Winkelwagen
huisdiereficatie bij honden

Huishond vs. Dorpshond – gevolgen van de ‘huisdiereficatie’

In de afgelopen twee eeuwen is niet alleen ons leven maar ook het leven van honden drastisch veranderd. In evolutionaire zin zijn honden plotsklaps huisdieren geworden, de zogenaamde huisdiereficatie, metgezellen van ons. De gevolgen daarvan zijn onderzocht door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

In veel opzichten lijkt deze verandering te hebben geleid tot verbeteringen in het welzijn van honden. De verschuiving van vrij kunnen rondlopen naar gezinswoningen heeft echter geleid tot een veel beperktere en geรฏsoleerde levensstijl voor honden. Daarnaast heeft het selectief fokken van honden, grotendeels gedreven door menselijke esthetische idealen (uiterlijk) de hondenpopulaties getransformeerd. In het onderzoek werden moderne dorpshonden vergeleken met gezelschapshonden.

Huisdierificatie bij honden

De wijze waarop dorpshonden leven lijkt op het leven dat honden altijd hebben geleefd. Vergelijken we het welzijn van gezelschapshonden met dat van moderne dorpshonden. Op deze manier kunnen de effecten van de โ€˜huisdierificatieโ€™ beoordeeld worden.

De onderzoekers stellen dat de moderne gezelschapshond in vergelijking met de typische dorpshond in een aantal opzichten er op vooruit is gegaan. ๐——๐—ถ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—น ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ, ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด (๐—ต๐—ผ๐—ฒ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—น ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ณ ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜€ ๐—ผ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐˜๐—ฎ๐˜€) ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ถ๐—ฟ๐—ฒ ๐˜‡๐—ผ๐—ฟ๐—ด. ๐—š๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜‡๐—ผ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด.

Negatieve gevolgen huisdiereficatie

Op andere manieren lijdt de moderne gezelschapshond echter vaak door de eisen die wij aan ze stellen. ๐—ข๐—ป๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐˜๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐˜€๐—ผ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐—ฒ๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐˜€๐˜, ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ด๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒ. ๐——๐—ฒ ๐˜„๐—ถ๐—ท๐˜‡๐—ฒ ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—ฝ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐—ณ๐—ผ๐—ธ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—ฟ๐—บ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น ๐—ณ๐—ผ๐—ธ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป.

Onderzoek: Iben Meyer et al.Pampered pets or poor bastards? The welfare of dogs kept as companion animals, Applied Animal Behaviour Science (mei 2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen