Winkelwagen

Maakt het uit of je hond links of rechts is?

๐—Ÿ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐˜€๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป

Heb je een linkspotige of juist rechts, en maakt dat uit? Het lijkt triviaal om een voorkeur voor links of voor rechts te hebben. De consensus is dat โ€˜handigheidโ€™ bij mensen vooral is aangeleerd en niet aangeboren. Toch heeft 90% van de mensen een voorkeur voor rechts en dus slechts 10% een voorkeur voor links.

Linkshandigen leven korter, zijn vaak ongezonder en hebben vaker ernstige psychologische problemen. Denk hierbij aan schizofrenie, verslavingen en depressie. Maar het gaat niet slechts om uitersten. Ook โ€˜gewoneโ€™ linkshandigen hebben gemiddeld genomen meer problemen om met stressvolle situaties om te gaan. Als extreme linkshandiger moet ik hier natuurlijk wel benadrukken dat generalisaties niet zoveel zeggen over het individu. Maakt het uit of een mens links- of rechtshandig is of dat een hond bij het manipuleren van voorwerpen liever zijn linker- of rechterpoot gebruikt?

Teckeltje

๐—Ÿ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐˜€๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ

Zoals je waarschijnlijk weet stuurt het rechter deel van de hersenen het linkerdeel van het lichaam aan, en vice versa. Wanneer je rechtshandig bent is je linkerhersenhelft dominant, omdat je nou eenmaal een voorkeur hebt voor je rechterhand of rechterpoot. Daarentegen is je rechterhersenhelft dominant wanneer je linkshandig bent. Het idee is dat de linkerhersenhelft geassocieerd wordt met kalm en rationeel gedrag. De rechterhersenhelft lijkt dan weer meer emotioneler te zijn. Het gaat hierbij om (het beheersen van) reactief gedrag zoals uitingen van angst en agressie. Zouden linkspotige honden dan reactiever zijn?

๐—Ÿ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐˜€๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€

Bij mensen geldt dat zoโ€™n 90% een voorkeur heeft van rechts. We noemen dit een populatiebias. Bij honden lijkt deze voorkeur er niet te zijn. De kans dat je hond links of rechts is, is even groot. Wetenschappers vroegen zich af, of net als bij mensen, een voorkeur voor links of rechts (dus linkspotige of rechtspotige honden) verschil maakt in het gedrag van de hond. Onderzoekers van de Queens University van Ierland testten een groep honden die waren gered door een opvangcentrum. In een asiel terechtkomen is natuurlijk een stressvolle situatie en dus is het een goede case om te kijken hoe honden met deze stress omgaan.

Om te kijken of een hond linkspotig is of rechts was gaven ze een Kong. Deze rolt alle kanten op. Honden lieten een duidelijke voorkeur zien voor de ene of de andere poot om de Kong te stabiliseren. Om er zeker van te zijn dat een hond de voorkeur heeft voor รฉรฉn poot, moest de Kong vaak gevuld worden. Geen vervelend onderzoek dus voor de hond. De stress werd gemeten door de concentratie van het stresshormoon, cortisol, in de urine van de hond. Daarnaast werden video-opnamen van het gedrag van de hond geanalyseerd op een verscheidenheid aan stress-gerelateerde activiteiten en signalen. Honden die een voorkeur hadden voor links, de linkspotige honden, toonden veel meer emoties. Ze hadden ook meer moeite om zich aan te passen aan hun nieuwe situatie dan rechtspoten.

๐—ง๐—ฟ๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด

Zelf denk ik dat je de voorkeur voor links of rechts van je hond misschien niet meer kan veranderen. Toch kun je wel degelijk invloed hebben door balansoefeningen te doen of spelletjes, waarbij beide poten moeten worden gebruikt. In die gevallen activeer je namelijk ook de andere hersenhelft. Doe dit wel het liefste met goede begeleiding zoals van een fysiotherapeut die je goed uitlegt wat de juiste manier is van oefeningen doen. En je weet dan ook beter of een bepaalde oefening wel geschikt is voor jouw hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen