Resistente bacteriën door rauw vlees.

Resistente bacteriën door rauw vlees.

Nieuw onderzoek heeft een verband aangetoond tussen het voeren van rauw vlees aan honden. En de aanwezigheid van bacteriën die resistent zijn tegen uiterst belangrijke antibiotica. Lees verder alles over dit onderzoek naar resistente bacteriën door het voeren van rauw vlees.

Twee onderzoeken onder leiding van een team van de Universiteit van Bristol hebben aangetoond dat honden die rauw vlees eten, meer kans hebben op antibioticaresistente bacteriën. Die van het type Escherichia coli (E. coli) in hun ontlasting uit te scheiden. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën kunnen worden gedeeld tussen honden en hun menselijke eigenaren. Dit gebeurt door middel van dagelijkse interactie. Dat de onderzoekers ertoe bracht te suggereren dat rauwe voeding niet de veiligste voedingskeuze is. En dat eigenaren extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen bij het hanteren van rauw vlees. En vooral achter hun hond aan moeten opruimen.

Stadshonden vs honden die op het platteland wonen

De omgeving waarin een hond leeft, speelde een rol bij het uitscheiden van resistente bacteriën. Rauwe voeding was een sterke risicofactor voor honden die op het platteland leefden. Terwijl bij stadshonden de risicofactoren veel gecompliceerder waren. Waarschijnlijk als gevolg van de verscheidenheid aan levensstijlen en blootstellingen bij stadshonden.

Bij de twee onderzoeken werden in totaal 823 honden en hun eigenaren gerekruteerd (223 puppy’s voor het eerste onderzoek en 600 volwassen honden in het tweede onderzoek). Eigenaren vulden vragenlijsten in over hun honden, de voeding en de omgeving van de honden. Ook verstrekten ze fecale monsters van hun honden.

De monsters werden vervolgens geanalyseerd op de aanwezigheid van antibioticaresistente E. coli. Er werden risicofactoranalyses uitgevoerd om de associaties tussen leefstijlfactoren, omgevingen die werden gerapporteerd in het eigenaarsonderzoek en de detectie van resistente E. coli te onderzoeken.

Matthew Avison, hoogleraar Moleculaire Bacteriologie van de School of Cellular and Molecular Medicine, die de microbiologische aspecten van deze studies leidde, zei: “Antibiotica-resistente bacteriën zijn overa. Maar sommige antibiotica worden als van cruciaal belang beschouwd voor gebruik bij mensen. We hebben aangetoond dat honden die rauw vlees krijgen, meer kans hebben om bacteriën bij zich te dragen die resistent zijn tegen deze belangrijke medicijnen. Dit betekent niet dat het dier, of de eigenaar, ziek wordt.

E. coli bacterie

“E. coli is een wijdverspreide bacterie die wordt aangetroffen in de darmen van alle mensen en dieren. Maar het is een veelvoorkomende oorzaak van veel ziekten, waaronder urineweginfecties en kan ernstige ziekten veroorzaken. Waaronder sepsis, als het zich naar andere delen van het lichaam verspreidt.”

“We moeten er alles aan doen om de circulatie van uiterst belangrijke antibioticaresistente E. coli en andere bacteriën te verminderen. Ons onderzoek draagt ​​bij aan het toenemende bewijs dat het niet voeren van rauw vlees aan honden kan helpen bij dat doel.”

“We weten dat mensen en dieren bacteriën met elkaar delen. Dus wat we in uw huisdier vinden, zit misschien ook in u. Huisdiereigenaren moeten worden aangemoedigd om goede hygiëne in acht te nemen. En het geven van rauw voedsel aan uw hond kan hier deel van uitmaken.” voegde Kristen Reyher toe, hoogleraar veterinaire epidemiologie en populatiegezondheid aan de Bristol Veterinary School en co-auteur van beide artikelen. “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om de antibioticaresistentie en de verschrikkelijke effecten ervan op de gezondheid van mens en dier te verminderen.”