Kunnen wij net zo goed ruiken als honden?

Kunnen wij net zo goed ruiken als honden?

Ruiken wij net zo goed als honden?

Mensen zijn veel te negatief over hun zintuiglijke en fysieke kwaliteiten. “Honden kunnen wel een miljoen keer zo goed ruiken!”, “Haviken zien duizend keer zo scherp als mensen!” Soms lijkt het wel of we helemaal niets kunnen als je de mensen zo hoort praten. Alsof ons lichaam slechts een middel is om ons grote brein van vergadering naar vergadering te vervoeren.

De realiteit is echter een stuk genuanceerder en iets complexer. Zo hebben mensen een uitstekend reukvermogen. Het percentage van ons brein dat we voor geur gebruiken is weliswaar veel kleiner dan die bij honden, maar ons brein is dan weer groter. Het reukcentrum is dan wel kleiner maar tegelijkertijd bevinden zich meer neuronen in dat kleinere gebied.

Zo slecht is onze neus niet

Ik ga hier niet beweren dat mensen beter kunnen ruiken dan honden. Honden hebben gemiddeld genomen een veel betere neus. Geur is echter niet alleen een kwestie van sterkte. Mensen zijn heel goed in het ruiken van specifieke geuren. Wij kunnen bijvoorbeeld veel fruit zelfs beter ruiken dan honden. Fruit is natuurlijk altijd belangrijk geweest in onze evolutie. Mensen kunnen overigens een miljard verschillende geuren waarnemen. Dus er zijn talrijke gevallen te verzinnen waar wij beter geuren kunnen waarnemen dan honden. Maar we moeten dan wel onze neus blijven gebruiken, iets wat we niet veel meer doen. Je hebt je neus niet nodig om de winkel te vinden en we gaan er van uit dat het voedsel daar vers is.

Op pad met mijn neus

Wanneer ik een uur of drie in de warmte ga hardlopen blijven de honden thuis. Dat is veel te warm voor ze. Daarnaast, ik ga op zoek naar vlierbloesem, dat is iets wat ik gemakkelijk op geur kan en de honden niet. Ik hoef geen vlier te zien om ‘m te ruiken. Wanneer ik ook nog eens eetbare en medicinale paddenstoelen in de boom zie, klim ik naar boven. Met een arm hang ik aan een tak en met een lange stok tik ik de paddenstoelen van de stam af. Dat doen weinig diersoorten ons na. (Hoera voor opponeerbare duimen!)

De mensen om me heen maak ik blij met een fles siroop. Voor de honden bak ik wat paddenstoelen. Lekker bij de brokjes. We hebben wat aardbeiplantjes gekregen en de verse aardbeien hou ik voor mezelf. De felrode kleur geeft aan dat ze rijp zijn. Het feit dat we meer kleuren zien dan de meeste dieren (zoals honden en dolfijnen) is een ander verhaal. Onze perceptie is uitstekend en het is een broodje aap dat mensen niets kunnen.