Mijn hond hijgt veel! Wat te doen als je hond veel hijgt?

Het is normaal dat honden hijgen, vooral als het warm is, wanneer ze opgewonden zijn of wanneer ze veel energie verbruiken bijvoorbeeld door te spelen. Net als dat veel honden ook hijgen van stress. Maar erg veel of zwaar hijgen is echter anders en heeft vaak een medische oorzaak. Als jouw hond veel hijgt kan een teken zijn dat je hond gevaarlijk oververhit is, een al dan niet chronisch probleem heeft qua gezondheid of dat er sprake is van letsel. In alle drie situaties kan dat in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

In dit artikel vind je antwoorden op de drie meest gestelde vragen als het gaat om het hijgen van hond. Het is belangrijk dat ieder baasje de antwoorden hierop weet.

  • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van hevig hijgen bij honden?
  • Wat kan ik eraan doen als mijn hond veel hijgt?
  • Wanneer is het tijd om naar de dierenarts te gaan?

Waarom hijgt mijn hond veel: oorzaken en behandelingen

Honden hijgen niet zozeer om adem te halen maar vooral om af te koelen. Sommige honden met korte snuiten en/of misvormde neusgaten hijgen ook om zuurstof binnen te krijgen, maar een gezonde hond hijgt alleen om zijn of haar temperatuur te reguleren. Daarom zie je honden vooral hijgen als ze het warm hebben omdat het bijvoorbeeld buiten warm is of omdat ze zich intensief hebben ingespannen.

Honden halen ongeveer tussen de tien en dertig ademhalingen per minuut, afhankelijk van hun grootte want kleinere honden halen gemiddeld vaker adem dan grotere. Eén van onze eigen honden, Mahru haalt overigens maar 8-9 keer adem, je doet toch niet meer werk dan nodig is he. Het is belangrijk om te weten hoe jouw hond normaliter ademhaalt zodat je eventuele veranderingen meteen opmerkt.

Een van de meest voorkomende redenen waarom een hond ineens veel of zwaar gaat hijgen is zonnesteek. Het is normaal dat een hond na inspanning sneller gaat ademen of gaat hijgen. Zeker als het wat warmer is. Sommige rassen zoals (Franse) buldoggen, mopshonden en anderen met een kortere snuit zijn daar veel gevoeliger voor. Het is droevig om te zeggen maar deze honden mogen zich zeker bij warm weer niet te zwaar inspannen. Maar het kan dus ook een zonnesteek zijn. De naam doet vermoeden dat hier per se ‘zon’ voor nodig is, maar het gaat puur om de gevolgen van warmte of hitte. We kennen ook de term hitteberoerte. Het verschil tussen zonnesteek en hitteberoerte is dat de eerste een plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur betreft en de tweede wordt veroorzaakt door een constante hoge omgevingstemperatuur. Later in dit artikel geven we advies als het gaat om je hond veilig te laten afkoelen.

De tweede grote oorzaak waarom je hond plots veel gaat hijgen is wanneer hij iets verkeerds of giftigs heeft gegeten. Vermoed je deze reden of kun je geen duidelijke reden geven voor het plotselinge hijgen gaan dan meteen naar de dierenarts!

Aandoeningen waarvan je hond veel kan hijgen

Chronische aandoeningen zoals hartfalen, het syndroom van Cushing of diverse ademhalingsstoornissen kunnen allemaal zware ademhaling of hijgen bij honden veroorzaken:

Hartfalen bij je hond

Hartfalen: Net als mensen kunnen honden lijden aan hartfalen. Daarbij vertonen honden veel van dezelfde symptomen waaronder problemen met de ademhaling. Ze zijn minder in staat om fysieke inspanning te leveren en ze kunnen gaan hoesten. Hijgen komt derhalve vaak voor bij honden met hartfalen. Daarnaast zal een dierenarts waarschijnlijk medicijnen voorschrijven zoals ACE-remmers en diuretica. Dat zijn medicijnen die de bloeddruk verlagen maar kunnen soms een negatief effect hebben op de ademhaling. Er zijn weinig medicijnen die helemaal geen bijwerkingen hebben, maar ondanks dat is het belangrijk om altijd het advies van je dierenarts op te volgen. Wanneer je echter grote twijfels hebt bij de medicatie die je dierenarts heeft voorgeschreven kun je altijd voor een second opinion gaan bij een andere dierenarts.

Syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing: Bij deze aandoening produceren de bijnieren van de hond te veel cortisol. Dit komt overigens ook voor bij mensen en een van de symptomen is dat een hond veel gaat hijgen. Daarnaast kan er sprake zijn van overmatige honger, veel dorst en plassen, haaruitval en een dikke buik. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk waaronder medicatie.

Ademhalingsstoornissen

Er zijn verschillende ademhalingsstoornissen en ze kunnen allemaal leiden tot zwaar ademen of veel hijgen. Je kunt daarbij denken aan een verlamming van de larynx, ook wel bekend als het strottenhoofd. Maar ook longontsteking of tumoren in de longen kunnen ertoe leiden dat een hond gaat hijgen. 

Kan een hond hijgen van pijn?

Een oorzaak die we gemakkelijk over het hoofd zien als het gaat om hijgen is pijn. Een hond kan zich hebben verwond of ergens pijn hebben zonder dat we het weten. Honden kunnen ons immers niet vertellen dat ze zich hebben bezeerd. Als baasje is het dus belangrijk dat we goed opletten. Hijgen is namelijk één van de meest voorkomende symptomen van pijn. Het is dus heel goed mogelijk dat je hond een blessure heeft opgelopen en daarom veel hijgt.

Andere symptomen van (veel) pijn zijn veel onder meer vergrote pupillen, minder zin in eten, tegenzin om te gaan liggen of om op te staan, rusteloosheid, angstig gedrag of veel likken op bijten op de plek waar het pijn doet. Sommige honden gaan kwispelen wanneer pijn hebben en dit gedrag maskeert dus hun pijn.

Pijn kan ook het gevolg van een interne verwonding zijn. Een aanrijding of een val hoeft niet per se uiterlijke verschijnselen te hebben. Daarnaast zien we door hun vacht eventuele blauwe plekken niet of nauwelijks. Interne pijn is dus nog moeilijker te herkennen, maar zeker wanneer het de organen betreft is het absolute noodzaak dat je direct naar de dierenarts gaat.

Hijgen door medicatie

Sommige medicijnen, zoals Prednison, kunnen ook leiden tot hijgen bij honden. Als je denkt dat het hijgen door de medicatie wordt veroorzaakt neem dan contact op met je dierenarts.

Andere oorzaken van dat je hond veel hijgt

Zware ademhaling of diep, intens hijgen kan ook een symptoom zijn van eclampsie, ook wel melkkoorts genoemd. Eclampsie is een levensgevaarlijke aandoening die moeders met pups en melk geven treft; lage calciumspiegels in het bloed leiden tot een hele reeks aan symptomen zoals het onvermogen om te staan ​​of te lopen, schudden, trillen, epileptische aanvallen. Wanneer de hond niet met spoed wordt behandeld door de dierenarts leidt dit tussen 8-12 uur tot de dood.

Een hond kan ook last hebben van allergieën. Daarnaast kunnen infecties of irritatie in de longen en luchtwegen een piepende ademhaling en hijgen bij honden veroorzaken.

Belangrijk is dat je bij elke onverklaarbare verandering van de ademhaling, wanneer een hond bijvoorbeeld ineens veel gaat hijgen zonder dat daar reden voor lijkt te zijn, contact opneemt met de dierenarts. Hetzelfde geldt voor hoesten of een piepende ademhaling. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hond normaliter hijgt zodat je veranderingen eerder opmerkt.

Zonnesteek: heel gevaarlijk voor je hond

Om terug te komen op oververhitting of zonnesteek. Dit is een medisch noodgeval en een van de vaakst voorkomende redenen waarom een hond veel en zwaar gaat hijgen. Een snelle reactie van jou kan het leven van je hond redden.

In het geval van zonnesteek is er dus sprake van een plotselinge verhoging (of langdurig in een te warme omgeving in het geval van hitteberoerte) van de lichaamstemperatuur. Naast overmatig hijgen komen de volgende symptomen voor: Je hond heeft glazige ogen, is verzwakt, heeft een snelle hartslag, kwijlt, moet overgeven, of diarree. Wanneer je gebruik maakt van een rectale thermometer kan deze temperaturen van 40 graden of zelfs hoger aangeven. Deze moet met spoed omlaag, des te langer een hond zo oververhit is des te groter de schade, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Wat te doen als je hond zonnesteek heeft

Verplaats je hond direct naar binnen, een schaduwrijke of andere koele plek.

Dompel je hond onder in koel water (vermijd ijskoud water omdat dit de bloedvaten vernauwt en daarom afkoeling moeilijker gaat). Je kunt ook koude handdoeken op de borst, nek en hoofd van je hond leggen. Je kunt eventueel een tuinslang gebruiken mits de hond er niet bang voor is en mits het geen ijskoud water betreft. In sommige gevallen kan er in de zomer warm water uit de tuinslang komen ook dat is natuurlijk niet goed. Heeft je tuinslang een ‘douche’-stand kun je deze ook gebruiken, zet de kraan niet vol open, je wilt je hond geleidelijk afkoelen en niet de schrik van hun leven geven.

Geef je hond koel maar dus niet koud, water. Geef ze ijsblokjes aan te likken, of maak hondenijsjes waaraan ze kunnen likken.Neem ondertussen contact op met je dierenarts want een hond kan nog steeds schade hebben opgelopen. Denk daarbij aan schade aan de organen of neurologische schade.

Vanzelfsprekend is de beste manier om zonnesteek te beheersen, de warmte vermijden. Laat je hond niet achter in een geparkeerde auto. Zelfs wanneer je hond het vervelend vindt om alleen thuis te blijven, is dat nog altijd een betere optie dan je hond mee te nemen in een warme/hete auto. Zorg er verder voor dat je hond altijd schaduw heeft, vers water hebben en naar binnen kunnen tijdens het heetst van de dag.

Wat moet je doen als je hond veel hijgt?

Er zijn dus vele redenen waarom een hond veel hijgt. En we kunnen het niet genoeg benadrukken. Wanneer een hond ineens gaat hijgen zonder aanwijsbare reden neem altijd meteen contact op met je dierenarts!

2 gedachten over “Mijn hond hijgt veel! Wat te doen als je hond veel hijgt?

  1. […] zijn gek op broeken. Ze houden van alles met een hond hijgt veel gat erin, en vooral van broeken met veel! Broeken zijn het perfecte accessoire voor honden omdat ze […]

  2. […] het op mode aankomt, valt niet te ontkennen hond hijgt veel dat honden hun eigen stijl hebben – of we dat nu leuk vinden of niet. En wie kan die […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.