Winkelwagen

Rhodiola Rosea voor Vikingen en voor de hond

Wat is Rhodiola Rosea?

Rhodiola Rosea is een populair kruid in de traditionele geneeskunde van Oost-Europa, Azie en Scandinavie waar het gebruikt wordt ter ondersteuning van het zenuwstelsel en het bevorderen van fysieke en mentale prestaties. Het wordt ook gebruikt om bergziekte tegen te gaan. Het zou zelfs door de Vikingen gebruikt zijn om fysieke kracht en uithoudingsvermogen te bevorderen. In West-Europa is het minder bekend.

Waarvoor gebruiken we rhodiola?

Misschien omdat we geen Vikingen en bergen hebben is het niet heel bekend in Nederland. Toch is Rhodiola een van de sterkste en meest onderzochte adaptogenen. In de wetenschap worden de volgende eigenschappen aan Rosea toegeschreven

  1. Verbetering van weerstand tegen chemische, biologische en fysieke stress.
  2. Verlichting van depressie
  3. Bescherming van het hart
  4. Verbeterde prestaties in stressvolle situaties
  5. Weerbaarheid tegen vermoeidheid
  6. Behandeling van symptonen als het gevolg van fysieke en mentale stress.

Weerstand tegens stress en angst

Langdurige stress is niet alleen heel erg vervelend. Het leidt ook tot schade, gedragsproblemen en allerlei andere ellende. Soms is het zelfs zo erg dat de schade onomkeerbaar is. Onderzoek naar dieren en dagelijks gebruik van Rhodiola toonde het volgende aan:

“ Animal studies have suggested that chronic administration of rhodiola extract results in potent inhibition of the behavioural and physiological changes induced by chronic exposure to mild stressors in a manner comparable to those of fluoxetine (oral 10 mg/kg) (Mattioli et al 2009)”

en:

“In experimental studies, extracts of rhodiola appear to increase stress resistance and contribute to a longer lifespan” (Wiegant et al 2009).

Ook enkelvoudige hogere doses van Rhodiola tonen aan dat het angst en depressie verlicht en het lichaam stimuleert (Perfumi & Mattioli 2007). Rhodiola is dus absoluut geen middel waar een hond sloom of suf van wordt. Het vergroot de natuurlijke weerstand van de hond tegen stress van buiten af.

Betere prestaties met adaptogenen

Een dubbleblind studie uitgevoerd in 2010 liet zien dat een combinatie van Rhodiola en Siberische Ginseng de mentale prestaties aanzienlijk verbeterde in het geval van vermoeidheid. Individuen werden getest op aandacht, snelheid, accuraatheid tijdens moeilijke stressvolle opdrachten. Ze presteerden beter en lieten zien dat stressvolle situaties minder invloed had op hen. Wij vergeten wel eens dat honden ook vaak opdrachten/commando’s moeten uitvoeren in drukke, stressvolle of moeilijke situaties. Bijvoorbeeld luisteren naar de baas terwijl net die ene hond waar hij zo’n hekel aan heeft voorbijkomt, of op de plek blijven wanneer er visite is. Wij vragen regelmatig dingen van onze honden terwijl hij liever iets anders doet.

Andere voordelen van Rhodiola

Zoals ik al eerder in dit artikel zei, Rosea is erg veel onderzocht. Het biedt nog veel meer voordelen dan hierboven worden genoemd. Maar er worden ook claims aan verbonden die nooit onderzocht zijn, of gewoon bewezen onwaar zijn. Een voorbeeld daarvan is dat spierkracht vergroot zou worden. Dat is (helaas) niet waar. Voor alle adaptogenen en dus ook Rosea, geldt dat prestaties, fysiek of mentaal, nooit beter worden dan wat natuurlijk mogelijk is. Adaptogenen optimaliseren, beschermen en helpen een hond zich 100% te voelen. Ze hebben dus vooral invloed op honden die fysiek of mentaal om welke reden dan ook (vermoeidheid, stress, drukte, operatie, ziekte) niet honderd procent zijn. In een volgend artikel zal ik verder ingaan op andere voordelen.

Is Rhodiola Rosea veilig?

Er zijn 11 studies gedaan naar de veiligheid van Rosea. Daaruit kwam naar voren dat Rosea veilig is. Overdoseren van Rosea lijkt dan ook niet mogelijk. Daarnaast vertoont de werking van Rosea een zogenaamde Bell-curve. Gebruikt men te weinig dan werkt het minder, maar gebruikt men teveel dan werkt het eveneens minder. Er is dus een sprake van een ideale dosis die je niet kunt versterken door meer te geven.

Bronnen

Darbinyan V et al. Rhodiola rosea in stress induced fatigue — a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine 7.5 (2000): 365–371.

Maslova LV et al. [The cardioprotective and antiadrenergic activity of an extract of rhodiola rosea in stress]. Eksp Klin Farmakol 57.6 (1994): 61–63.

Mattioli L, Perfumi M. Rhodiola rosea L. extract reduces stress- and CRF-induced anorexia in rats. J Psychopharmacol 21.7 (2007): 742–750.

Mattioli L et al. Effects of rhodiola rosea L. extract on behavioural and physiological alterations induced by chronic mild stress. J Psychopharmacol 23.2 (2009): 130–142.

http://aminocalm.nl/product/activelife-senior/
http://aminocalm.nl/product/active-life/
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen