Winkelwagen
hond gaat achter fietsers aan

Mijn hond gaat achter fietsers aan!

Als trotse hondenbezitter weet je maar al te goed hoe vervelend het kan zijn wanneer je hond de neiging heeft om achter fietsers, joggers of andere verkeersdeelnemers aan te rennen. En mogelijk zelfs naar hen te blaffen, grommen, happen of bijten. Niet alleen is dit onprettig voor de persoon die achterna gezeten wordt, het kan ook gevaarlijk zijn. Daarnaast brengt het risico’s met zich mee voor zowel jou als begeleider als voor je hond zelf. Denk hierbij aan situaties waarin je hond aan de lijn trekt en jou omver kan trekken. Of waarbij je hond tussen het verkeer terechtkomt en gewond raakt of een ongeluk veroorzaakt. Je zal ook een minder vriendelijke fietser kunnen tegenkomen, die hem een trap geeft…

Het is daarom belangrijk om aan de slag te gaan met dit probleemgedrag. In dit artikel delen we effectieve tips en strategieën om te voorkomen dat je hond achter fietsers en joggers aan gaat.

Waarom jaagt een hond hardlopers en fietsers na?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond de neiging heeft om achteraan te rennen. De drie meest voorkomende redenen zijn als volgt:

  1. Het jachtinstinct: De snelle beweging, vooral wanneer deze zich van de hond af beweegt, triggert het natuurlijke jachtinstinct bij je hond. Hoewel dit gedrag normaal is voor roofdieren, kan de intensiteit ervan verschillen per hond of hondenras.
  2. Angst: Je hond kan de hardloper, fietser, brommer of andere verkeersdeelnemers als bedreigend ervaren en met zijn gedrag proberen ze weg te jagen.
  3. Spelgedrag: Sommige honden leren al snel dat het najagen van bewegende objecten een leuk spelletje is, vooral wanneer ze zich vervelen.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond dit gedrag vertoont, omdat dit bepalend is voor de aanpak die je moet volgen om het gedrag van je hond in goede banen te leiden.

Effectief management

In alle gevallen is effectief management essentieel. Zorg ervoor dat je hond geen kans krijgt om achter fietsers en joggers aan te gaan. Dit is niet alleen belangrijk voor ieders veiligheid, maar ook omdat het gedrag op zichzelf belonend kan zijn. Zowel voor honden die het leuk vinden om achteraan te rennen, als voor honden die deze bewegende objecten juist eng vinden. Want uiteindelijk gaan de objecten altijd weg (hoewel de hond niet weet dat ze dat sowieso van plan waren) en dan heeft je hond succes met zijn actie. Hou hem dus veilig aan de lijn totdat je het gedag onder controle hebt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat straffen of corrigeren van je hond niet effectief is bij dit gedrag. De hond heeft immers al zijn beloning gehad door het najagen zelf. Bovendien draagt straffen bij aan de opwinding en verergert het de situatie daarmee alleen maar. In het algemeen, en zeker in dit geval, is het beter om gewenst gedrag te belonen.

Handige tips

Hier zijn enkele handige tips om te voorkomen dat je hond achter fietsers en joggers aan gaat:

  1. Houd je hond altijd aangelijnd om het najagen te voorkomen.
  2. Kies routes waar je zo min mogelijk fietsers, joggers en dergelijke tegenkomt. Kijk dus van te voren ook als je in een nieuw gebied gaat wandelen, of er mountainbikeroutes door heen lopen.
  3. Gebruik geen flexi- of uitrollijn bij het uitlaten van je hond. Hoe langer de lijn, hoe meer snelheid je hond kan maken. Bovendien ontstaat er met elke meter die uitrolt een grotere kracht in het voordeel van de hond. Daardoor wordt het steeds moeilijker om je hond onder controle te houden. Gebruik in plaats daarvan een normale riem van ongeveer 2 a 3 meter, die comfortabel in de hand ligt en waarmee je je hond goed kunt vasthouden.
  4. Oefen gewenst gedrag met je hond. Vraag jezelf eerst af: wat wil je dat je hond doet wanneer er hardlopers of fietsers passeren? Oefen dit gedrag eerst zonder afleiding en voeg geleidelijk aan meer afleiding toe. Totdat je kunt oefenen met daadwerkelijke hardlopers of fietsers in de buurt.
  5. Als je hond andere verkeersdeelnemers eng vindt en uitvalt om ze weg te jagen, werk dan ook eerst aan het verminderen van zijn angst.
  6. Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt en een uitlaatklep heeft voor zijn energie. Dit helpt de motivatie om achter hardlopers en fietsers aan te gaan verminderen.

Gedragstherapie

Als je aan de slag wilt gaan om dit probleemgedrag op te lossen, maar je weet niet zeker welke motivatie je hond heeft of hoe je moet beginnen, dan zijn er gedragsdeskundigen om je te helpen.

Door deze effectieve tips toe te passen en consequent te zijn in je aanpak, kun je de neiging van je hond om achter fietsers en joggers aan te gaan verminderen. Onthoud dat geduld, consistentie en positieve versterking essentieel zijn bij het trainen van je hond. Samen kunnen jullie werken aan een veilige en aangename wandelervaring voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen