Winkelwagen
hond moe maken

Je hond moe maken: 10 leuke tips!

Je hond moe maken, hoe doe je dat? Waar worden honden moe van? Elke hondeneigenaar heeft zich dit wel eens afgevraagd. En dan gaat het niet eens specifiek om “je hond moe maken” als wel om er voor te zorgen dat jouw hond zich gelukkig en voldaan voelt. Want honden die niet genoeg stimulatie krijgen, kunnen rusteloos, destructief, moeilijk te trainen en soms agressief zijn.

Net als bij mensen, zullen honden gezond en gelukkig zijn wanneer ze een goede balans krijgen tussen mentale en fysieke stimulatie. Je moet er rekening mee houden dat je hond elke dag een bepaalde hoeveelheid energie heeft. Als hij of zij zoveel energie ook kan inzetten, zal hij of zij zich voldaan voelen. Dus het is belangrijk om te weten hoe je dat doet, je hond moe maken. Wat jouw hond nodig heeft, zal zeker kunnen verschillen van een andere hond; ras, leeftijd, grootte en temperament spelen allemaal een rol. Dat geldt ook voor het humeur van jouw hond op een bepaalde dag. 

Hoe kan je je hond moe maken?

Wij geven je hier een leuke lijst met dingen die je kan doen om je hond moe te maken en je hond te vermaken. Niet alles zal even geschikt zijn voor alle honden. Elke hond heeft zo zijn eigen voorkeuren en mogelijkheden zoals we al noemden. Maar dit is een mooi startpunt om op goede ideeën te komen. Het is een gevarieerd geheel van mentale spelletjes voor honden (oftewel hersentraining voor honden) als ook dingen die je kan doen waarmee je hond zijn energie kan kwijtraken. Leer dus alles over hoe je je hond kan bezighouden in deze blog. 

1. Hou een snuffelwandeling 

Een snuffelwandeling is een wandeling aan de lijn (het liefst eentje van 3 meter of langer). Daarbij laat je je hond helemaal het tempo en de route van de wandeling bepalen. Je hond gaat hierbij dus zijn eigen neus achterna, zoekt geuren op, en werkt ze uit. En dus zonder te hoeven haasten omdat jij als baas door wil lopen of geen tijd hebt. Laat het je hond helemaal zelf bepalen! De meeste honden doen op deze manier veel langer over een korter stuk dan bij een ‘normale’ wandeling, omdat hun neus dus de tijd krijgt om alle informatie op te nemen die ze willen. Dit zorgt voor een zeer voldane hond bij thuiskomst!

2. Zoekspelletjes voor de hond 

Mijn honden houden ervan om in het gras te zoeken lekkers dat ik verstop of rondstrooi. Ze zoeken net zo lang totdat ze alles hebben gevonden, en dan nog gaan ze de hele tuin nog eens 3x na voor de zekerheid. Je zal toch niet een brokje laten liggen. Op deze manier kan je van een saaie maaltijd iets veel uitdagenders maken voor je hond. En het is zo makkelijk om te doen! Met één maaltijd per dag je hond zo te laten werken voor zijn eten maak je het al een stuk interessanter. 

Je kan zo een “treat search” ook doen tijdens een wandeling. Strooi wat lekkers in het gras of verstop wat in een boomstam of achter wat takken of bladeren. Verder kan je ook brokjes verstoppen in huis, opgerold in een theedoek of spijkerbroek. Of gewoon door de kamer gestrooid. Verder zijn er veel mooie snuffelkleden te vinden zoals bij de 50-50 Shop steunt Dieren met Bestellingen.

3. Wandelen met je hond op nieuwe plekken

Wandelen met je hond is waarschijnlijk het eerste wat iedereen te binnen schiet als activiteit om je hond moe te maken. Maar, je hebt wandelen en je hebt wandelen. Hierin kan je (mits je hond daar aan toe is) mooie afwisselingen maken die je hond voldaan en tevreden houden. 

Ga eens wandelen op plekken waar je normaal niet komt en wissel verschillende routes af. Een verlaten parkeerterrein, een lege markt op zondagochtend, een industriegebied of een natuurgebied waar je normaal gesproken niet komt… Op dit soort plekken hangen veel geuren die interessant en nieuw voor je hond kunnen zijn. Je stimuleert hiermee zijn nieuwsgierigheid en laat hem nieuwe dingen ontdekken. Dit kan heel vermoeiend zijn door alle nieuwe indrukken die worden opgedaan. Afwisseling in de routes die je wandelt met je hond houdt het interessant! 

4. Sporten met je hond

Voor een gezonde, fitte hond zonder lichamelijk ongemak zijn er ook verschillende sporten die je samen kan doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hardlopen met je hond. Dit kan in principe rustig worden opgebouwd vanaf het moment dat jouw hond is uitgegroeid. Zorg er voor dat het niet te warm is (zeker niet warmer dan 18 graden), dus ga liever vroeg in de ochtend en loop in de schaduw / in het bos op onverharde paden. Laat je hond in draf lopen en niet in galop. 
 • Zwemmen met je hond. Dit is een heel fijn alternatief voor de warme maanden. Let wel op waar je gaat zwemmen met je hond. Niet overal is het toegestaan en niet elk water is even geschikt. Zandafgravingen kunnen op plekken plotseling veel dieper en kouder zijn bijvoorbeeld. In veel water ontstaat in de zomermaanden ook blauwalg of andere ziekmakende beestjes die je wil voorkomen. Let ook op of je hond niet veel te veel water hapt en binnenkrijgt. 

Voor alle sporten geldt dat je ze rustig moet opbouwen en goed naar de mogelijkheden van je hond moet kijken op fysiek gebied. 

5. Mentale spelletjes voor honden

Er zijn verschillende benamingen voor mentale spelletjes voor honden: hersengymnastiek voor honden, hersenwerk voor honden, hersentraining voor honden, hersenspellen voor de hond, denkspelletjes voor je hond, intelligentiespelletjes voor honden, etc. Het komt allemaal neer op: Hersenwerk voor honden is zoeken naar iets lekkers in verschillende materialen. Het is een gezamenlijke bezigheid en iets dat je op het niveau van je hond moet aanbieden. Elke hond heeft zo zijn voorkeuren en mogelijkheden. Het beste wat je kan doen is een kleine cursus volgen bij Hersenwerk voor honden of meedoen op hun Facebook groep of e-mail challenge om er bekend mee te raken en inspiratie op te doen. Dit is een heel andere vorm van je hond moe maken: mentaal in plaats van lichamelijk.

6. Neuswerk voor honden

Neuswerk voor honden, hieronder verstaan we speuren, zoeken, sorteren. Kijk bijvoorbeeld voor leuke speurworkshops bij je in de buurt. Of op de website van Argos Scentwork Academy. Speuren geeft honden heel veel voldoening!

7. Spelen met je hond

Niet alle honden spelen en zeker niet alle honden spelen op dezelfde manier. Maar er zijn verschillende spelletjes die je kan verzinnen die jouw band met je hond kunnen versterken, leuk zijn om te doen, je hond veel plezier geven, en ook mogelijkheden tot training (zoals zelfbeheersing) geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Apporteren. Dit kan je doen bijvoorbeeld met een voerdummy te laten apporteren. Of een balletje uit ondiep water laten ophalen. 
 • Samen trekken aan iets. Er zijn genoeg speciale speeltjes te vinden waar je met je hond samen aan kan sjorren. Maar een oude spijkerbroek met een paar knopen in de broekspijpen zal minstens net zo leuk zijn voor je hond. 
 • Stoeien. Sommige honden vinden het heerlijk om ‘nep’ te stoeien. Schijnbewegingen en schijnaanvallen te maken over en weer en daarbij grommende aanvals geluiden te maken. Dit is net als bij het trekken een mooie kans voor het oefenen van zelfbeheersing door tussendoor commando’s als los en wachten te oefenen in wat meer opgewonden omstandigheden dan normaal. 
 • Gek doen. Je hoeft natuurlijk helemaal niet een vooraf vastgesteld spel te doen. Samen zingen, ronddansen en springen kan ook al heel leuk zijn om te doen. Of samen over de grond of in het gras rollen. 

Er zijn vast nog meer leuke spelletjes te verzinnen. Weet je een leuke toevoeging? Laat een reactie achter onder onze blog!

hond met kong
hond met Kong

8. Voerspeelgoed voor honden

Er zijn verschillende speeltjes te krijgen die je kan vullen met voer. Denk aan een Kong voerspeelgoed, een Toppl, of ons assortiment Likmatjes voor je hond. Ook hebben we Slowfeeder bakken en voerspeelgoed van Nina Ottosson. Dit kun je allemaal vullen met voer zodat je hond er even mee bezig is. Je kan Likmatjes en Kongs vullen met natvoer en dan in de vriezer laten opstijven. Een heerlijk ijsje voor hete dagen! Er zijn veel recepten te vinden op internet van wat je allemaal voor lekkers voor je hond er in kan doen. En er zijn uiteraard ook speciale vullingen te koop, zoals van Kong zelf. Maar gewoon wat natvoer voor honden is uiteraard al helemaal prima. Wij geven je ook nog een paar lekkere opties:

 • pindakaas (zorg ervoor dat het geen xylitol bevat dat giftig is voor honden en ook geen zout) gebruik dus 100% pure pindakaas of maak deze zelf van ongezouten pinda’s.
 • gewone ongezoete yoghurt
 • pompoenpuree of gekookte pompoenstukjes (geen pompoenvulling)
 • puree van zoete aardappelen
 • ongezoete appelmoes
 • geprakte bananen
 • ingeblikt voer
 • kippen- of bottenbouillon

Hou natuurlijk wel rekening met eventuele allergieën of smaakvoorkeuren van je hond. Gedroogde hondensnacks zijn ook een lekker alternatief waar je hond en tijdlang zoet mee kan zijn.

9. Leuke trucjes om je hond te leren

Honden vinden het leuk om nieuwe dingen te leren omdat het hun geest actief houdt. Als je altijd dezelfde spellen speelt en dezelfde trucs oefent, kunnen ze zich gaan vervelen. Als je hond al een paar commando’s en trucs heeft geleerd, probeer hem dan een paar nieuwe aan te leren. Heb je geen inspiratie? Er zijn online ontzettend veel cursussen te volgen zowel gratis als betaald. Dus wat houdt je nog tegen? Een goed startpunt voor leuke trucjes om je hond te leren is de Dog University (Nederlands).

 

10. Kauwsnacks voor je hond

Voor veel honden is kauwen een belangrijke bezigheid. Niet alle kauwsnacks die te koop zijn, zijn even veilig of geschikt voor je hond. Hoefjes kunnen splinteren, je hond kan er een te groot stuk van doorslikken (zoals het laatste puntje dat vaak overblijft) met alle gevolgen van dien. Dit geldt ook voor hertengewei waar sterke kauwers splinters vanaf kunnen krijgen. Er zijn ook waarschuwingen te vinden van dat het eigenlijk te hard is en dat er honden zijn die hun tanden erop kapot hebben gebeten of versleten. Gerookte botten zijn ook af te raden omdat deze heel nare verstopping kunnen veroorzaken en ook kunnen gaan splinteren. Alle dragende botten van dieren zijn eigenlijk totaal ongeschikt want te hard. Geef het dus liever niet, er zijn zo veel veiligere keuzemogelijkheden. Zoals:

Wat is de favoriete kauwsnack van jouw hond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen