Winkelwagen
overprikkelde hond kalmeren

Een overprikkelde hond kalmeren

Veel van de hulpvragen die wij binnenkrijgen hebben te maken met zogenaamde ‘driftbuien’. Vaak gaat het om jonge honden of honden die pasgeleden geadopteerd zijn. “Onze pup wordt uit het niets agressief en bijt ons flink!” “Mijn hond laat zijn tanden zien als ik iets van hem wil pakken of van de bank wil halen.” “Onze nieuwe adoptiehond is ‘s avonds ineens heel vervelend en druk en blaft naar ons en wil niet rustig gaan liggen.” In vrijwel alle gevallen gaat het om een overprikkelde hond die men niet weet te kalmeren.

We hebben al eerder drie blogs geschreven over dit onderwerp die heel veel uitleg geven. Wil je dus meer weten dan alleen deze korte versie van hoe je een overprikkelde hond kalmeert? Hier kan je verder lezen over alle aspecten van overprikkeling bij honden:

Stappenplan om je hond te kalmeren

We hebben een uitgebreid stappenplan opgesteld in samenwerking met Friends4ever dogschool en de 50-50 shop steunt dieren met bestellingen. Door dit plan te volgen kan je de stress bij je hond te verminderen. Naast dit plan raden wij aan je hond te ondersteunen met onze supplementen. Wil je advies op maat welke het beste bij de situatie van jouw hond passen? Neem dan contact met ons op. De supplementen zijn ondersteunend om de stress bij je hond sneller te verminderen.

overprikkelde hond kalmeren
overprikkelde honden?

Hoe herken je een overprikkeling bij je hond?

  • Is jouw hond heel alert en reageert hij (met opstaan of blaffen) op veel dingen? Zoals als jij opstaat om iets te gaan doen of als er een geluid klinkt buiten of binnen.
  • Kan jouw hond maar weinig prikkels verdragen? Reageert hij bijvoorbeeld heftiger op dingen dan je bij andere honden ziet? Reageert jouw hond heel alert of met blaffen naar honden, mensen, fietsers, etc bij het wandelen? Is hij dus heel snel afgeleid?
  • Heeft jouw hond de neiging om alles te slopen of op te kauwen waar hij bij kan komen?
  • Slaapt jouw hond overdag (bijna) niet of niet diep genoeg?
  • Bijt hij tijdens het wandelen vaak in de riem of naar jouw hand?
  • Zijn er ook vaak lichamelijke signalen die wijzen op stress zoals gapen, tongelen, onrustig zijn, krabben, piepen, rillen, blaffen, tongelen.
  • Heeft jouw hond vaak de “gekke 5 minuten”?

Dit zijn allemaal symptomen die er op kunnen wijzen dat jouw hond overprikkeld is. Het is zeker slim om te kijken hoe je jouw overprikkelde hond kan kalmeren. Wij raden je ook aan om begeleiding te zoeken van een gedragstherapeut om een plan op maat te laten maken voor jou en je hond om meer te ontspannen. Ook kan je contact met ons opnemen voor een gratis persoonlijk advies voor supplementen die jouw overprikkelde hond kunnen ondersteunen.

Tips voor het omgaan met prikkelgevoelige honden

Prikkelgevoelige honden hebben een meer uitgesproken reactie op prikkels dan andere honden. Een prikkelgevoelige hond kan bijvoorbeeld angstig, agressief of overprikkeld reageren op omgevingsfactoren die andere honden niet zo sterk beïnvloeden. Veel hondeneigenaren weten niet precies hoe ze moeten omgaan met een prikkelgevoelige hond en zoeken naar manieren om met deze situaties om te gaan. Hieronder vindt u enkele tips voor het omgaan met prikkelgevoelige honden.

Richtlijnen voor het trainen van prikkelgevoelige honden

Het is belangrijk om de juiste trainingsmethode te kiezen als je een prikkelgevoelige hond wilt trainen. Jouw hond moet veilig en comfortabel voelen tijdens het trainingsproces, dus het is belangrijk dat je jouw hond niet overweldigt met te veel prikkels. Je kunt de training ook afwisselen om je hond te helpen omgaan met verschillende situaties. Je kunt ervoor kiezen om kleine stappen te zetten om je hond te laten wennen aan een nieuwe situatie.

Je hond helpen omgaan met stressvolle situaties

Een prikkelgevoelige hond kan angstig of overprikkeld worden in reactie op stressvolle situaties. Je kunt je hond helpen door zijn angst te verminderen door rustige activiteiten zoals wandelen of spelen in een veilige omgeving. Je kunt jouw hond ook helpen door ervoor te zorgen dat hij voldoende slaap krijgt. Dit is heel belangrijk voor het verwerken van prikkels. Slaapt jouw hond niet genoeg? Dan is dit het eerste wat je zal moeten aanpakken voordat je verdere stappen kan maken in training. Je kunt ook proberen om je hond te laten oefenen met verschillende soorten geluiden en omgevingen om hem te leren omgaan met stressvolle situaties.

Een hond leren omgaan met prikkels

Het is belangrijk om te weten wat jouw hond triggert en wat hem het meest overprikkelt. Vervolgens kan je proberen om deze situaties te vermijden en je hond helpen omgaan met de prikkels die hij tegenkomt. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je hond te laten oefenen met rustige situaties, zodat hij stapsgewijs kan wennen aan meer prikkels.

Een veilige omgeving creëren

Het is belangrijk om een veilige omgeving voor je hond te creëren, zodat hij zich op zijn gemak voelt. Zorg ervoor dat er niet te veel prikkels zijn, zodat hij niet overprikkeld raakt. Zorg ook ervoor dat er voldoende rustige plekken in huis zijn, waar hij kan ontspannen als hij zich angstig of overprikkeld voelt. Zijn slaapplek moet je met rust laten, en ook zeker kinderen moeten leren om de hond met rust te laten wanneer hij op zijn plek ligt.

Regelmatig contact met andere honden

Het is belangrijk dat een prikkelgevoelige hond regelmatig contact heeft met andere honden. Door contact te maken met andere honden kan jouw hond leren omgaan met verschillende situaties en omgevingen. Het beste is om regelmatig met een stabiele voorbeeldhond af te spreken en samen stukken op te lopen. Wat niet verstandig is, is om met een prikkelgevoelige hond naar drukke plekke te gaan zoals hondenspeelplaatsen of pensions of groepslessen voor training. Je kan veel beter kiezen voor één op één begeleiding van een trainer. Ook is het beter om passende speelmaatjes uit te zoeken en daar mee af te spreken.

Geduld en liefde tonen

Het is belangrijk om geduld te hebben als je met een prikkelgevoelige hond omgaat. Het is ook belangrijk om je hond liefde en aandacht te geven, zodat hij zich veilig en geborgen voelt. Je kunt ook proberen om activiteiten te doen waar jouw hond van houdt, zoals wandelen of spelen, om de band te versterken. Het is belangrijk om te onthouden dat prikkelgevoelige honden extra zorg en aandacht nodig hebben om te leren omgaan met stressvolle situaties. Door de juiste hulpmiddelen te gebruiken, zoals training, een veilige omgeving creëren en liefde en geduld tonen, kan je je hond helpen omgaan met prikkels en stressvolle situaties.

Extra ondersteuning en begeleiding

Ondersteun je hond met supplementen die helpen om beter te slapen, meer ontspannen te zijn en prikkels te verwerken. Hou bij in een dagboek hoe het gaat. Op die manier kan je de vooruitgang (of juist achteruitgang) bijhouden. Als het na een paar weken niet beter gaat met je hond, kan je beter professionele begeleiding zoeken van een gedragstherapeut. Een hond kan lichamelijke klachten krijgen als hij langdurig gestrest is. Het is dus echt wel belangrijk om je overprikkelde hond te helpen kalmeren.

One comment

  1. […] Een overprikkelde hond kan kalmeren door rustig te blijven en zich niet tegen de buitenwereld aan te drukken. Als je je hond rustig maakt, zal hij ook rustiger worden. Laat hem dan gewoon naast je of in de buurt liggen. Als je hem probeert vasthouden of vast te pakken, kan dat verstorend werken op zijn kalmte EEN OVERPRIKKELDE HOND KALMEREN. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen