Reverse sneezing bij je hond

Misschien heb je wel eens gehoord van reverse sneezing. Of misschien heb je het wel eens gezien bij je eigen of een andere hond. Weet je ook wat het is en waarom het gebeurt? Als je het niet kent en het overkomt je hond voor het eerst, kan het best heftig zijn om te zien. Je kan denken dat je hond aan het stikken is of geen adem meer krijgt. Gelukkig is reverse sneezen bij honden over het algemeen onschuldig.

Reverse sneezing komt vrij vaak voor bij honden, en is meestal een onschuldige gebeurtenis. Het wordt meestal veroorzaakt door irritatie van de neus- of sinuspassages of bij stress en opwinding. Het kan een manier zijn voor de hond om te proberen vreemde deeltjes, zoals stof, poeder of andere irriterende stoffen of allergenen uit de bovenste luchtwegen te verwijderen.

Wat is reverse sneezing bij honden?

Reverse sneezing wordt gekenmerkt door plotselinge, snelle en herhaalde inademing door de neus, gevolgd door snuiven of kokhalzen. Het kan jou als baasje behoorlijk laten schrikken, maar het is niet bekend dat het schadelijk is voor honden zonder onderliggende aandoeningen. De meeste honden zijn volkomen normaal voor en na een episode van dit omgekeerde niezen. Bij honden die omgekeerd niezen vertonen, is het niet ongebruikelijk dat ze gedurende hun hele leven herhaalde episodes van omgekeerd niezen hebben. Bekijk het filmpje hier onder voor een voorbeeld hoe het er uit ziet. Op Youtube kan je nog veel meer voorbeelden bekijken.

Hoe lang duurt reverse sneezing?

Aanvallen van omgekeerd niezen bij honden duren meestal maar ongeveer 30 seconden of minder, hoewel het misschien veel langer aan kan voelen. Bij omgekeerd niezen staat de hond meestal met de ellebogen naar buiten, het hoofd en de nek gestrekt. Ze inhaleren dan krachtig door de neus en dat veroorzaakt het typische snurkgeluid tijdens het inademen. De aanval stopt meestal vanzelf binnen 1 a 2 minuten.

Wat te doen bij Reverse Sneezing?

Als jouw hond er vooral last bij heeft bij door stress of opwinding, is het zaak om er voor te zorgen dat jouw hond meer ontspannen is en minder vaak gestrest of opgewonden. Lees voor tips bijvoorbeeld ons stressvermindering plan door en laat ons je adviseren over supplementen zoals AminoCalm.

Als jouw hond omgekeerd niest, kan je ook zacht over de keel wrijven. Maar meestal gaat het zoals gezegd vanzelf voorbij als je even wacht. Ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig in dat geval. Mocht jouw hond er nou vaak last van hebben, of ineens vaak last van hebben, dan is het verstandig om de dierenarts de neus en keel van je hond te laten inspecteren. Er kan namelijk meer spelen zoals allergie├źn, neusmijten, tumoren, massa’s of een vreemd object – zoals een grasaar – die vastzit in de luchtwegen, zijn andere problemen die kunnen leiden tot meer reverse niezen.

Wat zijn de oorzaken?

Honden reverse sneezing om soortgelijke redenen als bij normaal niezen of hoesten. Regelmatig niezen helpt een irriterende stof uit de neusholte te verdrijven. Hoesten helpt irriterende stoffen te verdrijven die zich verder naar achteren in de luchtpijp bevinden. Een omgekeerd niezen is de manier waarop het lichaam een irriterend middel verdrijft dat iets verder naar beneden is, bij de nasopharynx (gebied bij het zachte gehemelte). Mogelijke oorzaken van irritatie van het zachte gehemelte die resulteert in omgekeerd niezen zijn:

  • Allergie├źn
  • Huishoudelijke producten (parfum, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers)
  • Aan de lijn trekken terwijl deze aan een halsband is bevestigd
  • Overmatige opwinding
  • Moeite met training (te veel spanning)
  • Voorwerpen in het keelgebied (zoals een vreemd object of een massa)
  • Neusmijten
  • Langwerpig zacht gehemelte (vaak bij brachycefale rassen of rassen met verkorte snuiten)
  • Eten/drinken
reverse sneezing hond
hond reverse sneezing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.