Redirectie agressie bij je hond

Redirectie agressie bij je hond

In dit artikel bespreken we redirectie agressie bij je hond. Het gaat hier specifiek om redirectie in de vorm van agressie bij je hond. Ondanks dat redirectie ook andere vormen kan aannemen hebben we het eigenlijk altijd over agressie wanneer we over redirectie spreken. 

Naast een definitie van redirectie geven we in dit artikel ook een aantal voorbeelden en noemen we de belangrijkste oorzaken. Tot slot geven we een aantal tips om het te voorkomen en er mee om te gaan. 

Wat is redirectie?

Redirectie bij honden is een vorm van agressie, waarbij een hond zijn agressie afreageert op een persoon, dier of object anders dan de bron van de agressie. Het komt vaak voor wanneer een hond niet in staat is om bij de bron van zijn agressie te komen. Zoals wanneer een hond aangelijnd is, in een bench zit of achter een hek staat. Uit deze definitie kun je meteen opmaken dat redirectie zich niet per definitie in agressie hoeft te uiten. Een hond kan bijvoorbeeld zich uitleven op een speeltje, omdat hij blij is dat de baas thuiskomt. Maar omdat de baas er nog niet is, gaat hij wild spelen met een speeltje. Maar zoals gezegd, in dit artikel bespreken we alleen agressie. 

Voorbeelden van redirectie

Wanneer je wordt afgesneden in de auto en de kinderen op de achterbank willen je net wat vragen, kan het maar zo zijn dat je ze een sneer toebijt. Redirectie komt niet alleen voor bij honden maar net zo goed bij ons. 

Een van de meest voorkomende voorbeelden van redirectie is de volgende. Twee honden lopen rustig aangelijnd naast elkaar wanneer er even verderop een vreemde hond verschijnt. De honden worden boos en reageren dat vervolgens op elkaar af! 

Oorzaken van redirectie agressie

1. Angst: honden kunnen agressief worden als ze zich bang of bedreigd voelen. Dit kan met name het geval zijn wanneer een hond in een nieuwe omgeving of bij onbekende mensen wordt geplaatst. Angst in combinatie met spanning kan zich gemakkelijk uiten in agressie.

2. Frustratie: honden kunnen agressief worden wanneer ze een gewenst doel niet kunnen bereiken of anderszins gefrustreerd zijn. Een hond die normaliter prima in staat is om zichzelf te redden, kan enorm gefrustreerd raken als hij dit niet kan. Bijvoorbeeld omdat hij achter een hek zit of anderszins fysiek beperkt wordt. 

3. Gebrek aan socialisatie: honden die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen agressief worden wanneer ze in contact komen met andere dieren of mensen. Wanneer een hond meer gereedschap heeft om met situaties om te gaan, zal ze minder snel vormen van redirectie tonen. 

4. Pijn: honden kunnen agressief worden als ze pijn hebben of zich op een andere manier onwel voelen. Een hond met veel pijn kan zich al enorm druk maken wanneer hij andere honden ziet spelen. De angst om omver te worden gelopen kan zich opbouwen en zich op een onverwacht moment uiten. 

5. Onvoldoende lichaamsbeweging: honden die niet genoeg beweging krijgen, kunnen agressief worden als ze te opgewonden of gefrustreerd raken. Hetzelfde geldt voor te veel lichaamsbeweging.

Hoe moet je omgaan met redirectie bij je hond

Het allerbelangrijkste is dat je begrijpt dat de agressie een andere bron heeft. Wanneer Lazar naast Mahru aan de lijn loopt, snapt hij altijd naar haar hoofd wanneer er iets  verschijnt wat veel spanning oplevert. Vaak is dat een andere hond, maar hij doet het eveneens bij wild. Behalve de snap ontwijken heeft Mahru er nog nooit op gereageerd en als een hond als Mahru dat begrijpt dan moeten baasjes dat ook kunnen. 

Het beste is natuurlijk om het te voorkomen, dat kan niet altijd. Wat je wel kunt voorkomen is dat je hond niet de hele dag achter een raam of hek tekeergaat. Wanneer dit dan onverhoopt toch gebeurt, gebruik dan woorden om je hond daar weg te halen. Dat mag best streng zijn, zolang je zelf maar geen extra spanning toevoegt. 

Desensitiseren is een techniek waarbij je stapsgewijs leert om te gaan met dingen waar je angstig/boos/opgewonden door raakt. Helaas is het met redirectie zo dat het vaak om incidenten gaat. Je kunt moeilijk oefenen met asocialen in het verkeer om te gaan. Je kunt ze nou eenmaal niet vragen dat ze je steeds een beetje meer afsnijden. Toch zal iemand die net zijn rijbewijs heeft over het algemeen heftiger reageren dan iemand die al vele malen is afgesneden. 

Door rustig te blijven leer je steeds beter om te gaan met vervelende situaties. Misschien doe je bewust wat ademhalingstechnieken. Ik denk niet dat het heel gemakkelijk is om je hond 5 tellen in te laten ademen, 5 tellen uit te laten ademen en nog eens 5 tellen vast te houden. Maar wanneer jij beter om kan gaan met stressvolle situaties is het voor je hond ook gemakkelijker om ermee om te gaan. 

Het nut van redirectie

Redirectie komt voor bij alle dieren die in leven en is een vorm van conflictbeheersing. Conflictbeheersing bestaat uit sociaal gedrag dat de kosten van conflicten tussen groepsleden vermindert. Redirectie – dat wil zeggen – wanneer een recentelijk aangevallen persoon een derde aanvalt onmiddellijk na de oorspronkelijke agressie – wordt beschouwd als een tactiek voor conflictbeheersing, omdat het de kans dat het slachtoffer het slachtoffer wordt van verdere agressie kan verminderen.