Winkelwagen

Waarom heeft mijn hond het zo warm?

Waarom hebben sommige honden meer last van de warmte dan anderen?

Het mag hopelijk geen nieuws zijn dat honden niet goed tegen warmte kunnen vergeleken met mensen. Honden hebben gewoonweg niet het systeem dat wij hebben (zweten) om te koelen. Maar waarom heeft de ene hond meer last van warmte dan een andere?

 • Een korte snuit: Honden met een extreem korte snuit zijn tijdens hitte extra kwetsbaar. Omdat honden het grootste deel van hun warmte via de ademhaling kwijtraken, is een goede lange neus belangrijk. Je leest wel eens dat deze kortsnuiten niet genoeg lucht naar binnen kunnen krijgen omdat hun neus dicht zit… Dat is onzin. Ga maar na, vergeleken met de neus kun je veel meer lucht inademen door je mond. Dus: honden met een plat gezicht en een korte snuit zoals mopshonden, Boston-terriërs, Franse buldoggen, Engelse buldoggen en shih tzus zijn gevoeliger voor warmte omdat ze lijden aan het brachycephalic airway syndrome (BAS).
  Het probleem met de kortsnuit is nog complexer. Het heeft ook te maken met de luchtpijp (die is nauwer) en ook het gehemelte laat minder door. Daarnaast werkt de neus ook als een soort airconditioning en filtratie. Het is niet slechts een kwestie van volume.
 • Een dikke vacht: Een dikke jas is warmer dan een fris t-shirtje. Hondenrassen zoals Labradors, husky’s, herders en golden retrievers hebben een dubbele vacht, waardoor deze dikker is dan de meeste. Bovendien, hoe donkerder de vacht van de hond, hoe meer warmte deze zal opnemen. Honden met een zwarte vacht lopen een groter risico op oververhitting. Heeft je hond een dubbele vacht, scheer deze niet zo maar af. Het afscheren kan leiden tot een verkeerde groei van de dubbele vacht en daarmee juist de kans op problemen vergroten.
 • Overgewicht: Deze behoeft denk ik geen uitleg.
 • Leeftijd (zowel jong als oud): Oudere honden kunnen net als oudere mensen slechter tegen de hitte. Een hond van een groot ras wordt beschouwd als een senior als hij ouder is dan vijf jaar. Kleinere rassen zoals Chihuahua’s leven echter over het algemeen langer en worden pas rond de leeftijd van acht als senioren beschouwd. Oudere honden zijn gevoeliger voor temperatuur en kunnen onderliggende medische aandoeningen hebben, zoals hart- of longaandoeningen, waardoor ze meer kans hebben op een zonnesteek. Maar pups daarentegen kunnen nog niet zo goed hun temperatuur reguleren. Daarnaast ontbreekt het vaak nog aan het kennen van grenzen.

Wat kan je doen als jouw hond last heeft van warmte?

 • Op warme, vochtige dagen is het het beste om de hond binnen te houden met voldoende water tot zijn beschikking te geven.
 • Buiten sporten en wandelen zijn het beste in de vroege ochtend of late avond wanneer de temperaturen koeler zijn.
 • Neem water mee en pauzeer en loop zo veel mogelijk in de schaduw.
 • Als de stoep te heet is om een paar seconden comfortabel uw hand op te leggen, is het te warm voor uw hond.
 • Sommige honden kennen hun eigen limieten niet – wees voorzichtig met oefeningen zoals rennen en apporteren. Voorkom dat jouw hond oververhit raakt.

Symptomen van oververhitting bij je hond

 • Snelle hartslag en overmatig hijgen
 • Veranderingen in de mond
 • Gebrek aan energie
 • Diarree en braken
 • Schok en coma

(bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen