Winkelwagen
kinderen voorlezen aan hun hond

Kinderen die hardop voorlezen aan hun hond verbeteren het best

Samenvatting van het onderzoek over dat kinderen die hardop voorlezen aan hun hond, hun leerprestaties het meest verbeteren:

  • Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan één op de vijf leerlingen op de basisschool zeer slecht kan lezen.
  • Canadees onderzoek heeft aangetoond dat hardop voorlezen aan iemand de algemene leesprestaties van slechte lezers kan verbeteren.
  • Hardop voorlezen van kinderen aan een hond verbetert het begrijpend lezen nog meer dan als ze voorlezen aan een volwassene.

Het onderzoek naar kinderen die voorlezen aan honden

Lezen is een essentiële vaardigheid. Volgens de National Assessment of Educational Progress in Amerika leest 32 procent van de vierdeklassers en 24 procent van de achtsteklassers niet op basisniveau. Kinderen die na de eerste klas nog niet goed hebben leren lezen hebben 90% kans dat ze dit in de vierde klas nog steeds niet kunnen. Kinderen die aan het einde van de basisschool nog steeds niet goed genoeg kunnen lezen hebben vier keer zoveel kans ze de middelbare school niet eens afmaken.

Honden als leesassistenten

Het Reading Education Assistance Dogs-programma werd in 1999 werd geïnitieerd door Intermountain Therapy Animals. Het leerproces is heel eenvoudig. Het kind mag een boek kiezen op zijn huidige competentieniveau en gaat zitten en leest de hond hardop voor.

De hond zorgt voor een niet-oordelende en sociaal ondersteunende aanwezigheid, en door dichtbij te blijven en aandacht te schenken aan het kind, zorgt de hond voor een positieve bekrachtiging die zowel het zelfrespect als de motivatie van het kind verbetert.

Het effect van voorlezen aan een hond testen

Een recente studie probeerde de vooruitgang die de kinderen maakten in mondeling lezen en begrijpend lezen te vergelijken onder twee omstandigheden, namelijk met het kind dat voorleest aan een volwassene versus het kind dat voorleest aan een hond.

De procedure was eenvoudig. Bij het voorlezen aan de volwassene zat het kind naast hen en als ze tijdens de sessie aansporing of ondersteuning nodig hadden, reageerde de volwassene door ze te helpen met onbekende woorden of aan te moedigen om door te gaan. In het geval van het voorlezen aan de hond was er één verschil, het kind las voor aan een hond, niet aan een volwassene. De geleider van de hond was ook aanwezig en hielp de leerling op dezelfde manier als wanneer het kind alleen voorlas aan een volwassene.

Helpen honden kinderen echt om beter te lezen?

Na allerlei statistische analyses kwamen de onderzoekers tot de volgende conclusie:

“We ontdekten dat terwijl het lezen in beide omstandigheden verbeterde, de door honden ondersteunde leesondersteuning bijdroeg aan grotere winsten in zowel mondeling lezen als begrijpend lezen dan de interventie door volwassenen.”

De resultaten van dit onderzoek lijken te suggereren dat als je kind moeite heeft met lezen het kan helpen hem of haar aan de hond te laten voorlezen. Laat je kind korte sessies hardop voorlezen aan de hond, terwijl je in de buurt zit om niet-oordelende ondersteuning te bieden (net als je hond).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen