Winkelwagen
spondylose bij de hond

Spondylose bij de hond: oorzaken, symptomen en behandelingen

Spondylose bij de hond is een aandoening die voornamelijk oudere honden treft. Het is een degeneratieve aandoening die invloed heeft op de wervelkolom van de hond. De aandoening ontstaat doordat de tussenwervelschijven beschadigd zijn, waardoor het lichaam botbruggen vormt om deze beschadiging te herstellen. Deze botbruggen worden ook wel osteofyten genoemd. Het vormen van osteofyten is een natuurlijk proces dat bij oudere honden vaker voorkomt, maar kan ook voorkomen bij jongere honden.

Spondylose bij de hond kan pijnlijk zijn en de mobiliteit van de hond beïnvloeden. De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige honden vertonen geen symptomen, terwijl anderen last hebben van pijn en beperkte mobiliteit. Veelvoorkomende symptomen bij de hond zijn moeite met opstaan of liggen, stijfheid, verminderde mobiliteit, moeite met traplopen, veranderingen in de houding, verlies van eetlust, lethargie en spieratrofie.

Als u vermoedt dat uw hond spondylose heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een diagnose. De dierenarts kan verschillende diagnostische tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s of CT-scans, om de diagnose te bevestigen. Een vroege diagnose kan helpen bij het starten van de behandeling en het verminderen van de ernst van de symptomen.

Oorzaken van spondylose bij de hond

Spondylose bij de hond wordt veroorzaakt door de vorming van botbruggen op de wervelkolom. Deze botbruggen ontstaan als gevolg van beschadiging aan de tussenwervelschijven en de daaropvolgende reactie van het lichaam om de beschadiging te herstellen. De vorming van botbruggen is een natuurlijk proces dat bij oudere honden vaker voorkomt. Spondylose wordt ook geassocieerd met andere aandoeningen, zoals heupdysplasie, artritis en osteoporose.

Symptomen van spondylose bij de hond

De symptomen van spondylose bij de hond variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige honden vertonen geen symptomen, terwijl anderen last hebben van pijn en beperkte mobiliteit. De volgende symptomen kunnen wijzen op spondylose bij de hond:

 • Moeite met opstaan of liggen
 • Stijfheid
 • Verminderde mobiliteit
 • Moeite met traplopen
 • Veranderingen in de houding
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Spieratrofie

Behandeling van spondylose bij de hond

De behandeling van spondylose bij de hond is gericht op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de hond. Er is geen genezing voor spondylose, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Pijnstillers en ontstekingsremmers worden vaak voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen. Fysiotherapie, chiropractie en acupunctuur kunnen ook helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de hond en het verminderen van de pijn. Dieet en supplementen, zoals glucosamine en chondroïtine, kunnen ook helpen bij het verminderen van ontsteking en het verbeteren van de algehele gezondheid van de hond.

Er is geen genezing voor spondylose bij de hond. De behandeling is gericht op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de hond. Hier zijn enkele behandelingen die kunnen worden gebruikt om de symptomen van spondylose bij de hond te verlichten:

 • Pijnstillers en ontstekingsremmers: Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de hond en het verminderen van de pijn.
 • Acupunctuur: Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de hond.
 • Dieet: Een gezond dieet kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het verbeteren van de algehele gezondheid van de hond.
 • Supplementen: Er zijn supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking en het verbeteren van de mobiliteit van de hond, zoals glucosamine en chondroïtine.
 • Veranderingen in levensstijl: Het aanpassen van de levensstijl van de hond, zoals het beperken van beweging en het bieden van extra ondersteuning bij het lopen en staan, kan ook helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de pijn.

FAQ’s:

 • Kan spondylose bij de hond worden voorkomen? Spondylose kan niet worden voorkomen, maar het aanbieden van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kan helpen bij het verminderen van de ernst van de aandoening.
 • Is spondylose bij de hond erfelijk? Spondylose is niet erfelijk, maar kan wel vaker voorkomen bij bepaalde rassen.
 • Hoe kan ik zien of mijn hond spondylose heeft? Als uw hond moeite heeft met opstaan of liggen, stijfheid vertoont, een verminderde mobiliteit heeft of veranderingen in de houding heeft, kan dit wijzen op spondylose. Het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen om een ​​juiste diagnose te stellen.

Het is belangrijk om de levensstijl van uw hond aan te passen als hij lijdt aan spondylose. Het beperken van beweging en het bieden van extra ondersteuning bij het lopen en staan, kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de pijn. Het aanbieden van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kan ook helpen bij het verminderen van de ernst van de aandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen