Mijn pup wil niet wandelen, wat nu?

Mijn pup wil niet wandelen, wat nu?

Veel puppies gaan zeer enthousiast wandelen, maar er zijn er ook die de neiging hebben om te weigeren te lopen. Uw puppy kan weigeren om te lopen uit angst, ongemak, vermoeidheid of gewoon omdat hij geen zin heeft om te lopen. Als uw pup niet wil wandelen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en op maat gemaakte oplossingen te vinden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken, en geven we handige tips om mee aan de slag te gaan.

Waarom weigert mijn puppy om te lopen?

Er zijn verschillende redenen waarom uw pup kan weigeren om te lopen. Sommige puppies weigeren te lopen omdat ze bang zijn voor andere honden of mensen. Andere puppies weigeren te lopen omdat ze ongemakkelijk zijn in bepaalde omgevingen. Soms weigeren puppies te lopen omdat ze moe zijn of omdat ze geen zin hebben om te lopen.

Wat kan ik doen als mijn pup niet wil wandelen door angst?

Als uw pup bang is voor andere honden of mensen, moet u proberen om de angst te verminderen door positieve training. Maar het is ook heel belangrijk om het allemaal heel rustig en in het tempo van de pup op te bouwen. De pup is nog een baby en de grote wereld is nieuw en vaak nog eng. Hij mist zijn broertjes en zusjes uit het nest, en mist ook de veiligheid van zijn moeder. Geef uw pup daarom rustig de tijd om te wennen en ga hem zeker niet meeslepen aan de lijn om verder te lopen. Dit zal de angst niet helpen! Het mooiste is als er een volwassen stabiele hond mee kan wandelen. De pup kan dan afkijken van de oudere hond dat de wereld niet zo eng is. In elk geval: volg zijn tempo en gebruik een fijne lange lijn.

Lok niet met voer als de pup angstig is

Ga ook zeker niet de pup met voertjes verder lokken. Bij angst is het lokken met voer een heel slecht idee. De pup (of hond) gaat door het voer namelijk sneller zijn grenzen over wat kan leiden tot meer angst en onzekerheid. Neem rustig de tijd, het wandelen komt met de tijd vanzelf als de pup wat meer gewend is. Tot die tijd is het veel prettiger en veiliger voor hem om zijn behoefte in de tuin te doen. Een grasveld waar veel honden komen (en dus veel geurtjes hangen) is voor veel pups nog veel en veel te spannend!

Andere redenen waarom uw pup niet wil wandelen

Als uw pup moe is, moet u hem de kans geven om voldoende te rusten na het spelen. Ook kan het nodig zjin de wandelingen interessanter maken door af en toe een andere route te nemen of door steeds wat anders te doen tijdens de wandeling. Steeds maar hetzelfde blokje om is voor honden maar saai! En wissel de plek van wandelen ook eens af. Bezoek eens een bos of ander natuurgebied. Of ga juist (als het rustig is uiteraard) naar een verlaten parkeerplaats of industrie terrein om uw pup daar lekker te laten snuffelen. Op die manier houdt u het interessant voor uw pup en zorgt u er voor dat zijn nieuwsgierigheid wordt ontwikkeld.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn puppy meer wil wandelen?

Om er voor te zorgen dat uw pup meer wil wandelen, zijn positieve ervaring tijdens de wandelingen erg belangrijk. U kunt dit doen door af en toe wat lekkers te geven tijdens de wandeling. Of bijvoorbeeld door af en toe een nieuwe route te nemen of verschillende activiteiten te doen tijdens de wandeling. Sociaal contact met leuke andere honden helpt ook. Vermijd drukke uitlaatgebieden en zorg dat uw pup niet wordt gepest of opgejaagd door andere honden. Zoek dus leuke en vriendelijke speelkameraadjes uit.

Wat zijn de beste tips om te zorgen dat mijn pup meer wil wandelen?

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw pup meer wil wandelen:

  • Geef uw pup wat lekkers tijdens de wandeling, zodat hij geïnspireerd blijft om te lopen.
  • Voertjes kunnen bijvoorbeeld ook heel leuk verstopt worden tussen gras of boomstammetjes voor een zoekspelletje.
  • Neem af en toe een nieuwe route om de wandeling interessanter te maken.
  • Zoek nieuwe plekken op die afwijken van de standaard dagelijkse wandeling.
  • Verander af en toe iets tijdens de wandeling, zoals het type oppervlak dat u bewandelt of de snelheid waarmee u loopt.
  • Stimuleer uw pup om meer te lopen door af en toe samen te spelen tijdens de wandeling.
  • Maak de wandelingen interessant door af en toe wat verschillende activiteiten te doen, zoals het verkennen van een nieuwe omgeving of het oefenen van een nieuwe truc.
  • Zorg voor leuke sociale contacten met andere honden.

Conclusie

Als uw pup weigert om te lopen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en maatregelen te nemen om de wandelingen interessanter te maken. Door af en toe wat lekkers te geven, af en toe een nieuwe route te nemen en af en toe wat verschillende activiteiten te doen tijdens de wandeling, kunt u ervoor zorgen dat uw pup meer wil wandelen. Door de wandelingen interessant te houden en uw pup te stimuleren om meer te lopen, zal hij meer genieten van de wandelingen en zal hij waarschijnlijk vaker willen lopen.