Insecten in hondenvoer

Insecten in hondenvoer

Honden hebben een voedzaam en uitgebalanceerd dieet nodig. Moeten zee hondenvoer op basis van insecten eten? Traditionele hondenvoerproducten zijn meestal gemaakt van dierlijke bijproducten, granen en granen. Aan de andere kant is diervoeding op basis van insecten relatief nieuw. Dat betekent dat hoewel er in de toekomst veel potentieel is, er tal van uitdagingen zijn verbonden aan de nieuwigheid ervan.

Insecten zijn een goede bron van voedsel voor je hond (en voor jezelf). Meerdere onderzoeken naar verschillende insecten in hondenvoer tonen dit aan. Insecten zijn een stuk natuurvriendelijker te produceren. Er verschijnen steeds meer brokken op de markt met Insecten als eiwitbron in plaats van vlees.

Carnivoren

Hoewel honden carnivoren zijn, zijn het geen obligate carnivoren. Dit betekent dat ze van nature de neiging hebben om vlees te eten. Maar ze kunnen prima overleven zonder vlees in hun dieet. Vlees voorziet honden van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en een gezond en gelukkig leven te leiden. Het meeste hondenvoer is daarom op vlees gebaseerd.

Er bestaan tegenwoordig vegetarische, op planten gebaseerde hondenvoerdiëten die volledig in staat zijn om honden te voorzien van al hun vereiste voedingsbehoeften. Natuurlijk worden synthetische mengsels van vitamines en mineralen toegevoegd om eventuele tekortkomingen te compenseren.

Insecten in hondenvoer

Eigenaren van gezelschapsdieren worden door dierenartsen aangemoedigd om hun honden en katten een op insecten gebaseerd dieet te geven in plaats van vlees. Volgens de British Veterinary Association (BVA) is voedsel dat rijk is aan insecten misschien beter voor huisdieren dan biefstuk – en ze zijn ook beter voor het milieu.

Volgens de start-up Yora, de start-up van dierenvoeding, consumeren huisdieren naar schatting 20% ​​van ‘s werelds vlees en vis. “Er is een echt opwindende toekomst voor het gebruik van insecteneiwit voor gezelschapsdieren. Het is een fantastische kans – kijken naar insecten om alternatieve bronnen te bieden van enkele van de voedingsingrediënten die we gebruiken in diëten voor huisdieren”, vertelde Simon Doherty, de BVA-president, BBC nieuws.

Voedsel op basis van insecten is een andere milieuvriendelijke en voedzame optie. Het meeste onderzoek naar diëten voor diervoeding op basis van insecten is relatief nieuw. Het volgt de historische studie uit 2013 van de Verenigde Naties over eetbare insecten. Deze studie ondersteunt de levensvatbaarheid van hondenvoer op basis van insecten. Door deze twee alternatieve diëten met elkaar te vergelijken, is gebleken dat hondenvoer op basis van insecten completere aminozuurprofielen heeft dan plantaardig eiwit.

Zijn insecten goed als voer voor je hond?

Veel eigenaren van gezelschapsdieren maken zich zorgen. Krijgen honden en katten nog steeds substantiële energie en voedingstoffen uit hondenvoer op basis van insecten? Maar volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties: “wijkt de voedingswaarde van insecten niet af van de voedingswaarde van andere vleesbronnen zoals kip, rundvlees, varkensvlees en vis.” Sterker nog, ze zijn rijk aan eiwitten, vetten, mineralen en vitamines.

Hondenvoer op basis van insecten:

  • Laag in vet en calorieën: dit helpt jouw hond op een gezond gewicht te blijven en voorkomt problemen met overgewicht. Veel hondenrassen zijn vatbaar voor overgewicht, wat leidt tot allerlei obesitas gerelateerde problemen, zoals heupdysplasie, diabetes en hartaandoeningen. Insecten zijn mager.
  • Rijk aan ijzer, calcium, vezels en eiwitten: krekels, bijvoorbeeld, bevatten 65 volumeprocent eiwit, waardoor ze een efficiënte bron van eiwitten zijn voor dagelijkse consumptie.
  • Lager verbruik van hulpbronnen: 1 kg krekelproteïne vereist minder dan 1 l water en 1,7 kg voer. Vergelijk dit met rundvlees, dat 22.000 liter water en 10 kg voer nodig heeft. Dat is een enorm verschil!
  • Uitstoot van broeikasgassen (BKG): krekels produceren 1.815x minder broeikasgassen dan rundvlees. Koeienscheten zijn niet goed voor het milieu, maar krekelscheten zijn waarschijnlijk niet iets waar we ons ooit zorgen over hoeven te maken.
  • Het kan een uitkomst zijn voor honden met een allergie voor dierlijke eiwitten, en het is daarnaast makkelijk verteerbaar en smakelijk!

Onderzoek 1: Insect Larvae Meal (Hermetia illucens) as a Sustainable Protein Source of Canine Food and Its Impacts on Nutrient Digestibility and Fecal Quality https://www.mdpi.com/2076-2615/11/9/2525

Onderzoek 2: https://www.mdpi.com/2076-2615/11/9/2680Possibility of Using House Cricket (Acheta domesticus) or Mulberry Silkworm (Bombyx mori) Pupae Meal to Replace Poultry Meal in Canine Diets Based on Health and Nutrient Digestibility