Winkelwagen

Reishi voor een gezond immuunsysteem

Reishi Header

Reishi

Samenvatting

Reishi is een paddenstoel die al sinds de tiende eeuw voor Christus wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde. Wetenschappelijk onderzoek toont de volgende eigenschappen aan.

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Probiotische ondersteuning
  • Krachtig antioxidant tegen vrije radicalen

Wat is Reishi

Reishi is een paddenstoel en zijn bijnaam is ‘de paddenstoel van onsterfelijkheid’. Het is een roodbruine paddenstoel die al lang bekend is in Azië. Het wordt daar al eeuwen gebruikt voor het immuunsysteem en algemene gezondheidsbevorderende redenen.

Waar wordt het voor gebruikt

De meest voorkomende reden voor het gebruik is om het immuunsysteem te versterken. Een andere reden voor gebruik is voor een gezondere maag-darm stelsel, doordat Reishi een krachtig antioxidant is die helpt om de ziekmakende vrije radicalen te neutraliseren. Het vormt een goede combinatie met Ashwagandha. Er wordt de laatste jaren ook onderzoek gedaan naar Reishi als middel tegen tumoren omdat het de werking van natural killer cellen versterkt. Deze cellen houden tumoren en met virussen besmette cellen tegen. Reishi kan mogelijkerwijs ook helpen bij het voorkomen en behandelen van obesitas. Dit zou een resultaat zijn van een gezonder maag-darmkanaal en daarom een normale eetlust bevorderen. De laatste twee eigenschappen (tumoren en obesitas) laten we buiten beschouwing, vooral omdat ze een gevolg lijken te zijn van de eerder genoemde eigenschappen.

Immuunsysteem

Reishi heeft een hoge concentratie bèta-glucanen, een groep van polysaccharides (complexe suikers) die werken als een anti-oxidant. Ze beschermen het lichaam tegen ziekmakende vrije radicalen. In onderzoek waarbij dieren deze glucanen werden gevoerd, werden cellen van het immuunsysteem actiever. In een ander onderzoek bij mensen die chemotherapie hadden ondergaan, werd ook reishi voorgeschreven omdat hun immuunsysteem was aangetast door de behandeling. Het kan dus een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Microbioom en een goede gezondheid

Zoals gezegd bevat Reishi een hoge concentratie van polysaccharides, deze werken in de maag en darmen als een prebioticum. Dat betekent dat ze voeding vormen voor de probiotische bacteriën die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem. We noemen de bacteriecultuur in de maag en darmen wordt ook wel het microbioom . Een gezond microbioom betekent een sterker immuunsysteem, meer energie, en een betere algehele gezondheid.

Reishi als Antioxidant

Reishi is een bron van antioxidanten. Deze hebben, zoals hierboven te lezen is, een beschermend effect. Ze neutraliseren vrije radicalen. In onderzoek waarbij dieren een dieet met een enorm hoog vetgehalte kregen, werden de cellen beschermd door de antioxidanten er in. Het mag duidelijk zijn dat het immuunsysteem, de bacteriën in maag en darmen en de antioxidanten die aanwezig zijn in het lichaam, nauw met elkaar verbonden zijn. Reishi kan daar een positieve rol in spelen.

Gebruik en waarschuwing

In extreem hoge doses heeft Reishi een negatief (toxisch) effect op het immuunsysteem. Sommige honden (en mensen) worden misselijk van paddenstoelen. In dat geval heeft het geen zin om het te blijven geven.

BELANGRIJK: NIET GEBRUIKEN WANNEER ER SPRAKE IS VAN EEN AUTO-IMMUUNZIEKTE. NIET GEBRUIKEN IN COMBINATIE MET MEDICATIE DIE HET IMMUUNSYSTEEM ONDERDRUKKEN!

Bronnen

Mao T, van De Water J, Keen CL, et al. Two mushrooms, Grifola frondosa and Ganoderma lucidum, can stimulate cytokine gene expression and proliferation in human T lymphocytes. Int J Immunother 1999;15(1):13-22.

Sun LX, Li WD, Lin ZB, et al. Protection against lung cancer patient plasma-induced lymphocyte suppression by Ganoderma lucidum polysaccharides. Cell Physiol Biochem. 2014;33(2):289-299.

Chen HS, Tsai YF, Lin S, et al. Studies on the immuno-modulating and anti-tumor activities of Ganoderma lucidum polysaccharides. Bioorg Med Chem. Nov 1 2004;12(21):5595-560

Mau JL, Lin HC, Chen CC. Antioxidant properties of several medicinal mushroomsJ Agric Food Chem. (2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen