Winkelwagen
hond bang voor mensen

Is jouw hond bang voor mensen?

Sommige honden worden doodsbang als ze een nieuw persoon ontmoeten. Ze trillen, verstoppen zich, proberen weg te rennen, gaan blaffen uit angst, of laten hun plas lopen. Idealiter zou een hond vrij en vriendelijk reageren bij het kennismaken van een nieuw mens. Als jouw hond bang is voor mensen, is het slim om erachter te komen hoe dat komt. Op die manier kan je hem beter helpen zijn angsten te overwinnen.

Waarom is jouw hond bang voor mensen?

Als je hond bang is voor mensen, kunnen hier een paar verklaringen voor zijn. Het kan verband houden met eerdere ervaringen of misschien is jouw hond van nature schichtig.

  • Een verklaring zou genetica kunnen zijn. Een verlegen of timide hond heeft meer kans op een pup met dezelfde aanleg. Honden met een algemene angst voor iedereen die ze tegenkomen, hebben hun angst misschien geërfd van één van hun ouders.
  • Als een pup niet aan genoeg verschillende mensen wordt blootgesteld, kan hij als volwassene bang worden voor vreemden. Daarom is het belangrijk dat puppy’s de kans krijgen om voldoende verschillende mensen te ontmoeten en ermee om te gaan. Deze socialisatie zal hen helpen om in de toekomst meer zelfvertrouwen te krijgen en minder bang te zijn.
  • Als je weet dat je hond in het verleden slecht is behandeld, of zelfs een trauma heeft, is de kans groot dat hij bang is voor mensen. Dan is het ook heel logisch als jouw hond bang is voor onbekende personen.

Hoe kan je je hond helpen minder bang te zijn voor mensen?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met de angst van een hond voor mensen. Elke hond reageert anders – de één kan ineenkrimpen, de ander gromt, blaft of snauwt. Het is van cruciaal belang om je hond te observeren. Een hond leren om niet langer bang te zijn, kost nogal wat inzet en moeite. Je moet consistent te blijven met de training en regelmatig te oefenen, het liefst onder begeleiding van een professionele honden gedragstrainer.

Als je in situaties met onbekende mensen komt en jouw hond is bang voor mensen, let dan op het volgende. Wees zelf niet gestrest en zorg ervoor dat je de lijn niet te strak houdt. Blijf zelf vriendelijk en positief ingesteld. Als jij rustig bent (dus je hartslag en ademhaling ook), dan kan dit je hond helpen om ook comfortabel te blijven. Hij heeft namelijk heel goed door hoe jij je voelt! Een goed voorbeeld stellen is dus zeker belangrijk.

Dwing je hond in ieder geval absoluut niet om kennis te maken met mensen als hij bang is. Dit kan leiden tot meer angst en soms zelfs bijten uit angst. Je hond zal er zeker niks van leren. Je moet een bange hond ook niet door mensen laten lokken, en zeker niet met voer. Door te lokken met voer zal een angstige hond sneller over zijn eigen grenzen gaan, wat kan leiden tot juist meer angst.

Laat je hond het tempo bepalen

Elke hond leert op zijn eigen tempo, en het is belangrijk om dit proces ook op het tempo van jouw hond te doen. Als je niet goed weet hoe dit te bepalen, dan kan je beter de hulp van een hondengedragsdeskundige inroepen. Het kan weken, maanden of jaren duren, maar het is beter om het langzaam op te bouwen!

Wat te doen als er visite komt?

Als er iemand langskomt, zorg er dan voor dat ze jouw hond compleet negeren. Spreek dit heel duidelijk af van te voren. Ze mogen hem zeker niet aaien of oogcontact te maken. Denk je dat diegene niet zal luisteren? Of blijkt na binnenkomst dat de afspraken niet worden opgevolgd? Zet jouw hond dan meteen apart in de tuin of een kamer waar hij rustig kan zijn in plaats van bij de visite.

Het is goed om wat lekkers voor je hond klaar te hebben staan voor de visite, zodat ze die tijdens hun bezoek op de grond kunnen laten vallen. Dit moet je consequent doen, het compleet negeren en strooien met voer bij visite. Zo kan je hond die bang is voor mensen, uiteindelijk leren om visite te associëren met beloningen.

Geef je hond de kans om zichzelf op zijn eigen voorwaarden voor te stellen. Afhankelijk van hoe bang je hond is, kan het minuten of zelfs meerdere bezoeken duren voordat hij zich op zijn gemak voelt bij een vreemde. Als ze eenmaal meer op hun gemak zijn, zullen ze uit zichzelf stappen maken naar de visite toe.

Als je hond ernstige gedragsproblemen heeft, is het misschien een goed idee om hem zijn eigen chill-ruimte in huis te geven, weg van mensen die langskomen. Op die manier kan hij ontspannen en raakt hij niet gestrest als er gasten arriveren. Als jouw hond zich op een agressieve manier gedraagt, is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk professionele hulp te krijgen van een gediplomeerde hondengedragsdeskundige. Ze zullen erachter kunnen komen wat dit gedrag veroorzaakt en ervoor zorgen dat iedereen veilig is als er nieuwe mensen langskomen. Voorkom dat er bijtincidenten kunnen gebeuren!

Wanneer na een tijdje jouw hond naar iemand toe komt, hou dan het oogcontact tot een minimum en maak langzame bewegingen. Zet ze niet onder druk om door een vreemde te worden aangeraakt – en zeker niet door kinderen. Als er onbekenden zijn in huis, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen veilig zijn én dat jouw hond zich niet al te ongemakkelijk voelt. De hond moet daarom mogelijk in een andere ruimte worden weggesloten wanneer bepaalde mensen langskomen. Om er zeker van te zijn dat iedereen veilig en comfortabel is.

Geef je hond een chill-ruimte

Geef je hond een eigen veilige plek in huis waar hij zich kan terugtrekken. Een kleine, rustige kamer met een fijne ligplek waar hij zich veilig en ontspannen kan voelen en met rust gelaten wordt. Bouw het verblijven op deze plek op met je hond. Ga er rustig met hem een boekje lezen als er geen visite is. Laat hem daar zijn snuffelmat uitpluizen. Maak positieve rustige associaties met die plek. Zorg ervoor dat deze plek voor andere mensen verboden terrein is. Soms heeft een hond gewoon een pauze nodig van alle chaos en moet hij met rust gelaten worden.

Je hebt geen enorm gebied nodig voor de chill-ruimte van je hond – wijs gewoon een hoek van je huis aan waar niet constant mensen langs lopen. Zet het desnoods af met een puppyren/hekje voor de duidelijkheid. Je hond zal het waarderen om zijn favoriete speeltje of dekentje te hebben om daar lekker mee te knuffelen. Het moet voor je hond aanvoelen alsof hij daar niet gestoord zal worden, dus comfortabel en veilig.

Gezondheid en medicatie

Als jouw hond angst heeft, is het essentieel om er met een dierenarts over te praten. Ze kunnen advies geven over wat u thuis kunt doen en uitzoeken of er lichamelijk ongemak speelt. Vaak is het namelijk zo dat een hond zich niet lekker voelt door pijn of ongemak. Het is dus belangrijk om dit uit te sluiten. De dierenarts kan voorstellen om een specialist in te schakelen als jouw hond problemen heeft met angst of andere gedragsproblemen. In hevige gevallen wordt er gedragsmedicatie voorgeschreven. Het is ook mogelijk om hulp te krijgen van gediplomeerde hondentrainers, die advies en begeleiding kunnen geven bij thuistraining.

Je kan je hond met angst ook ondersteunen met supplementen. Neem hierover gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen