Stand van zaken en ontwikkelingen op het gebied van pijnmedicatie voor honden

Stand van zaken en ontwikkelingen op het gebied van pijnmedicatie voor honden

Pijn bij honden is een lastig probleem. Allereerst omdat veel honden niet duidelijk hun pijn aangeven en omdat medicatie veel bijwerkingen kan hebben. Een overzicht.

𝗢𝗽𝗶𝗮𝘁𝗲𝗻

Op dit moment zijn de pijnstillers die het best werken zogenaamde opiaten. Van oorsprong worden deze gemaakt van de papaver (opium, en later morfine en heroïne), tegenwoordig worden ze synthetisch gefabriceerd.

Het grootste probleem met deze medicatie is dat de gebruiker snel tolerantie opbouwt en het extreem verslavend is. De grootste gezondheidscrisis ooit wordt op dit moment veroorzaakt door twee specifieke opiaten, te weten Oxycontin en fentanyl. De eerste werd op de markt gebracht door Purdue Pharma en was zo ‘effectief’ dat gebruikers al snel niet meer zonder kunnen. Meer dan 13 miljoen Amerikanen (populatie 300 miljoen) gebruikt het iets minder gevaarlijke Oxycodone en 2.4% van de jongvolwassenen gebruikt Oxycontin. Fentanyl is een synthetische vorm van heroïne en een dosis is zo groot als een korreltje zout ofwel 0.00002 gram. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Amerikanen overleden aan een overdosis.

Opiaten worden ook gebruikt voor honden, maar dan in extreme gevallen. Zoals bij operaties of herstel na botbreuken.

𝗡𝗦𝗔𝗜𝗗’𝘀

Traditionele niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s), zoals aspirine en ibuprofen, werken door zowel COX-1 als COX-2 enzymen te remmen, wat de reden is waarom ze bijwerkingen zoals maagzweren en bloedingen kunnen veroorzaken door de remming van COX-1 in het maagslijmvlies. Deze middelen kunnen daarom slechts effectief zijn tot een zekere hoogte.

𝗡𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗽𝗶𝗷𝗻𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲

Er zijn een aantal middelen waarvan er goede aanwijzingen zijn dat ze kunnen helpen. Groene thee, kurkuma (en dan met name de actieve stof curcumine), rozenbottel en lavendel zijn met name natuurlijke middelen die een ondersteunende werking kunnen hebben. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar Yucca, maar hoewel veelbelovend, moeten we nog wachten op groter onderzoek. Op deze plaats willen we ook omega-3 noemen. Deze vetzuren zijn belangrijk en horen een onderdeel te zijn van het dagelijkse dieet vinden wij. Het probleem met deze middelen waar ook cbd, gember en boswellia toe behoren is dat ze slechts in zeer beperkte mate pijnstillend zijn. Maar zoals gezegd, kunnen ze wel een nuttige toevoeging zijn aan het dieet.

𝗡𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗼𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻

Veelbelovend zijn de zogenaamde COX-2 remmers. Deze werken net zoals de NSAID’s maar zonder dat ze COX-1 remmen. Deze nieuwe middelen zouden zonder veel nare bijwerkingen van de NSAID’s in effectievere doses voorgeschreven kunnen worden. Er zijn verschillende medicijnen al op de markt en je herkent ze met namen die eindigen op coxib. Toch zijn deze middelen ook niet volledig vrij van bijwerkingen. Previcox (firocoxib) is een middel in deze klasse, tegenwoordig wordt dit onder de naam Ficoxil voorgeschreven.

Een groot vraagteken is de zoektocht naar een opiaat die niet verslavend zou zijn. Heroïne, morfine en OxyContin zijn allemaal op de markt gebracht als minder verslavend, de realiteit was dat ze veel verslavender en veel gevaarlijker waren dan hun voorganger. Net als wij heeft een hond opiaatreceptoren. Deze zijn onder te verdelen in delta, kappa en mu. Onderzoekers proberen een middel te ontwikkelen die zich slechts op de kappa-receptor richt. Dit zou minder verslavend moeten zijn.

Tot slot zijn er ontwikkelingen in de wetenschap van het gebruik van een soort eiwit dat bekendstaat als een peptide. Oorspronkelijk gewonnen uit kikkers en zeeslakken, worden peptiden al gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, en wetenschappers werken aan de ontwikkeling van peptidemiddelen die mogelijk meer gerichte pijnverlichting kunnen bieden, zonder het risico op verslaving.

De heilige graal is een pijnstiller zonder bijwerkingen die sterk genoeg is om zelfs de ergste pijn te laten verdwijnen. Ik denk niet dat dit middel er ooit zal komen, maar elke stap voorwaarts op dit gebied is voor zowel hond als mens meer dan welkom.