Winkelwagen
slapende hond

Mijn pup wil niet slapen! Mijn pup slaapt weinig, help!

Als je je afvraagt hoe je je hond ‘s nachts kunt laten slapen, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een rusteloze hond die moeite heeft om weg te dromen in dromenland. Honden hebben net als wij hun schoonheidsslaapje nodig. Door voldoende te slapen, kunnen honden gezond en actief blijven. Dit is minstens zo belangrijk als een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Zit je wel eens met je handen in het haar en roep je uit “Mijn pup wil niet slapen!” of “Help, mijn pup slaat te weinig!” Lees dan vooral verder…

Om je hond beter te laten slapen, moet je erachter komen waarom je hond niet slaapt en actie ondernemen om hem te helpen kalmeren. Mogelijk moet je jouw detectivehoed opzetten en echt analyseren wanneer en waar de hond slaapt om eventuele problemen te vinden. Totdat honden leren praten, is het aan ons hondenbezitters om onze honden verstandig te observeren en te proberen te begrijpen wat ze dwars zit.

Wat moet je doen als je pup niet wil slapen?

Deze gids zal je helpen enkele van de redenen te identificeren waarom jouw pup niet wil slapen, met enkele tips om hem te helpen ontspannen.

Sommige honden kunnen echter aan bepaalde aandoeningen lijden die niet met het blote oog kunnen worden gezien. Je wil daarom op veilig spelen en ervoor zorgen dat je geliefde hond niet lijdt aan een gezondheidsprobleem. Het is daarom altijd aan te raden eerst je hond te laten onderzoeken bij de dierenarts wanneer er gedragsproblemen ontstaan zoals niet willen slapen. Je pup zal niet de eerste zijn die door buikpijn (wormen, giardia, noem maar op…) slecht in slaap komt. Laat het je dierenarts weten als je merkt dat joue hond zich niet lekker voelt. Gezondheidsproblemen bij honden kunnen worden opgelost met de juiste behandeling als je er op tijd bij bent.

Zodra is uitgesloten dat medische aandoeningen de oorzaak zijn dat jouw pup niet wil slapen, kun je andere, minder ernstige factoren evalueren. In veel gevallen kan je het slaaptekort na deze evaluatie vrij snel verhelpen..

Oorzaken dat je pup niet wil slapen

1. Als je hond niet slaapt door pijn

Als jouw hond rusteloos is en niet kan slapen, veel woelt en niet lekker lijkt te kunnen liggen, of zelfs piept en kreunt, is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Pijnlijke aandoeningen bij honden kunnen de slaap verstoren. Als een hond deze symptomen heeft, kan hij ergens pijn hebben waardoor hij dit gedrag vertoont. Het is onmogelijk om alle mogelijke pijnlijke aandoeningen op te sommen, daarom is het belangrijk hem door de dierenarts te laten nakijken.

Oplossing

De enige persoon die de pijnlijke toestand van jouw hond goed kan diagnosticeren, is de dierenarts. Bij pijnbestrijding kan het nodig zijn pijnstillers te introduceren. Ga daarom met hem of haar naar de dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling als jouw pup niet wil slapen.

Een van de beste manieren om je hond te helpen wanneer hij gewrichtspijn heeft, is door hem medicijnen te geven. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is het belangrijk om ze een zachte, comfortabele plek te bieden om te liggen. Je kunt speciale bedden kopen die zijn ontworpen voor artritis en sommige kunnen zelfs worden verwarmd. Ook kan je hem ondersteunen met supplementen zoals Glucosamine en Groenlipmossel. Zo zorg je ervoor dat je hond weer prettiger ligt en dus ook beter zal slapen.

2. Een spijsverteringsstoornis kan zorgen voor slecht slapen bij je hond

Als jouw hond hijgt, kwijlt en zich over het algemeen ongemakkelijk voelt, kan dit heel goed zijn omdat hij aan een spijsverteringsstoornis lijdt. Honden met deze aandoeningen hebben vaak geen eetlust en smakken met hun lippen vanwege de pijn in hun maag en misselijkheid. Honden likken vaak overmatig aan hun lippen en smakken als ze zich misselijk voelen.

Sommige honden hebben spijsverteringsproblemen, die problematisch en soms zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Neem contact op met je dierenarts als jouw hond bovenstaande symptomen heeft! 

Oplossing

Als jouw hond rusteloos is of problemen heeft met zijn gezondheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Honden kunnen last hebben van aandoening zoals een maagtorsie en die symptomen veroorzaakt zoals braken en lethargie.

Maar ook nierproblemen, kanker, en veel andere ziektes geven symptomen van buikpijn en misselijkheid. 

3. Slecht slapen kan een teken zijn van ongemak bij je hond

Soms zijn honden rusteloos en kunnen ze niet slapen vanwege een onderliggend probleem. Hoewel het niet altijd mogelijk is om precies te achterhalen wat het probleem is, zijn dit enkele algemene aanwijzingen dat er mogelijk een probleem is:

 • Je hond kan last hebben van koorts.
 • Als jouw hond moeite heeft met rustig blijven liggen en rusteloos lijkt, steeds weer opstaat, heeft hij mogelijk een hartprobleem..
 • Je hond kan last hebben van jeuk.
 • Is de temperatuur in de kamer waar je hond slaapt te koud of te warm? Het te warm of koud hebben kan ook komen door medicijngebruik.
 • Heeft jouw hond dorst? Dorst kan een negatieve invloed hebben op de nachtrust. Zorg er voor dat er altijd vers water beschikbaar is.
 • Misschien moet je hond zich ontlasten. Veel honden worden rusteloos als ze moeten plassen, poepen, en zeker bij diarree.
 • Geef je je hond momenteel medicatie? Sommige medicijnen kunnen honden rusteloos maken, zoals prednison.

Oplossing

Afhankelijk van de oorzaak van het ongemak van jouw hond, moet je mogelijk verschillende stappen ondernemen. Als jouw hond bijvoorbeeld een jeukende huid heeft, koorts heeft of bejaard is, breng hem dan naar de dierenarts zodat hij kan worden nagekeken en kan achterhalen wat de oorzaak van het ongemak is.

Je kunt de situatie verhelpen als de kamer te warm of te koud is door de airconditioning of de verwarming aan te zetten. Als je merkt dat jouw hond rusteloos is, kan het nuttig zijn om hem uit te laten om te zien of hij moet plassen of poepen. Wanneer jouw hond daarna weer normaal is, dan heb je de oorzaak gevonden! Als er medicijnen worden gebruikt, neem dan contact op met de dierenarts en meld eventuele bijwerkingen die je mogelijk hebt opgemerkt.

4. Je hond kan slecht slapen door angst

Angst kan het slaapvermogen van een hond verstoren. Een hond die zich ergens zorgen over maakt, kan heen en weer lopen, zeuren en beschutting zoeken of troost zoeken bij jou. Als je hond koste wat kost bij jou wil slapen, kan dat dus een teken zijn dat hij zich in zijn eentje angstig of onveilig voelt. Een groot verschil tussen mensen en honden is dat honden veel van dezelfde fysieke reacties hebben als wij. Dit kan het moeilijk maken om te zeggen of hun angst te wijten is aan een fysieke aandoening of angst.

Welke angsttriggers kunnen ervoor zorgen dat jouw hond niet (goed) slaapt?

 • Er komt een storm of onweersbui aan. Sommige honden zullen sterke stormen voelen al ver voordat wij het eerste gerommel horen, dus we moeten onze hond beschermen!
 • De meeste honden houden niet van verandering, vooral niet van een nieuwe baby, een nieuw huisdier of als de eigenaar plotseling het huis verlaat. Een verandering in de omgeving kan ervoor zorgen dat een hond angstig en bang wordt en daardoor slechter slaapt.
 • Als je hond onrustig is in de bench kan het zijn dat hij zich niet veilig voelt. Honden kunnen een fobie van insluiting ontwikkelen, dus houd ze in de gaten en bouw hun vertrouwen op met liefde en geduld. Hou de deur van de bench open zodat de hond zich niet opgesloten voelt. Of nog beter, zorg voor een fijne slaapplek bij jou in de buurt zodat je hond zich gesteund voelt.
 • Als een hond in een verre en stille kamer of bench wordt achtergelaten, kan verlatingsangst leiden tot rusteloos, angstig gedrag zoals herhaaldelijk blaffen, janken en krabben aan deuren. Honden die aan verlatingsangst lijden, kunnen niet ontspannen als ze niet bij hun favoriete persoon zijn. Neem indien mogelijk het gedrag van je hond op met video als hij alleen thuis is. Enkele veelvoorkomende gedragssignalen van verlatingsangst zijn dingen als uit het raam kijken, onophoudelijk blaffen en rusteloos zijn. Raadpleeg een hondentrainer of gedragstherapeut om je met dit probleem kunt helpen.

Oplossing

Angst is heel moeilijk om aan te werken bij een hond, omdat de angst hun cognitief functioneren schaadt en daardoor bepaalde vormen van leren verstoort. Overweeg om de bron van de angsten van je hond te vinden en de blootstelling te verminderen door bijvoorbeeld te verhuizen of dingen zoals honden en andere dieren (bijv. paarden) te vermijden om negatieve associaties te verminderen.

Om de gedragsproblemen van je hond aan te pakken en te verhelpen, moet je mogelijk een programma voor gedragsverandering uitvoeren met de hulp van een deskundige. Er zijn verschillende remedies voor angst, variërend van voorgeschreven medicijnen tot vrij verkrijgbare oplossingen. Echte medicijnen kunnen ernstige gevallen helpen, terwijl bijvoorbeeld onze l-Theanine mix het beste kan werken voor milde gevallen.

5. Aanwezigheid van buitenstimuli of triggers

Honden kunnen soms rusteloos zijn en gaan ijsberen, janken en blaffen wanneer ze worden blootgesteld aan ongewenste prikkels zoals geluiden van buitenaf. Hierdoor kunnen ze niet ontspannen. Daarom is het belangrijk dat ze langzaam in hun omgeving worden geïntroduceerd.

 • ‘S Nachts hebben beestjes de neiging om rond te dwalen en dit kan ervoor zorgen dat jouw hond rusteloos wordt. Mogelijk hebt u insecten of andere dieren zoals egels in je tuin, huis of onder je terras die dit gedrag kunnen veroorzaken.
 • Als een reu intact wordt gehouden, kunnen ze sterk reageren als een vrouwtje in de buurt loops is. Deze geur kan ver reizen en ervoor zorgen dat de reu opgewonden raakt en niet tot rust komt.
 • Geluiden van buitenaf kunnen de slaap van je hond erg verstoren. Misschien komt de vuilniswagen voorbij of maken de buren veel lawaai. Misschien blaft de nieuwe hond in de straat veel en houdt hij jouw hond ook wakker. Het gehoor van onze honden is beter dan dat van ons: dat wij niks horen betekent niet dat het voor jouw hond ook stil is.

Oplossing

Als jouw hond gestoord wordt door geluid, kunt je verschillende dingen gebruiken om de geluiden minder op te laten vallen. Je kunt muziek gebruiken om je hond te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Ja, eigenaren van gezelschapsdieren kunnen ook muziek-cd’s proberen die voor honden zijn gemaakt; bovendien kunnen sommige video’s met kalmerende inhoud hen helpen beter te slapen.

Natuurlijk is het belangrijk om naar de bron van het probleem te gaan. Als jouw hond niet gecastreerd is, sluit dan ramen en deuren om de geurtjes in de lucht te minimaliseren (hoewel de almachtige neus moeilijk te bedwingen is!). 

6. De leeftijdsfactor als oorzaak van slecht slapen bij je hond

Als het op slapen aankomt, zijn honden misschien een beetje anders dan mensen. Er zijn factoren die veranderen hoeveel ze op een bepaald moment in hun leven nodig hebben. Over het algemeen hebben oudere honden echter meer slaap nodig en kan het langer duren om daar te komen vanwege leeftijdsgerelateerde factoren zoals verminderde activiteitsniveaus.

 • Als iemand een heel jonge puppy krijgt, kan het even duren voordat hij zich aanpast. Dit kan inhouden dat ze hun moeder en nestgenoten moeten missen of het gevoel hebben dat ze op een nieuwe plek zijn, maar hopelijk zal je pup er snel aan wennen! Met tijd en geduld zal het beter gaan als jouw pup nu niet goed wil slapen. Geef je pup dus rustig de tijd om te wennen aan de veranderingen. Van een vol nest broertjes en zusjes naar ineens alleen is een enorme verandering. Laat hem dichtbij je slapen zolang het nodig is en bouw de afstand rustig op.
 • Jonge puppy’s, kunnen ook moeite hebben met slapen doordat ze nog niet voldoende controle hebben over hun blaas. Sommige puppy’s hebben het nodig om voor het slapengaan en ook nog een paar keer ‘s nachts te ontlasten.
 • Wanneer honden in hun tienerfase zijn, zitten ze vaak vol energie en hebben ze een sterke behoefte aan mentale stimulatie. Als niet aan hun behoeften wordt voldaan, kunnen ze zich ‘s nachts rusteloos gedragen.
 • Oudere honden. Helaas beginnen sommige oudere honden last te krijgen van fysieke problemen en cognitieve stoornissen. Een veelvoorkomende cognitieve stoornis is cognitieve stoornis bij honden, een vorm van de ziekte van Alzheimer die honden treft.

Oplossingen

Puppy’s kunnen de hele nacht wakker zijn, dus het is aan te bevelen om ze in het begin in een slaapplek naast je bed te houden. Op die manier kun je ze geruststellen en met ze spelen als ze het nodig hebben.

Zorg er altijd voor dat je puppy naar bed wordt gestuurd met een lege maag, blaas en darmen. Ze moeten ook naar buiten worden gebracht als ze rusteloos lijken of ‘s nachts wanneer ze beginnen te huilen. Dit zijn tekenen dat ze nog een plaspauze nodig hebben.

Ook voor puberhonden die vol energie zitten, is het essentieel om voldoende te slapen. Geef ze beweging, training, word sociaal en zorg voor voldoende mentale stimulatie gedurende de dag.

Honden die naar de muur staren of zich rusteloos gedragen, kunnen Alzheimer hebben. Raadpleeg de dierenarts als je een verandering in de slaap-waakcyclus van jouw hond opmerkt, en vooral als hij verdwaald en verward in huis is. Dementie bij honden kan in sommige gevallen worden behandeld met bepaalde medicijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen