Winkelwagen
mag een hond tomaat

Mag een hond tomaat, paprika, peer, wortel…?

Dit zijn de 17 meest gezochte voedingsmiddelen waar baasjes over twijfelen.

De meeste baasjes weten dat honden geen chocola, ui, prei of zoetstoffen mogen eten. Er is echter een hele reeks aan voedingsmiddelen waar baasjes het gewoon niet zeker weten. Zoals mag je hond tomaat? Wij hebben een klein onderzoekje gedaan waarin we uit hebben proberen te vogelen wat nou de producten zijn waar de meeste vragen over zijn. We zijn uiteindelijk tot een lijstje van zeventien verschillende voedingsmiddelen gekomen waarover de meeste onduidelijkheid over bestaat. 

Mag een hond komkommer eten?

Ja! Honden mogen komkommer eten. Komkommers bevatten weinig suiker en zout en eigenlijk voornamelijk water. Komkommers zijn volledig veilig.

Mag een hond tomaat eten?

Ja/Nee. Honden mogen alleen tomaten wanneer ze goed rijp zijn. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en zowel stam als bladeren bevatten gifstoffen. Dit geldt ook voor groene tomaten. Rijpe tomaten zijn veilig zolang je de hoeveelheid beperkt houdt. Tomatensaus bevat vaak suiker, zout en andere toevoegingen die niet goed zijn voor je hond. Maar een goed baasje maakt natuurlijk zijn eigen tomatensaus. Dus, mag een hond tomaat? Niet altijd en niet in elke vorm. Of een hond tomaat mag is dus afhankelijk van een aantal zaken.

Mag een hond broccoli en bloemkool eten?

Ja, mits in kleine hoeveelheden. Honden mogen broccoli en bloemkool eten. Ze bevatten allerlei gezonde stoffen en weinig calorieën. Beiden zitten echter bomvol vezels wat kan leiden tot maag- darmproblemen. Daarnaast bevatten ze als kruisbloemigen isothiocyanaat, dat is een stofje die in kleine hoeveelheden geen problemen geeft. Te veel kan echter leiden dat deze stof wordt omgezet in een mogelijk fatale gifstof. Zelf eet ik deze groenten alleen de dag voor m’n rustdag. Kruisbloemigen zijn nooit een goed idee wanneer er een zware training op het programma staat.

Mag een hond ook wortel eten?

Ja! Honden mogen wortel. Ze mogen wortels rauw en gekookt eten. In plakjes of gewoon een hele wortel. De honden hier zijn er gek op. Het is verstandig dat je ze goed schoonmaakt en ook hiervoor geldt dat je niet al te veel moet geven. Wortels bevatten vitamine A en dat is belangrijk voor een hond. Een overschot aan vitamine A is echter giftig. Daarnaast bevatten wortels relatief gezien veel suiker. 

mag een hond spinazie peer
Samen eten is gezellig, vraag maar aan Jura!

Mag een hond kiwi eten?

Ja! Honden mogen kiwi en ze mogen eveneens de schil. Kiwi zit barstensvol goede voedingsstoffen, al zijn deze in het geval van de kiwi minder van belang voor een hond dan voor ons. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de schil van een kiwi ook gewoon eetbaar. Ik heb nooit zin om een kiwi te schillen en eet ze dus met huid en haar. Geef je hond echter geen hele kiwi omdat ze erin kunnen stikken. Daarnaast bevat voornamelijk de schil veel vezels. Vezels zijn belangrijk, maar teveel leidt tot maag- darmproblemen.

Mag een hond spinazie eten?

Ja, een hond mag spinazie eten. Veel honden zijn zelfs dol op spinazie. Het enige nadeel van spinazie is dat het oxaalzuur bevat. Wanneer een hond (en dit geldt ook voor ons) veel oxaalzuur binnenkrijgen kan dit tot gevolg hebben dat andere voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. In dit geval gaat het om calcium. Maar een hond moet echt veel spinazie eten wil dit gebeuren. Oxaalzuur kan eveneens leiden tot leverschade.

Mag een hond watermeloen eten?

Ja/mits. Ja een hond mag watermeloen eten mits de zaadjes zijn verwijderd. Watermeloen bestaat voornamelijk uit water (ja echt!) maar bevat ook een aantal vitamines. Een hond zal geen last krijgen van een meloenpitje, maar het is beter om ze eerst te verwijderen. Andere meloenen bevatten overigens meer suiker maar vormen verder ook geen gevaar.

Mag een hond druiven eten?

Nee. Een hond mag geen druiven eten, dit geldt eveneens voor pitloze druiven en rozijnen. Druiven zijn giftig voor honden al weten we nog steeds niet precies welke stof hier precies verantwoordelijk voor is. Opvallend is dat dit ook geldt voor pitloze druiven terwijl over het algemeen bij fruit de pit alleen giftig is. 

Mag een hond pindakaas eten?

Ja/mits. Ja een hond mag pindakaas eten, mits het 100% pindakaas is zonder toevoegingen. In dat geval is pindakaas een uitstekende toevoeging aan het dieet van een hond. In tegenstelling tot pinda’s en andere noten kan een hond heel goed pindakaas verteren en profiteren van alle goede vetten en eiwitten.
In sommige pindakaas is echter palmolie toegevoegd, dit is niet alleen een slechte vorm van vet, het is eveneens milieuonvriendelijk. Aan andere pindakaas kan zout, suiker of xylitol zijn toegevoegd. De eerste twee zijn niet goed voor een hond, xylitol kan dodelijk zijn.

Mag een hond eieren eten?

Ja, een hond mag eieren eten. Maar vergeet niet dat de kwaliteit van een ei enorm kan verschillen. Geef bij voorkeur eieren van eigen kippen of biologische eieren. Eieren bevatten goede vetzuren, eiwitten en allerlei mineralen. Je kunt ze van tevoren schillen maar dat is niet nodig. Sommige mensen geven de voorkeur voor rauwe eieren maar deze bieden geen voordelen ten opzicht van gekookte eieren. De kans op een salmonella-besmetting is wel veel groter bij rauwe eieren. 

Mag een hond melk of karnemelk drinken?

Ja, een mag zowel melk als karnemelk drinken. Echter, niet alle honden kunnen even goed tegen lactose en een redelijk percentage is zelfs volledig lactose-intolerant. Het is niet moeilijk om uit te vogelen of je hond intolerant is. Wanneer een kleine hoeveelheid melk al leidt tot de maag- darmproblemen zoals het laten van (veel) scheten of erger nog, diarree dan kan een hond hoogstwaarschijnlijk slecht omgaan met lactose. Lactose is overigens een suiker en moet daarom per definitie niet te veel worden gegeven. Sojamelk of havermelk is in veel gevallen een betere optie (let op zoetstoffen!). In sommige gevallen kan een hond daar ook allergisch voor zijn. 

Mag een hond yoghurt eten?

Ja, een hond mag yoghurt eten. Voor yoghurt gelden dezelfde waarschuwingen als voor melk en karnemelk. In yoghurt zitten veel meer goede bacteriën en kan daarom een nuttige aanvulling zijn op het dieet. Geef alleen yoghurt waar geen zoet- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Kefir is een goed alternatief voor yoghurt en bevat minder lactose dan zowel melk als yoghurt. 

Mag een hond peer eten?

Ja, een hond mag peer eten. Nu zitten er in peer niet heel veel nuttige stoffen voor een hond maar peren zijn onschadelijk. Perenpitjes bevatten net als appelpitjes cyanide. Cyanide is zo ongeveer de giftigste chemische stof die in de natuur voorkomt. Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. Maar de hoeveelheid die in bijvoorbeeld peren, appels en cassave voorkomt is dermate klein dat het geen gevaar vormt. Daarnaast kan de lever het gemakkelijk omzetten in een onschuldige stof. Cyanide is dus niet een gifstof die zich in de loop der tijd opbouwt in het lichaam. 

Mag een hond paprika eten?

Ja, een hond mag paprika eten. Sterker nog, paprika is bijna altijd een goede toevoeging aan het dieet van je hond. Paprika’s zijn rijk aan vitamine A, C, E, B6 en luteïne die allen bijdragen aan een goed immuunsysteem. Hete pepers zijn geen goede optie voor je hond maar zijn niet gevaarlijk. 

Mag een hond banaan eten?

Deze laatste moest ik van onze eigen hond Lazar toevoegen aan de lijst. Ja, een hond moet absoluut banaan eten. Ieder baasje die een banaan eet zonder een stukje met zijn hond te delen is een slechte baas. (noot: dit zijn de woorden van Lazar en niet de onze. Maar bananen zijn veilig voor je hond) 

Gedroogde hondensnacks

Misschien wel de bekendste lekkernijen voor honden zijn gedroogde hondensnacks. Dit zijn vaak gedroogde stukken vlees of delen van een dier zoals bullepees of runderoren. Maar er zijn nog veel meer soorten snacks van verschillende diersoorten zoals paardensnacks, kipsnacks of lamsnacks. Bestel je je snacks (of hondenbrokken) in onze andere webshop Natuurlijke Gedroogde hondensnacks voor het eerst? Met de kortingscode: WOEF krijg je eenmalig 10% korting!

mag een hond banaan kiwi
Lazar eet een stukje banaan
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen