Reverse sneezing bij je hond

Reverse sneezing bij je hond

Reverse sneezing bij honden is meestal een onschuldige aandoening, maar het kan de hond angstig en ongemakkelijk maken. Als je je hond een reverse sneeze ziet uitvoeren, is het belangrijk om te weten hoe je de aanval kunt stoppen.

Wat is reverse sneezing bij honden?

Reverse sneezing bij honden is een aandoening waarbij een hond een korte, heftige, snelle en schurende aanval van ademhalingsproblemen ervaart. Het kan gebeuren als gevolg van een irritatie van de neusholte, bijvoorbeeld door een allergeen of een klein voorwerp, en het kan vaak worden veroorzaakt door het inademen van stof. Reverse sneezing bij honden wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de middenrifspier, wat resulteert in een snelle, sterke en schurende ademhaling. De aanval kan van korte duur zijn, maar ook tot enkele minuten duren. Op Youtube kan je nog veel meer voorbeelden bekijken.

Wat zijn de symptomen van Reverse Sneezen bij Honden?

De symptomen van reverse sneezing bij honden zijn meestal makkelijk te herkennen. De hond ademt snel, heftig en schurend in en uit. Vaak worden deze aanvallen gevolgd door wat kokhalzen of hoesten. De aanvallen kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren.

Reverse sneezing bij honden is meestal een onschuldige aandoening, maar het kan de hond angstig en ongemakkelijk maken. Als je je hond een reverse sneeze ziet uitvoeren, is het belangrijk om te weten hoe je de aanval kunt stoppen en hoe je reverse sneezing bij honden kunt voorkomen. Door een gezonde levensstijl te behouden en allergieën te voorkomen, kun je reverse sneezing bij honden voorkomen.

Wat veroorzaakt Reverse Sneezen bij Honden?

Er zijn verschillende dingen die reverse sneezing bij honden kunnen veroorzaken, waaronder:

 • Allergieën, zoals stof, grassen, schimmels of huisstofmijt.
 • Irritatie van de neusholte door bijvoorbeeld een klein voorwerp, zoals een stukje gras.
 • Een verkoudheid of een andere infectie.
 • Een te korte of te lange neus.
 • Stress of angst.
 • Het inademen van koude lucht.

Hoe kan Reverse Sneezen bij Honden Worden Behandeld?

Reverse sneezing bij honden is meestal een onschuldige aandoening, dus er zijn geen behandelingen nodig. Als je je hond een reverse sneeze ziet uitvoeren, is het belangrijk om de aanval te stoppen. Dit kan worden gedaan door de neus van de hond dicht te houden en de mond te sluiten. Dit helpt de hond om te ontspannen en de aanval te stoppen. Als de aanvallen ernstig zijn, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.

Hoe kan Reverse Sneezen bij Honden Voorkomen Worden?

Er zijn een aantal manieren om reverse sneezing bij honden te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat je hond een gezonde levensstijl heeft en veel beweging krijgt.
 • Houd de neus van je hond schoon en let op tekenen van allergieën.
 • Zorg ervoor dat je hond geen koude lucht inademt.
 • Vermijd stress en angst bij je hond.
 • Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd en schoon is.

Wat te doen bij Reverse Sneezing?

Als jouw hond er vooral last bij heeft bij door stress of opwinding, is het zaak om er voor te zorgen dat jouw hond meer ontspannen is en minder vaak gestrest of opgewonden. Lees voor tips bijvoorbeeld ons stressvermindering plan door en laat ons je adviseren over supplementen zoals AminoCalm.

Als jouw hond omgekeerd niest, kan je ook zacht over de keel wrijven. Maar meestal gaat het zoals gezegd vanzelf voorbij als je even wacht. Ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig in dat geval. Mocht jouw hond er nou vaak last van hebben, of ineens vaak last van hebben, dan is het verstandig om de dierenarts de neus en keel van je hond te laten inspecteren. Er kan namelijk meer spelen zoals allergieën, neusmijten, tumoren, massa’s of een vreemd object – zoals een grasaar – die vastzit in de luchtwegen, zijn andere problemen die kunnen leiden tot meer reverse niezen.

Is reverse sneezing gevaarlijk?

Honden reverse sneezen om soortgelijke redenen als bij normaal niezen of hoesten. Regelmatig niezen helpt een irriterende stof uit de neusholte te verdrijven. Hoesten helpt irriterende stoffen te verdrijven die zich verder naar achteren in de luchtpijp bevinden. Een omgekeerd niezen is de manier waarop het lichaam een irriterend middel verdrijft dat iets verder naar beneden is, bij de nasopharynx (gebied bij het zachte gehemelte). Mogelijke oorzaken van irritatie van het zachte gehemelte die resulteert in omgekeerd niezen zijn:

 • Allergieën
 • Huishoudelijke producten (parfum, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers)
 • Aan de lijn trekken terwijl deze aan een halsband is bevestigd
 • Overmatige opwinding
 • Moeite met training (te veel spanning)
 • Voorwerpen in het keelgebied (zoals een vreemd object of een massa)
 • Neusmijten
 • Langwerpig zacht gehemelte (vaak bij brachycefale rassen of rassen met verkorte snuiten)
 • Eten/drinken
reverse sneezing hond
hond reverse sneezing

Moet je naar de dierenarts met reverse sneezing?

Er is echt niets dat je moet te doen als jouw hond te maken heeft met reverse sneezing. Eén keer niezen, net als een periode van regelmatig niezen, zal over het algmeeen zonder problemen komen en gaan. Als jouw hond van streek lijkt te zijn door een aanval van reverse sneezing, kan je hem zachtjes aaien om hem te helpen kalmeren. Aai zijn gezicht of snuit niet, want hij moet door de niesbui heen kunnen komen. Anders is zacht aaien echter een goede manier om ervoor te zorgen dat jouw hond kalm blijft en niet in paniek raakt tijdens reverse sneezing. Behalve het aaien van je hond, hoeft je alleen maar de aanval af te wachten. De meeste honden zullen niet langer dan een minuut of zo last hebben van omgekeerd niezen.

Als dit de eerste keer is dat jouw hond last heeft van een aanval van reverse sneezing, kan het verstandig zijn om hem naar de dierenarts brengen. Dit is niet echt omdat de dierenarts iets kan doen om te helpen, maar omdat je andere aandoeningen moet uitsluiten. Als jouw dierenarts jouw hond diagnosticeert met reverse sneezing, hoef je hem niet telkens terug te brengen naar de dierenarts als het probleem zich opnieuw voordoet. Weet gewoon dat dit een deel van je leven zal zijn als je hond verder gaat.

Medicijnen bij reverse sneezing

Als jouw hond vaak last heeft van reverse sneezing, kan de dierenarts antihistamines voorschrijven om te helpen. Dit is echter niet een veel voorkomende behandeling voor reverse sneezing, dus als jouw dierenarts geen medicatie voor jouw hond aanbeveelt, hoeft je je geen zorgen te maken. Dit betekent simpelweg dat het omgekeerde niezen niet ernstig genoeg is voor jouw hond om medicijnen nodig te hebben om te helpen. Antihistamines kunnen ook worden gegeven als allergieën een belangrijke factor zijn voor het reverse sneezen van jouw hond. Evenzo kunnen ze om dezelfde reden een decongestivum worden voorgeschreven. Praat met de dierenarts als je vragen of opmerkingen heeft over het al dan niet nodig hebben van een medicijn zoals dit.

Zoals je kunt zien, is reverse sneezing op zichzelf niet al te ernstig. Omdat het echter soms in verband kan worden gebracht met andere aandoeningen, is het belangrijk om je hond door de dierenarts te laten controleren om erachter te komen wat er aan de hand is. De dierenarts kan jou ook uitgebreidere informatie geven over hoe jij je hond kunt helpen en kan je ook vertellen over andere zorgen waar je mogelijk op moet letten.