Winkelwagen
hond plotseling angstig

Is jouw hond plotseling angstig?

Als je honden hebt, ken je hun persoonlijkheid en gedrag als geen ander. Daarom het is makkelijk te zien wanneer er iets mis is. Dus, waarom is jouw hond plotseling angstig? Plotselinge angst bij honden heeft vele redenen, variërend van angst tot ziekte tot veroudering. Laten we kijken naar enkele van de symptomen, oorzaken en behandelingen voor plotselinge angst bij honden. Denk hierbij aan gedragstherapie en ook de supplementen uit onze webshop die honden met stress en angst kunnen ondersteunen.

Symptomen van angst bij je hond

Sommige symptomen, zoals gapen of blaffen, kunnen onder bepaalde omstandigheden normaal zijn. Maar jij kent je hond het beste, dus let goed op als je onverwachte veranderingen in gedrag of uiterlijk opmerkt. Het is nooit een slecht idee om de dierenarts te bellen voor overleg als jij je zich zorgen maakt, of als jouw hond zich plotseling angstig of anders gedraagt. Let op dit soort gedragingen en symptomen:

 • Spontaan ontlasten in huis (plassen of poepen)
 • Destructief gedrag vertonen
 • De staart instoppen tussen de achterpoten, soms helemaal tegen de buik aan
 • Verwijde pupillen
 • Hijgen
 • Niet willen eten
 • Pacing (heen-en-weer loopgedrag)
 • Zeuren of janken
 • Oogcontact vermijden
 • Friemelen
 • Zich proberen te verstoppen of te ontsnappen
 • Beven, trillen
 • Overmatig likken
 • Interacties vermijden
 • Overspronggedrag vertonen zoals geeuwen, lippen likken, lucht snuiven of “het afschudden” als een natte hond

Oorzaken van plotselinge angst bij je hond

Er zijn verschillende oorzaken van angstig gedrag mogelijk bij je hond. Lees ze dus allemaal door en neem de verantwoordelijke stappen die nodig zijn om je hond te helpen weer minder angstig te worden.

Angstige hond door medische problemen

Onderliggende medische problemen, variërend van verrekte spieren tot schildklieraandoeningen, kunnen plotselinge angst bij je hond veroorzaken. Het is daarom belangrijk om altijd medische zaken uit te sluiten als jouw hond plotseling angstig is. Maak een afspraak bij de dierenarts en het liefst ook nog bij een fysio of osteopaat om je hond goed te laten nakijken.

Plotselinge angst bij je hond

Een hond kan plotseling angstig zijn rond een bepaalde persoon, object of in een specifieke situatie, vooral in nieuwe situaties of omgevingen. Een angstreactie kan op elk moment optreden, maar wordt meestal elke keer veroorzaakt door hetzelfde specifieke ding of dezelfde situatie. Met andere woorden, de hond is ontspannen, tenzij datgene waar hij bang voor is in de buurt is of gebeurt. Waar angst een probleem wordt, is wanneer de reactie abnormaal of ongepast is. Wanneer de reactie van de hond verder gaat dan “gewoon een beetje nerveus”.

Het goede nieuws is dat de meeste abnormale angstreacties worden aangeleerd en ook kunnen worden afgeleerd met training. Als deze situaties echter niet op een juiste en tijdige manier worden aangepakt, kunnen ze leiden tot een langdurige fobie of angsttoestand. Zoek dus op tijd hulp van een deskundige gedragstherapeut! Ook supplementen zoals AminoCalm kunnen hierbij ondersteunen. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

hond plotseling angstig
hond plotseling angstig

Honden met een fobie

Aanhoudende, buitensporige angst voor een specifieke prikkel, die niet wordt aangepakt, kan leiden tot fobieën. Als je weet dat je hond ergens vreselijk bang voor is, maar hij wordt er steeds banger van en wordt keer op keer aan hetzelfde blootgesteld, dan kan zijn angst zich ontwikkelen tot een extreme reactie. Sommige triggers kunnen logisch zijn, zoals harde geluiden of de auto. Sommige zijn echter misschien niet logisch, zoals mensen die hoeden of een bril dragen of levenloze voorwerpen zoals een lamp.

Honden ontwikkelen vaak fobieën voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk (hier kan je goede online begeleiding voor krijgen), en zelfs luide machines zoals stofzuigers of haardrogers. Maar ook bijvoorbeeld stekende insecten, mannen met bepaalde kleding die ze associëren met trauma’s uit het verleden, en bijvoorbeeld de dierenarts door pijnlijke ervaringen.

Als de hond wordt blootgesteld aan de trigger van de fobie zonder tussenkomst geruststelling, gedragsverandering, counterconditionering of desensibilisatie, kunnen hij constant angstig worden. De wereld is dan onvoorspelbaar en het enge kan elk moment weer verschijnen voor zijn gevoel. De hond anticipeert constant op een negatieve ervaring en hun gedrag kan veranderen in gegeneraliseerde angst. Zoek altijd hulp van een goede gedragstherapeut in het geval dat jouw hond een fobie heeft.

Algemene angststoornis bij je hond

Is de hond nerveus en vertoont hij regelmatig alle of enkele van de hierboven genoemde tekenen van angst? Als de hond altijd op zijn hoede is en altijd gespannen lijkt, kan hij een algemene angststoornis hebben. Een hond met algemene angst loopt bijna altijd nerveus rond alsof hij wacht tot er iets misgaat. Deze constante anticipatie is meestal consistent en kent geen hoogte of dieptepunten zoals bij een fobie of angst het geval is.

Hoewel gegeneraliseerde angst kan ontstaan door regelmatige blootstelling aan iets waar de hond een fobie voor heeft, kan het ook worden veroorzaakt door iets eenvoudigs. Denk aan het verstoren van routines of omgeving, bijvoorbeeld een adoptiehond uit het buitenland dat ineens in Nederland komt te wonen in een nieuw gezin in een compleet onbekende omgeving voor hem. Of bijvoorbeeld een familielid dat gaat verhuizen.

Verlatingsangst valt ook onder deze algemene stoornissen. Een hond met verlatingsangst kan heel lastig zijn voor jou als baas om mee om te gaan. Voor de hond is het ook alles behalve fijn. Gelukkig kan je met goede begeleiding zeker je hond hierbij helpen. Nina van Tilbeurgh en ook bij de Zwerfhondenschool kunnen wij zeker aanraden voor dit probleem. Voor alle algemene angststoornissen geldt dat je zeker professionele begeleiding van een gedragstherapeut moeten zoeken en daarbij kan ondersteunen met onze supplementen.

Leeftijdsgerelateerde angst bij honden

Naarmate honden ouder worden, ontwikkelen sommige honden nieuwe angsten en verwarring als gevolg van het cognitieve disfunctiesyndroom (CDS). Neem contact op met je dierenarts als jouw oudere hond geleidelijk of plotseling angstig wordt.

Wat te doen als je hond plotseling angstig is

Hoewel het enige tijd en geduld kan kosten, kan plotselinge angst bij je hond worden gemanaged door met je hond samen te werken om de angst te verminderen. Hierbij kan je gebruik maken van gedragstherapeuten, online begeleiding en supplementen zoals AminoCalm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen