Winkelwagen

Heeft je hond een koude neus?

Je maakt het ongetwijfeld regelmatig mee, ineens voel je de natte neus van je hond tegen je aan. Misschien wil ze wat eten of gewoon een aai over d’r bol. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom de neus van je hond zo koud aanvoelt? Heeft je hond een koude neus? Een koude, natte neus is volkomen normaal en verbetert het reukvermogen van je hond. De neuzen van honden scheiden van nature een dun laagje slijm af, waardoor ze koud en nat blijven. Ook likken honden regelmatig hun neus en daardoor blijft hun neus vochtig.

𝗞đ—ŧ𝘂𝗱𝗲, đ—ģ𝗮𝘁𝘁𝗲 đ—ģ𝗲𝘂𝘇𝗲đ—ģ đ—ĩđ—ŧđ—ģ𝗱𝗲đ—ģ đ—ĩ𝗲𝗹đ—Ŋ𝗲đ—ģ đ—ŧđ—ē 𝗴𝗲𝘂đ—ŋ𝗲đ—ģ đ—ŧđ—Ŋ 𝘁𝗲 𝘀đ—Ŋđ—ŧđ—ŋ𝗲đ—ģ

Een hondenneus is veel gevoeliger dan die van een mens. Schattingen lopen uiteen van 10.000 tot wel 100.000 keer zo gevoelig. Al geldt dit niet voor iedere geur. Zo zijn mensen net zo goed in staat om fruit te vinden op basis van geur. Dat is niet gek want fruit vormt voor ons een belangrijk deel van het dieet.

Onze honden zijn afhankelijk van hun sterk ontwikkelde reukvermogen om hun wereld te interpreteren. Koude, natte neuzen werken beter dan warme, droge neuzen als het gaat om het opsporen van geuren. Wanneer honden inademen, komen kleine geurdeeltjes die in de lucht zweven vast te zitten in hun neusslijm, waardoor ze geuren kunnen afbreken en interpreteren. Bovendien, wanneer een hond zijn neus likt, brengt de tong geurdeeltjes die in het slijm zijn opgesloten over in de bek van de hond. Daar raakt de tong een reukklier, het Jacobson-orgaan genaamd.

In een studie van februari 2020, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, ontdekte een team van onderzoekers uit Zweden en Hongarije dat koude neuzen van honden ze gevoelig maken voor stralingswarmte, wat volgens wetenschappers hen verder zou kunnen helpen bij het opsporen van warmbloedige prooien. Dus Lazar onze pocket rocket is zelfs een hittezoekende raket!

Koude neus helpt je hond om 𝗸đ—ŧ𝗲𝗹 𝘁𝗲 đ—ĩđ—ŧ𝘂𝗱𝗲đ—ģ

Koude natte neuzen helpen ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. regelen hun temperatuur via hun voetzolen en door te hijgen, de neusholtes helpen om ze af te koelen.

𝗠đ—ŧ𝗲𝘁 𝗷𝗲 𝗷𝗲 đ—ŧđ—ŧđ—ļ𝘁 𝘇đ—ŧđ—ŋ𝗴𝗲đ—ģ đ—ē𝗮𝗸𝗲đ—ģ đ—ŧ𝘃𝗲đ—ŋ 𝗱𝗲 đ—ģ𝗮𝘁𝘁𝗲 đ—ģ𝗲𝘂𝘀 𝘃𝗮đ—ģ 𝗲𝗲đ—ģ đ—ĩđ—ŧđ—ģ𝗱?

Soms kan een natte neus betekenen dat er een probleem is. Hoewel heldere loopneus normaal is, kan een overmatige hoeveelheid slijm of dikke, verkleurde afscheiding een gezondheidsprobleem betekenen, zoals een sinus-infectie. In dat geval is het misschien verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts.

đ—Ē𝗮𝘁 đ—ĩ𝗲𝘁 đ—¯đ—˛đ˜đ—˛đ—¸đ—˛đ—ģ𝘁 𝗮𝗹𝘀 𝗱𝗲 đ—ģ𝗲𝘂𝘀 𝘃𝗮đ—ģ 𝗷𝗲 đ—ĩđ—ŧđ—ģ𝗱 𝘄𝗮đ—ŋđ—ē 𝗲đ—ģ 𝗱đ—ŋđ—ŧđ—ŧ𝗴 đ—ļ𝘀?

Hoewel een koude, natte neus normaal is, is een droge, warme neus niet per se abnormaal. Als je hond een droge, warme neus heeft en zich normaal gedraagt, is de kans groot dat hij in orde is. Als de neus droog en gebarsten is of als hij andere symptomen heeft, zoals lusteloosheid is er reden tot zorg.

𝘄𝗮𝗮đ—ŋđ—ŧđ—ē 𝗱𝗲 đ—ģ𝗲𝘂𝘀 𝘃𝗮đ—ģ 𝗷𝗲 đ—ĩđ—ŧđ—ģ𝗱 𝘄𝗮đ—ŋđ—ē 𝗲đ—ģ 𝗱đ—ŋđ—ŧđ—ŧ𝗴 𝗸𝗮đ—ģ 𝘇đ—ļ𝗷đ—ģ

Wanneer een hond wakker wordt is het normaal dat zijn neus droog en warm is. Een van de redenen waarom de neus van een hond nat is, is vanwege het constante likken. Omdat honden niet likken terwijl ze slapen, zijn hun neuzen droog als ze wakker worden.

Na flinke inspanning kan een hond uitgedroogd zijn, en een symptoom hiervan is een droge, warme neus. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers, schoon water.

Tijdens de wintermaanden liggen veel honden graag bij de verwarming of kachel. Maar aangezien dankzij de huidige crisis de verwarming uit blijft zal dit geen probleem zijn. Anders kan het leiden tot droge, gebarsten neuzen. Zodra je hond zich van de warmtebron verwijdert, zal zijn neus meestal weer koud en vochtig worden.

𝗗𝗲 đ—ģ𝗮𝘁đ—ĩ𝗲đ—ļ𝗱 𝘃𝗮đ—ģ 𝗱𝗲 đ—ģ𝗲𝘂𝘀 đ—ļ𝘀 𝗴𝗲𝗲đ—ģ 𝗴đ—ŧ𝗲𝗱𝗲 đ—ļđ—ģ𝗱đ—ļ𝗰𝗮𝘁đ—ŧđ—ŋ 𝘃đ—ŧđ—ŧđ—ŋ 𝗴𝗲𝘇đ—ŧđ—ģ𝗱đ—ĩ𝗲đ—ļ𝗱

In tegenstelling tot wat velen denken zijn de temperatuur en vochtigheid van de neus van een hond geen goede algemene indicator zijn voor zijn gezondheid. Beide kunnen gedurende de dag veranderen, afhankelijk van de omgeving of het gedrag van een hond. Dus, in plaats van naar de neus van uw hond te kijken voor aanwijzingen over hoe hij zich voelt, let op andere signalen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem, zoals abnormale ontlasting, lethargie, overmatig gewichtsverlies of veranderingen in eet- of drinkgewoonten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen