Hond Angstig Voor Geluiden: Hoe Kan Je Helpen?

Hond Angstig Voor Geluiden: Hoe Kan Je Helpen?

Als je een hond hebt die angstig is voor geluiden, kan dat erg moeilijk zijn. Het kan zijn dat je hond angstig wordt van onweer, vuurwerk of andere harde geluiden. Gelukkig zijn er manieren om je hond te helpen omgaan met zijn angst. In dit artikel bespreken we enkele tips en trucs om je hond te kalmeren en zijn angst te verminderen.

Honden zijn geweldige huisdieren die ons veel vreugde en liefde kunnen geven. Het is echter niet ongewoon dat honden angstig worden van bepaalde geluiden. Sommige honden worden bijvoorbeeld angstig van onweer, terwijl andere honden angstig worden van vuurwerk. Als je een hond hebt die angstig is voor geluiden, kan dat erg stressvol zijn. Gelukkig zijn er manieren om je hond te helpen omgaan met zijn angst.

Waarom Worden Honden Angstig Voor Geluiden?

Honden kunnen angstig worden voor geluiden om verschillende redenen. Sommige honden hebben een genetische aanleg voor angst, terwijl andere honden angstig worden als gevolg van traumatische ervaringen. Hier zijn enkele redenen waarom honden angstig kunnen worden voor geluiden:

 • Genetica: Sommige honden hebben van nature een hoger angstniveau dan andere honden.
 • Traumatische ervaringen: Honden kunnen angstig worden als gevolg van traumatische ervaringen. Bijvoorbeeld, als een hond tijdens een onweersbui in het verleden is geschrokken, kan hij in de toekomst angstig worden wanneer hij onweer hoort.
 • Gehoorproblemen: Honden met gehoorproblemen kunnen angstig worden voor geluiden, omdat ze de geluiden niet goed kunnen plaatsen.

Hoe Herken Je Angst Bij Je Hond?

Het is belangrijk om de tekenen van angst bij je hond te herkennen, zodat je hem kunt helpen. Hier zijn enkele tekenen van angst bij honden:

 • Trillen en beven
 • Janken of huilen
 • Hijgen of hyperventileren
 • Verstopt blijven of zich verbergen
 • Onrustig gedrag, zoals veel bewegen of niet kunnen stilzitten
 • Overmatig likken of bijten

Waarom ervaren honden angst voor geluiden?

Er zijn verschillende redenen waarom honden angst kunnen ontwikkelen voor bepaalde geluiden. Vaak komt het door slechte ervaringen met luide geluiden, zoals onweer, vuurwerk of het geluid van auto’s. Daarnaast kan angst voor geluiden ook erfelijk zijn. Sommige rassen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van deze angst dan andere.

Symptomen van geluidsangst bij honden

Het is belangrijk om te weten hoe u kunt herkennen of uw hond last heeft van geluidsangst. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 • Overmatig blaffen of janken
 • Trillen of beven
 • Proberen te vluchten of zich verstoppen
 • Vernietiging van eigendommen
 • Ongepast urineren of ontlasting

Behandeling van geluidsangst bij honden

Het is cruciaal om uw hond te helpen omgaan met geluidsangst om zijn welzijn te waarborgen. Hier zijn enkele behandelingen die u kunt proberen:

1. Maak een veilige plek

Creëer een veilige plek in huis waar uw hond zich kan verstoppen als hij bang is voor geluiden. Dit kan een rustige kamer zijn of een speciale kist of bench. Geef uw hond zijn favoriete speelgoed en dekens om zich veilig te voelen.

2. Afleiding en beloning

Afleiding en beloning zijn effectieve manieren om uw hond te helpen omgaan met angst voor geluiden. Afleiding kan door middel van speelgoed, geluiden afspelen waar uw hond niet bang voor is, of door uw hond te trainen in een nieuwe vaardigheid. Beloningen kunnen bestaan uit favoriete lekkernijen of knuffels.

3. Trainen

Training kan ook helpen om de angst van uw hond voor geluiden te verminderen. Met behulp van systematische desensitisatie en counterconditioning kan uw hond leren om te gaan met geluiden waar hij bang voor is. Dit vereist wel de hulp van een professional, zoals een gedragstherapeut.

4. Supplementen en Medicatie

Bij niet te hevige geluidsgevoeligheid kan je je hond ondersteunen met supplementen zoals de L-theanine mix en Ashwagandha. In sommige hevigere gevallen kan uw dierenarts medicatie voorschrijven om de angst van uw hond te verminderen. Dit moet echter alleen onder toezicht van een professional worden gebruikt.

Conclusie

Angst voor geluiden is een veelvoorkomend probleem bij honden, maar er zijn verschillende manieren om uw hond te helpen omgaan met deze angst. Door uw hond een veilige plek te bieden, afleiding en beloning te geven, te trainen en in sommige gevallen medicatie te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw hond weer rustig en kalm kan leven zonder angst voor geluiden. Vergeet niet dat het belangrijk is om uw hond te begrijpen en rekening te houden met zijn specifieke behoeften en persoonlijkheid.