Winkelwagen
huidallergie gedrag hond

Huidallergie en gedragsproblemen

Er is steeds meer bewijs dat chronische stress op verschillende manieren interactie heeft met persoonlijkheid, gedrag, gezondheid en het immuunsysteem. Het onderzoek heeft zich echter tot nu toe met name gericht op mensen en apen. De laatste jaren verschijnen er gelukkig ook onderzoeken naar deze verbanden bij honden. Zoals een nieuw onderzoek naar het verband tussen allergie en gedrag bij honden.

Gedragsprobleem: oorzaak of gevolg van een medisch probleem?

Het is moeilijk om te bewijzen hoe de relatie tussen gedrag en fysiek ongemak zich precies verhoud. Welke van de twee is de oorzaak en welke het gevolg? Het antwoord daarop zal ongetwijfeld complex zijn. Immers gedrag zelf kan fysiologische factoren beïnvloeden, zoals immuniteit. Terwijl omgekeerd, immuniteit ook het gedrag kan beïnvloeden. 

In een nieuw onderzoek bij honden werd gekeken naar de relatie tussen huidallergie en gedrag. Om precies te zijn was het doel van het onderzoek het bepalen of angst, agressie en angst gerelateerd gedrag vaker voorkomen bij honden met huidallergie.

Ouder onderzoek uit 2008 naar hetzelfde verband

Opvallend genoeg was dit eveneens een onderdeel van ouder onderzoek in 2008 waarbij slechts in hele beperkte mate een verband werd gevonden tussen allergie en gedrag. In dat onderzoek kwam wel naar voren dat honden met huidallergie veel minder goed trainbaar zijn. Het ligt voor de hand dat honden die constant jeuk hebben veel vaker zijn afgeleid en dus minder goed opletten.

Voor dit nieuwe onderzoek werden 141 honden met een klinische diagnose van atopische dermatitis en met tenminste 3 maanden pruritus (jeukende huid) gerekruteerd. Hondenbezitters vulden een gedragsenquête in en een pruritusschaal (om de ernst van de jeuk te bepalen). 

Meer angst en agressie bij aanwezigheid van jeuk bij honden

Honden met jeuk vertoonden een significante toename van angst- en angstgerelateerd gedrag en agressie in vergelijking met een grote controlegroep van gezonde honden. Het verband was tevens lineair. Naarmate de jeuk toenam werd ook het probleemgedrag erger. Het ging daarbij om agressie naar vreemden, agressie naar het baasje, agressie naar bekende honden, angst voor andere honden, aanrakingsgevoeligheid, prikkelbaarheid, aandachtzoekend gedrag. De conclusie was dat honden met chronische jeuk veel meer angst ervaren en veel vaker agressief gedrag vertonen. 

Het eerdere onderzoek uit 2008 kon niet zo’n sterk verband vinden tussen allergie en gedrag. Wel lieten dat onderzoek dezelfde resultaten op andere gebieden zien. Zo hadden honden met pruritus lagere scores voor trainbaarheid (een lage score is dus slecht) hogere scores voor kauwen op ongeschikte voorwerpen, coprofagie (poep eten), hyperactiviteit/rusteloosheid, overmatig aan de lijn trekken, aandacht zoeken, bedelen om eten, aanrakingsgevoeligheid, prikkelbaarheid en aandachtzoekend gedrag (in deze gevallen is juist een hoge score slecht).

Constante jeuk is een serieus welzijnsprobleem bij honden

Volgens de onderzoekers van het nieuwe onderzoek ervaren honden die chronisch jeuk hebben meer angst en vertonen ze vaker agressie. Zij wijzen erop dat constante jeuk een serieus welzijnsprobleem is. Vroegtijdige herkenning van gedragsstoornissen als gevolg van chronische jeuk ‘zou ertoe kunnen leiden dat patiënten een multidisciplinaire aanpak kunnen krijgen’, aldus de onderzoekers. Dat klinkt hartstikke logisch. Iemand die een agressieprobleem heeft kan weliswaar baat hebben bij een psycholoog. Maar als de agressie een gevolg is van pijn kan men beter kiezen voor een bezoek aan een pijnspecialist. In veel gevallen zullen zowel de psycholoog als de pijnspecialist bij kunnen dragen om het leven van iemand beter te maken. 

We weten allemaal dat stress leidt tot gedragsproblemen, het leidt eveneens tot fysieke ongemakken. Dit onderzoek toont het effect van een fysiek probleem op het algehele stressniveau van een hond. Daarmee is het cirkeltje rond en kan je gerust stellen dat het niet heel zinvol is om een probleem geïsoleerd te zien van al het andere in het leven van een hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen