Een overprikkelde hond kalmeren

Veel van de hulpvragen die wij binnenkrijgen hebben te maken met zogenaamde ‘driftbuien’. Vaak gaat het om jonge honden of honden die pasgeleden geadopteerd zijn. “Onze pup wordt uit het niets agressief en bijt ons flink!” “Mijn hond laat zijn tanden zien als ik iets van hem wil pakken of van de bank wil halen.” “Onze nieuwe adoptiehond is ‘s avonds ineens heel vervelend en druk en blaft naar ons en wil niet rustig gaan liggen.” In vrijwel alle gevallen gaat het om een overprikkelde hond die men niet weet te kalmeren.

We hebben al eerder drie blogs geschreven over dit onderwerp die heel veel uitleg geven. Wil je dus meer weten dan alleen deze korte versie van hoe je een overprikkelde hond kalmeert? Hier kan je verder lezen over alle aspecten van overprikkeling bij honden:

Stappenplan om je hond te kalmeren

We hebben een uitgebreid stappenplan opgesteld in samenwerking met Friends4ever dogschool en de 50-50 shop steunt dieren met bestellingen. Door dit plan te volgen kan je de stress bij je hond te verminderen. Naast dit plan raden wij aan je hond te ondersteunen met onze supplementen. Wil je advies op maat welke het beste bij de situatie van jouw hond passen? Neem dan contact met ons op. De supplementen zijn ondersteunend om de stress bij je hond sneller te verminderen.

overprikkelde hond kalmeren
overprikkelde honden?

Hoe herken je een overprikkeling bij je hond?

  • Is jouw hond heel alert en reageert hij (met opstaan of blaffen) op veel dingen? Zoals als jij opstaat om iets te gaan doen of als er een geluid klinkt buiten of binnen.
  • Kan jouw hond maar weinig prikkels verdragen? Reageert hij bijvoorbeeld heftiger op dingen dan je bij andere honden ziet? Reageert jouw hond heel alert of met blaffen naar honden, mensen, fietsers, etc bij het wandelen? Is hij dus heel snel afgeleid?
  • Heeft jouw hond de neiging om alles te slopen of op te kauwen waar hij bij kan komen?
  • Slaapt jouw hond overdag (bijna) niet of niet diep genoeg?
  • Bijt hij tijdens het wandelen vaak in de riem of naar jouw hand?
  • Zijn er ook vaak lichamelijke signalen die wijzen op stress zoals gapen, tongelen, onrustig zijn, krabben, piepen, rillen, blaffen, tongelen.
  • Heeft jouw hond vaak de “gekke 5 minuten”?

Dit zijn allemaal symptomen die er op kunnen wijzen dat jouw hond overprikkeld is. Het is zeker slim om te kijken hoe je jouw overprikkelde hond kan kalmeren. Wij raden je ook aan om begeleiding te zoeken van een gedragstherapeut om een plan op maat te laten maken voor jou en je hond om meer te ontspannen. Ook kan je contact met ons opnemen voor een gratis persoonlijk advies voor supplementen die jouw overprikkelde hond kunnen ondersteunen.

Hoe kan je jouw overprikkelde hond kalmeren?

Zorg ervoor dat je jouw hond beloont voor het van nature goed gedrag. Maak niet de fout om alleen te reageren en aandacht te geven als de hond ongepaste dingen doet. Als jouw hond kalm en rustig is kan je dus met rustige stem belonen door bijvoorbeeld te zeggen “knappe hond”.

Let er op dat jouw hond de kans heeft in huis om tot rust te kunnen komen. Zorg voor een veilige rustige plek waar hij zich terug kan trekken om te slapen en waar niemand hem ooit lastig valt. Dus geen aaiende handjes of vaak voorbij lopende personen of dieren. Dit is echt één van de basisbehoeftes van je hond waar je meer over kan lezen bij de Snuffeltuinen. Een hond moet voldoende diep kunnen slapen om alle prikkels van de dag te verwerken. Als er niet genoeg rust is dan zal je hond sneller overprikkeld raken en juist niet kalmeren. Je hond heeft echt voldoende slaap nodig, helemaal als hij overprikkeld is. 14 tot 16 uur per etmaal is een heel goed streven!

Bekijk de dagelijkse activiteiten van je hond en hou deze bij in een dagboek. Als hier veel bij zit dat zorgt voor opwinding (zowel positief als negatief), dan kan je met wat aanpassingen er voor zorgen dat je hond kalmeert. Wandel bijvoorbeeld niet op drukke tijdstippen of drukke plekken. Loop liever een blokje om waarbij je een spannende prikkel voor jouw hond ontwijkt. Misschien is het nu niet de juiste periode om aan groepstraining te doen als jouw hond daar opgewonden van raakt. Zorg er eerst voor dat jouw overprikkelde hond echt tot rust komt en bouw dan rustig de activiteiten weer op voor zover het goed gaat.

Hoe help je je hond nog meer om te kalmeren?

Lees je in over de lichaamstaal van honden en leer stress op tijd te herkennen. Op die manier zal je steeds beter in staat zijn om je hond te ondersteunen.

Creëer een veilige plek voor je hond in huis waar de hond zich kan terugtrekken, met rust wordt gelaten en zich prettig voelt. Bijvoorbeeld een grote hondenmand met zachte kussens, of een bench met een dekentje er overheen waarvan je het deurtje open laat staan. Als je er ruimte voor hebt maak dan zelfs meerdere plekken zodat je hond zelf kan kiezen op elk moment van de dag waar hij wil liggen.

Communiceren, niet commanderen of forceren. Praat niet te veel tegen je hond, geef niet te veel opdrachten. Probeer liever duidelijkheid te geven met lichaamstaal, handsignalen, etc. Gebruik bijvoorbeeld een geluidssignaal zoals een klik met de tong voor aandacht en wijs met je hand of lichaamshouding naar de kant waar je op wil lopen. 

Zorg voor ontspannen wandelingen en activiteiten. Doe bijvoorbeeld aan Hersenwerk en maak snuffelwandelingen aan een lange lijn. Geef je hond (en zijn neus) uitdaging met bijvoorbeeld een op maat gemaakte snuffelmat.

Extra ondersteuning en begeleiding

Ondersteun je hond met supplementen die helpen om beter te slapen, meer ontspannen te zijn en prikkels te verwerken. Hou bij in een dagboek hoe het gaat. Op die manier kan je de vooruitgang (of juist achteruitgang) bijhouden. Als het na een paar weken niet beter gaat met je hond, kan je beter professionele begeleiding zoeken van een gedragstherapeut. Een hond kan lichamelijke klachten krijgen als hij langdurig gestrest is. Het is dus echt wel belangrijk om je overprikkelde hond te helpen kalmeren.

1 gedachte over “Een overprikkelde hond kalmeren

  1. […] Een overprikkelde hond kan kalmeren door rustig te blijven en zich niet tegen de buitenwereld aan te drukken. Als je je hond rustig maakt, zal hij ook rustiger worden. Laat hem dan gewoon naast je of in de buurt liggen. Als je hem probeert vasthouden of vast te pakken, kan dat verstorend werken op zijn kalmte EEN OVERPRIKKELDE HOND KALMEREN. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.