Winkelwagen
honden liegen

Kunnen honden liegen?

Honden zijn altijd eerlijk en oprecht, althans dat denken veel mensen. De waarheid is echter anders. Honden hebben een vergelijkbaar brein als die van kleine kinderen en net als kleine kinderen kunnen honden daarom liegen.

๐—ฉ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ผ๐—บ ๐˜๐—ฒ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ป: ๐—ง๐—ต๐—ฒ๐—ผ๐—ฟ๐˜† ๐—ผ๐—ณ ๐— ๐—ถ๐—ป๐—ฑ

Centraal bij liegen staat wat psycholoog David Premack een ‘theory of mind’ noemde. Het gaat hierbij om het besef dat anderen bepaalde mentale toestanden ervaren. Ze hebben hun eigen bedoelingen, ervaringen, perspectieven enzovoort. Theory of mind lijkt dus een beetje op empathie. Maar waar het bij empathie gaat om de gevoelens en emoties van een ander is een Theory of Mind cognitief van aard.

Honden hebben een theory of mind, al kan de mate daarvan enorm verschillen per hond. Ook in de mensenwereld geldt dat dit niet bij iedereen even goed is ontwikkeld. Normaliter ontwikkel je dit als kleuter maar bepaalde afwijkingen zoals autisme kunnen ertoe leiden dat iemand het niet ontwikkeld. Daarnaast kan bijvoorbeeld alcoholisme ervoor zorgen dat je dit vermogen kwijtraakt. Een typisch voorbeeld is wanneer een vader via de telefoon aan zijn zoontje vraagt wat hij aan het doen is. Het kleine jochie antwoord: โ€œIk ben hiermee aan het spelen!โ€, waarbij hij het speelgoed in de lucht houdt. Hij snapt nog niet dat zijn vader het speelgoed niet kan zien.

Vanuit evolutionair standpunt heeft een theory of mind een enorm voordeel. Wolven jagen in roedels, door het perspectief van de andere wolven aan te nemen kun je als roedel een strategie ontwikkelen. Toen Jura een jonge dame was kon ze samen met een Tamaskan van haar eigen leeftijd alles en iedereen terroriseren. Perfect op elkaar ingespeeld hielden ze bijvoorbeeld honden weg van hun baasjes. Hun gedrag werd op den duur zo erg dat ze niet meer samen uit mochten.

๐——๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ โ€˜๐˜„๐—ผ๐—น๐—ณโ€™ ๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ๐—ฝ!

Om te kunnen liegen moeten honden dus ook weten dat hun slachtoffer een denkend wezen is met een bepaald standpunt en dat ze deze kunnen manipuleren. De grootste jokkebrok in huis is Lazar. Als Jura bijvoorbeeld op de plek lag waar hij graag wou liggen rende hij naar het raam en ging waaks blaffen. Gebruik makend van Juraโ€™s overtuiging dat ze de boel moet beschermen wist hij dat ze op zou staan om te kijken wat er is. Opgestaan plaats vergaan.

Nu is Jura niet de domste en dus heeft zijn toneelspel nog weinig effect. Maar honden kunnen wel degelijk liegen.ย 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen