Winkelwagen
dieet hond

Honden: dieet en beweging

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜

Een gezond gewicht is voor honden minstens net zo belangrijk als voor ons. Een onderzoek naar labradors toonde aan dat de honden 25% minder voeding kregen gemiddeld meer dan twee jaar langer leefden en veel later typische ouderdomsklachten zoals artrose kregen.

Om gewicht kwijt te raken zijn er twee dingen nodig: minder eten en meer bewegen. Althans, dit is wat veel mensen denken. De realiteit is echter dat meer bewegen (sporten) voor mensen helemaal geen goede manier is om gewicht kwijt te raken. Er is dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat dit voor honden anders zou zijn.

๐—ฆ๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐˜ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜„๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—บ ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ธ๐˜„๐—ถ๐—ท๐˜ ๐˜๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป

Het is een hardnekkige mythe dat beweging belangrijk is om gewicht kwijt te raken. Wanneer je hond te zwaar is en je wilt dat hij wat gewicht kwijt raakt is zet hem dan niet naast de fiets, ga dan niet met hem hardlopen, maar zorg eerst dat het gewicht op peil is voor je aan de conditie gaat werken.

Onderzoek bij mensen toont keer op keer aan dat er maar รฉรฉn manier is om gewicht kwijt te raken en dat is door minder calorieรซn te consumeren. Wat diezelfde onderzoeken aantonen is dat wanneer mensen met overgewicht en een passieve levensstijl op de loopband worden gezet juist zwaarder worden omdat ze nog meer gaan eten en minder gaan doen de rest van de dag.

In het geval van een hond kun je er natuurlijk voor kiezen om wel extra beweging te geven maar niet meer of zelfs een beetje minder eten te geven. De kans bestaat dat een hond dan niet genoeg van de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die noodzakelijk zijn voor herstel na inspanning en dat het immuunsysteem zwakker wordt. Het gevolg is dat honden alleen maar minder gaan doen.

Een andere reden is dat een beetje rennen naast de fiets nauwelijks voor extra verbranding zorgt. Het minderen van calorieรซn is een veel gemakkelijkere en veiligere manier om gewicht te verliezen. Zelfs als ultraloper kies ik er bijvoorbeeld nooit voor om gewicht te verliezen met hardlopen. Ik moet een marathon lopen om het calorisch equivalent van een dagje vasten te halen. Met dit verschil, na een marathon eet ik gewoon voor twee. Dus dat is ook weinig effectief.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐˜ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป

Nu zijn er duizend-en-รฉรฉn redenen om te rennen, springen en allerlei activiteiten met je hond te doen, afvallen is daar helaas niet รฉรฉn van. De kern is en blijft: minder eten! Wanneer ik op wedstrijdgewicht wil komen kies ik er bijvoorbeeld voor om twee dagen in de week 24 uur niet te eten, op die dagen train ik ook minder. Lekker rustig aan, afvallen is al zwaar genoeg!

Maar er zijn meer manieren om minder calorieรซn binnen te krijgen. Kies er echter niet voor om voor een lange periode een beetje minder te geven. Het lichaam is niet dom en past zich aan en wordt gewoon minder actief. Het is slimmer om bijvoorbeeld twee weken wat minder te geven en dan twee weken weer normaal. Wanneer je hond dan langzaam op een acceptabel gewicht komt kun je beginnen met sport en of zwaardere activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen