Magnesium voor Honden: Alles wat je moet weten.

Magnesium voor Honden: Alles wat je moet weten.

Honden, net als mensen, hebben een voedzaam dieet nodig om fit en gezond te blijven. Dit is de reden waarom de meeste baasjes veel tijd besteden aan het onderzoeken van merken en het leren kiezen van het beste voedsel voor hun hond. Hondenvoer-etiketten vermelden doorgaans ingrediënten en mineraalgehalte, inclusief magnesium. Maar wat is precies de functie van magnesium en hoeveel zou je hond moeten consumeren?

Wat doet magnesium voor honden?

Magnesium speelt een rol in cognitieve functies, metabolisme, cardiovasculaire functies, zenuwfuncties en meer. Het is essentieel voor de dieet van je huisdier om een magnesiumtekort te voorkomen. Magnesium helpt ook bij spierfunctie, inclusief het gezond houden van het hart van een hond, en is een belangrijk onderdeel van rode bloedcellen.

Magnesium ondersteunt de gezondheid van hart en botten en is een van de belangrijkste en meest voorkomende mineralen in het lichaam van een hond. De meeste honden lijden honden niet aan magnesiumtekort zolang ze gezond zijn en een gebalanceerd dieet eten.

Factoren die het magnesiumniveau kunnen veranderen.

Factoren zoals leeftijd en angst en omgevingstemperatuur kunnen de magnesiumniveaus van een hond beïnvloeden. Angstige honden hebben vaak een lager niveau van magnesium, studies laten zien dat extra magnesium kan helpen bij angst. De rol van magnesium is moeilijk te bepalen omdat de studies veelal een combinatie van ingrediënten onderzochten. Magnesium wordt veelal gecombineerd met zink en visolie.

Onderzoeken naar magnesium en honden

Bevindingen van Izumi Ando en collega’s van de Universiteit van Tokyo suggereren dat de serumniveaus van magnesium kunnen worden beïnvloed door weersfluctuaties zoals luchttemperatuur, nervositeit in ongewone situaties, leeftijd, en fysieke stress veroorzaakt door oefening. De resultaten geven aan dat magnesium-suppletie overwogen moet worden voor werkende honden, honden die naar een nieuwe omgeving verhuizen of reizen, en honden gedurende de winter.

Lees hier het onderzoek: Analysis of serum magnesium ions in dogs exposed to external stress: A pilot study – PMC

Onderzoek van Gisèle Pickering en collega’s van de Universiteit van Clermont-Ferrand tonen aan dat magnesiumtekort en stress, beide veel voorkomend onder de algemene bevolking, verhogen op termijn het risico op gezondheidsproblemen. Onderzoek toont aan dat magnesium een cruciale remmende bij vele dieren waaronder mensen en honden. Een lage magnesiumstatus wordt vaak gevonden bij mensen met psychologische stress, wat suggereert dat stress magnesiumverlies kan verhogen en een tekort aan magnesium de gevoeligheid voor stress kan versterken, leidend tot een vicieuze cirkel van magnesium en stress. Deze review heroverweegt het concept van de vicieuze cirkel van magnesium en stress met recente gegevens.

Lees hier het onderzoek: Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited

Waarom heeft je hond magnesium nodig?

Magnesium is cruciaal voor botgezondheid, metabolisme en energieproductie, spierfunctie, ondersteuning van het zenuwstelsel, enzymreacties en hartgezondheid. Hormoon-gerelateerde functies zijn ook afhankelijk van magnesium, wat cruciaal is voor de regulering van stemming en gedrag.

Voedselbronnen van magnesium voor honden

Magnesium voor honden kan worden gevonden in een breed scala aan voedselbronnen die veilig zijn voor honden om te eten, waaronder vis, orgaanvlees, botmeel, bonen, volle granen, groenten en fruit. Een gezonde hond, zonder gedragsproblemen krijgt genoeg magnesium binnen mits hij een goed dieet volgt.

Waarom bevatten supplementen magnesium-citraat?

Magnesium-supplementen komen in meerdere vormen, citraat is de bekendste hiervan. Magnesiumcitraat wordt gebruikt in supplementen vanwege de goede absorptie, hoge biologische beschikbaarheid, en milde effecten op het spijsverteringsstelsel, wat het een effectieve en gebruiksvriendelijke optie maakt voor het aanvullen van magnesium.

Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort?

Een juiste dosering magnesium voor honden is belangrijk. Symptomen van magnesiumtekort kunnen lethargie, onregelmatige hartslag, desoriëntatie, trillingen en verlies van eetlust omvatten.

Kan mijn hond te veel magnesium binnenkrijgen? 

In uitzonderlijke gevallen kan een hond te veel magnesium krijgen. Dit komt bijna altijd doordat baasjes veel te hoge doses van een supplement geven. Mensen merken bijvoorbeeld een positief effect van wat extra magnesium en denken dan al snel: ‘hoe meer hoe beter!”. Dat is niet het geval, volg altijd de richtlijnen op de verpakking of van een specialist. Gezonde hondenvoeding bevat nooit te veel magnesium. Tekenen van te veel magnesium omvatten spierzwakte, misselijkheid, braken, ademhalingsdepressie, lage bloeddruk en hartstilstand.

Wanneer heeft je hond extra magnesium nodig?

Zoals gezegd zijn magnesiumsupplementen niet noodzakelijk voor gezonde honden die voldoende magnesium in hun dieet krijgen. Maar er zijn factoren die van invloed zijn. Honden kunnen meer magnesium verliezen tijdens periodes van kou of hitte. Oude honden hebben vaak baat bij extra magnesium. Angstige en agressieve honden hebben vaak een lager magnesiumniveau, al begrijpen we niet precies waarom dit zo is. Supplementen kunnen voordelig zijn voor honden met gedragsproblemen of bepaalde ernstige of chronische gezondheidsaandoeningen.

Veelgestelde Vragen

Kan magnesium helpen bij angst in honden?

Meer onderzoek is nodig om te bevestigen hoe magnesium samenhangt met het stressniveau van een hond. Bij mensen is het positieve effect wel bewezen. Meerdere onderzoeken bij honden waarbij magnesium een van de ingrediënten is, laten een positief effect zien. In een Iraans onderzoek met 48 honden waarvan 42 met gedragsproblemen liet zien dat de 42 honden significante progressie maakten. Het duurde een week tot enkele weken tot die verandering plaatsvond. In dit onderzoek werd magnesium gecombineerd met visolie en zink. Lees hier het volledige onderzoek: Effect of Supplementation With Omega-3 Fatty Acids, Magnesium, and Zinc on Canine Behavioral Disorders: Results of a Pilot Study

Welke honden profiteren van magnesiumsupplementen?

Een magnesiumsupplement voor honden is mogelijk niet noodzakelijk als uw hond gezond is. Echter, een supplement kan voordelen bieden voor honden met bepaalde ernstige of chronische gezondheidstoestanden, zoals diabetes, epilepsie en hartziekte. Veel baasjes merken ook verbetering bij tal van gedragsproblemen. Raadpleeg altijd je dierenarts en schroom niet ons te vragen voor advies.

Magnesium voor honden in onze winkel

We hebben verschillende magnesium-supplementen van kwaliteitsmerken zoals De Groene Os, De Dierendrogist en Puur. Bezoek onze winkel.

Magnesium en visolie (omega-3)

Meerdere studies, bij zowel mensen als honden, tonen positieve effecten aan voor de combinatie met visolie. Veel mensen kiezen dan ook voor deze combinatie voor zichzelf en voor hun hond en kunnen gelijktijdig worden gegeven.

Referenties: