uit te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen