Probiotica voor honden en katten. Alle voordelen op een rijtje.

Probiotica voor honden en katten. Alle voordelen op een rijtje.

Prebiotica en Probiotica, wat zijn de verschillen?

Probiotica voor honden en katten, zijn levende bacteriën die over het algemeen worden gebruikt om de samenstelling van de darmflora te verbeteren, vooral wanneer de gebruikelijke populaties van gunstige bacteriën veranderd zijn.

Prebiotica daarentegen zijn niet-levende stoffen die de groei van als gunstig beschouwde micro-organismen bevorderen.

Probiotica en prebiotica worden soms gelijktijdig gebruikt. Sommige honden- en kattenbrokken bevatten prebiotica . Prebiotica leent zich hier gemakkelijker voor omdat het geen levende organismen betreft. Omdat het in het geval van Probiotica om levende organismes gaat, kan dit niet aan brokken worden toegevoegd.

Indicaties voor het gebruik van Probiotica/Prebiotica bij honden en katten

Deze producten zijn ingezet voor veel aandoeningen of na antibiotica behandelingen, en  voornamelijk gebruikt voor het beheer van dieren met acute of chronische darmziekten. Studies hebben aangetoond dat probiotica de duur van acute diarree kunnen verkorten, vooral bij dieren in kennels of asielen. 

Vergelijkbare verbeteringen zijn waargenomen bij sommige vormen van chronische darmziekten. Sommige specialisten raden bij milde klachten een probioticum aan voordat verderde onderzoeken worden uitgevoerd. Er ontbreken echter studies om de ideale behandelduur voor elke individuele patiënt te bepalen. Geef je pre- en probiotica totdat de klachten zijn verdwenen of maak je er een standaard onderdeel van het dieet van? Het nut van probiotica hangt sterk af van de darmflora van een hond. Heeft een hond van zichzelf een gezonde darmflora dan is het nut van probiotica beperkt. Veel honden kunnen echter een boost van de goede bacteriën gebruiken. 

De voordelen van probiotica en prebiotica voor gezonde honden

Probiotica kan blijvende positieve effecten op de darmmicroflora hebben. Deze micro-organismen spelen vele rollen in de gezondheid van een hond. Denk hierbij aan de vertering van voedingsstoffen en vitamines tot de productie van gunstige verbindingen of de regulering van het immuunsysteem. Hoewel er meer studies zeer gewenst zijn om het totale effect van probiotica te beoordelen, hebben sommige studies gesuggereerd dat ze gunstig kunnen zijn voor:

  • – Nierfunctie
  • – Leverfunctie
  • – Allergische huidziekte
  • – Gastro-intestinale symptomen na antibioticabehandeling
  • – Constipatie bij katten en honden

Het is belangrijk te vermelden dat sommige studies slechts milde veranderingen rapporteerden terwijl andere studies forse verbeteringen van de gezondheid van het dier lieten zien. De reden hiervoor is dat de rol van darmflora complex is en de situatie per hond of kat enorm kan verschillen.

In 2015 meldde het Veterinary Journal het volgende:

“Duizenden jaren geleden ontdekten mensen de voordelen van gefermenteerd voedsel. Zowel bij mensen als huisdieren hebben probiotica veel gunstige effecten… vooral bij de modulatie van het immuunsysteem en bij stress. Gefermenteerd voedsel levert een overvloed aan nuttige bacteriën. Dit betekent dat vriendelijke bacteriën (te vinden in probiotica) in de voeding van je hond kunnen helpen een goed functionerend en robuust immuunsysteem te ondersteunen.”

Risico’s bij het gebruik van probiotica en prebiotica voor honden en katten.

Hoewel het gebruik van probiotica/prebiotica de flora verandert en mogelijk een algemenere invloed heeft op de rest van het lichaam, zijn er momenteel geen gemelde significante bijwerkingen bij honden en katten. Dit kan te maken hebben met het feit dat de meeste probiotica een enkele bacteriesoort gebruiken en/of in relatief kleine hoeveelheid.

Soms worden problemen veroorzaakt door allergie voor smaakstoffen of stabiliserende producten die in sommige probiotische preparaten worden gebruikt. Probiotische supplementen bevatten altijd toegevoegde stoffen zoals maltodextrine, maïszetmeel of fructose. Dit zijn zeer kleine hoeveelheden die geen invloed hebben op je dier, maar essentieel zijn voor de levende organismen. Wij raden producten met smaakstoffen af, ze hebben geen toegevoegde waarde en kunnen een nadelig effect hebben op de gezondheid van je kat of hond.

Verdere studies zijn nodig om te beoordelen of subtiele afwijkingen kunnen worden waargenomen bij onze huisdieren wanneer probiotica op lange termijn worden gebruikt, hoewel het momenteel wordt geaccepteerd dat dit zeer veilig is.

Een goede studie kun je hier vinden: Gut Probiotics and Health of Dogs and Cats: Benefits, Applications, and Underlying Mechanisms – PMC

De beste probiotica voor je kat of hond

Er is geen vergelijkende studie die beoordeelt welk probioticum in een gegeven situatie het beste is. Er zijn een verscheidenheid aan veterinaire of humane probiotica die verschillen qua bacteriesoort (hoewel de meest gebruikte bacterie in veterinaire bereidingen Enterococcus faecium is), de hoeveelheid bacteriën en de toevoeging van vitamines of prebiotica. Het is dus lastig, zo niet onmogelijk, om precies de beste probiotica samen te stellen.

Veelgestelde Vragen

Kan ik menselijk voedsel geven met probiotische effecten zoals kefir, yoghurt, zuurkool?

In veel gevallen is dit inderdaad mogelijk om een kleine hoeveelheid gefermenteerd voedsel te geven. Yoghurt, kefir en zuurkool zijn over het algemeen veilig. Belangrijk is dat niets aan toe is gevoegd. Zuurkool dat niet uit de koeling komt bevat geen levende organismen. Je kunt verse slechts in zeer beperkte mate geven wegens het zoutgehalte. Yoghurt en kefir bevatten vaak toevoegingen die je hond en kat niet mogen hebben. We raden momenteel niet aan om deze te proberen, aangezien de menselijke darmflora aanzienlijk verschilt van die van honden of katten, en er risico’s zijn dat dit type voedsel kan leiden tot bijwerkingen zoals fermentatie in de darm met winderigheid of buikongemak. Chocolade, gepromoot als een prebiotisch voedsel, is toxisch voor katten en honden.

Kan mijn hond probiotica tegelijk nemen met antibiotica?

Zoals gezegd, kan het gebruik van probiotica helpen om een normale darmflora te herstellen na een behandeling met antibiotica. Hoewel antibiotica vaak levensreddende medicijnen zijn, hebben ze een vergelijkbaar effect hebben op ‘goede’ bacteriën. Dit kan leiden tot diarree, misselijkheid, anorexia of andere maag-darmklachten. Van probiotica is aangetoond dat ze deze een positief effect heeft op het herstel.

Bij het nemen van probiotica tijdens een antibioticabehandeling is het belangrijk om deze twee middelen niet tegelijkertijd te geven. Je vermindert op deze manier het risico dat de goede bacteriën in het probioticum worden vernietigd. Het wordt aanbevolen om minstens twee uur te wachten tussen deze twee middelen.

Onze Probiotica

Andere producten voor een gezonde darmwerking

Bezoek onze winkel